web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Bez BlackBerry je život pokojnejší

Autor: admin - mar• 29•2015

man BlackBerry nie je mobil, BlackBerry nie je smartfón, BlackBerry je systém. Teda kombinácia samotného prístroja, jeho operačného systému a programov, mobilného tarifu a na pozadí bežiaceho serverového vybavenia. To všetko dokopy dáva možnosti operatívnej komunikácie nie len hlasom, ale aj mailom vrátane dokumentov MS Office, multimédií aj mimo kancelárie, bez potreby notebooku alebo počítača, prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Ale niečo za niečo.

Až do príchodu dotykových smartfónov a skorotabletov s obrovským displejom boli prístroje BlackBerry kanadskej firmy RIM charakteristické plneobsadenou klávesnicou pod nie veľkým, zato kvalitným displejom. Zástancovia mobilov s Androidom Blacberry mobilom vyčítali slabý procesor a malú pamäť, sami však netušiac, je OS Blackberry je tak efektívny, že aj s papierovo slabším HW vybavením pracoval oveľa rýchlejšie a úspornejšie. Veď baterka na Blackberry vydržala bežne poldruha dňa práce, počas ktorej bol prístroj neustále na wifi, sem tam nejaká SMS a telefonovanie. Maily tento systém prijíma okamžite, nie v dávkach, ako iné konkurenčné systémy. A keby sa OS Blackberry „pohyboval“ na nadupaných Android zariadeniach, tak by mu originál Android nestíhali ani pozerať na päty. Dokonalá ergonómia a skvelé možnosti nastavení sú už len čerešničkou na torte kvalitného mobilu pre manažéra.

Daňou za to je neustála pozornosť, ktorú mu venujete. Ak je totiž prístroj v koženom puzdre, vybavenom magnetmi pre ovládanie prístroja, tak je štandardne nastavené, že pri príchode emailu prístroj nezazvoní žiadnou z množstva melódií, ale len zavibruje. Dosť na to, aby ste si všimli, že niečo prišlo do schránky, alebo do schránok, ktorých samozrejme môžete mať nastavených viacej. Spolu s tým sa zmení farba blikania signalizačnej diódy na vrchu prístroja.

Návrat Blackberry

Samozrejme, že aj keď ste doma, a Blackberry zadrní, nedá vám to a pozriete sa do mobilu, kto vám píše, čo vám píše a čo chce. Aj bez zapnutia tabletu či počítača si prečítate pohodlne mail a krátku správu aj ľahko odpíšete. Síce bez diakritiky, ale na skvelej klávesnici. Pozrieť si fotky či xls alebo pdf súbor nie je žiadny problém, aj keď na štúdie dlhých dokumentov to naozaj nie je. Skôr na takú anotáciu, informáciu, o čo ide.

Byť neustále informovaný o príchodzích mailoch, či už doma na gauči večer po práci, alebo v aute cestou na služobku alebo výlet je zo začiatku fajn, neskôr rutina, potom otrava. Najmä doma. Sú záležitostí, ktoré bez problémov počkajú do rána, ale keď si v Blackberry prečítate email, nevdojak na problém myslíte, vlastne ho riešite už večer. A preto si ani doma neoddýchnete.

smartphon

Takže keď po sviatkoch skončila viazanosť a bonus za prenos čísla do Orange, uvedomil som si, že či doma alebo na pracovisku som v blízkosti notebooku a internetu, že vlastne nepotrebujem mať pri sebe aktívne Blackberry. Že mi to nijak neuľahčuje moju prácu, že to ani nie je pre mňa prínos, starať sa o dva prístroje a že mi to za tých osem eur, čo po mne Orange každý mesiac po skončení bonusu chcel, vlastne nestojí. A tak som nabehol do predajne, vytlačil si tiket a po vystátí radu som oznámil, že chcem zrušiť zmluvu.

Samozrejme že na mňa skúšali všelijaké finty ako „zmraziť zmluvu“ a podobné hovadiny, ale ja veľmi často veľmi dobre viem, čo chcem. Takže úplne vypovedať zmluvu, zrušiť všetky služby. Úprimne priznám, že keby mi vtedy zavolali z retenčného oddelenia a ponúkli pokračovanie BIS za doterajšie tri eurá, asi by som sa bol dal ukecať. Bold 9700 stále verne slúži, nemá nijakú chybu a aj svoje aplikácie v ňom mám vyladené. No keďže im tri eurá nechýbajú a osem im nedám, vybral som napoly nabitú baterku z Boldu 9700 a položil ju vedľa prístroja do skrinky v kancelárii.

A odvtedy žijem oveľa pokojnejšie a aj si doma viacej oddýchnem. Nič mi na stole nedrní pri príchode emailu (na volania som tento prístroj ani paušál nepoužíval – používam kvalitnejšieho operátora), nič sa nedožaduje mojej pozornosti. A ani mi nechodia stupídne ponuky od Orange, ako nedávno, že mi aktivovali mobilný internet na mesiac zadarmo a po skončení, že či si ho objednám. Tupci, keby sa boli pozreli na spotrebu, tak by im došlo, že okrem Black-Berry služieb som na dáta využíval tak 10% z predplateného objemu 2 GB za mesiac 😀

relax

Odkedy nemám BlackBerry, môj život je pokojnejší.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

One Comment

  1. Vodák píše:
    Google Chrome 45.0.2454.85 Google Chrome 45.0.2454.85 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Blackberry som mal a trochu ma mrzí, že táto éra už skončila. Boli to super telefóny. Fajn článok, odporúčam prečítať.