web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

O2 Data neobmedzene skončili

Autor: admin - apr• 23•2013

Patril som medzi prvých zákazníkov, ktorí si tento dátový paušál u operátora Telefonica O2 objednali. A možno aj k posledným, ktorí ho donedávna používali. V rámci reorganizácie používaných služieb, aj v súvislosti s ukončením dlhodobého kontraktu s jedným veľkým zákazníkom, som program O2 Data neobmedzene zrušil.

Data neobmedzene bol dátový paušál na technológii EDGE za cenu 6 eur mesačne (s DPH) bez obmedzenia množstva stiahnutých či odoslaných dát. Ak teda nerátame celkové množstvo, ktoré je technologicky možné max. rýchlosťou 236 kbit/s stiahnuť. Pokiaľ som používal túto technológiu u Orange, tak som sa dostal na hranicu 4 GB za mesiac. S veľmi dobrou trpezlivosťou.

M930

ASUS M 930

O2 DN som mal aktivované na SIM kartu v smartphone ASUS M930. Podľa mňa skvelý mobil s dvomi LCD a mechanickou klávesnicou, s operačným systémom Windows Mobile 5.0 a výborným hlasovým ovládaním v slovenčine. V časoch, kedy neexistovali dotykové smartphone to bol vynikajúci prístroj s dobrou výdržou s dobrou SW výbavou. Keby sa nebol po niekoľkých rokoch pokazil, zrejme ho používam dodnes.

Nahradila ho nokia e72, hlavne pre dobré hlasové ovládanie, ktoré som s obľubou využíval pri telefonovaní v aute. A pre dobrú HW klávesnicu. Čo mi však „pilo krv“, bola práca s emailami. Využíval som to pre tri mailové účty, rovnako ako predtým na M930, ale na tej nokii mi to nejak neštimovalo.

Od Symbianu k BlackBerry

Moja nechuť tolerovať občas niekoľkodňové meškanie emailov na nokii oproti notebooku s klasickým pop3 klientom ma doviedla k myšlienke využiť prístroj BlackBerry 9700 Bold, ktorý mi zostal po ukončení môjho pôsobenia v Českej republike. So službou BlackBerry BIS v prevedení českého T-mobilu som bol veľmi spokojný, maily fungovali bezchybne a rýchlo, prístup na web výborný a práca cez WiFi pri roamingu skvelá. Navyše som mal v prístroji už inštalované rôzne doplnky a vylepšenia. Takže som si objednal tarif BIS u Orange.

Prvý mesiac testovania BIS a DN na oboch smartphonoch dopadol jednoznačne v prospech BlackBerry. Čítanie webov cez Opera Mobile bolo na oboch prístrojoch porovnateľné, Bold má oproti e72 ale väčší displej a väčšie rozlíšenie, ale práca s mailami sa nedá porovnávať. Otestoval som ešte dátové pripojenie cez BOLD pre notebook aj netbook a po kontrole spotreby dát pri mojom využívaní bolo rozhodnuté. Vypovedal som službu O2 Data neobmedzene. Nepotrebujem ju ani pre smartphone ani ako záložné dátové pripojenie pre svoje počítače.

Operátor na linke ma upozornil na to, čo som už dávno vedel, že produkt O2 DN sa už neponúka a ak ho teraz vypoviem, nebudem si ho môcť už nikdy aktivovať. Na konci mesačného fakturačného obdobia mi ešte prišla SMS o deaktivovaní tejto služby a odvtedy už mi chodia faktúry o šesť eur nižšie. Data neobmedzene pre mňa skončili.

Pre príjem a posielanie emailov a občasné čítanie www stránok podľa mňa skvelý program, pre mobily je rýchlosť dostačujúca, aj keď Skype cez to nešlo, ICQ áno. A zaznamenal som na nete sťažnosti na umelé blokovanie rýchlosti napríklad pre internet banking, čo som ja ale nepoužíval. Dokonca aj internetové rádio Blaník mi na tom šlapalo výborne, dokonca aj v aute a presmerované cez BT handsfree 😉

No ale niekedy je čas posunúť sa ďalej a momentálne je BlackBerry Bold a BIS pre mňa ideálne na maily a net. Nokiu 72 stále používam na volanie, aj v aute.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.