web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Faktúrovanie môže byť super

Autor: admin - sep• 27•2014

Keď sa s niekým rozprávam o možnosti začať podnikať, väčšina ľudí ma zavalí pochybnosťami o tom, že sa im zdá drahé platiť účtovníčku a že by mali problém faktúrovať. Museli by aj tak mať svoj počítač a drahý program, aby mohli za svoju prácu dostávať peniaze. Účtovať si sami si netrúfajú a chodiť s každou dokončenou prácou za účtovníčkou, aby im vystavila faktúru sa im zdá nepraktické. Pritom sa otázka faktúrovania dá vyriešiť celkom elegantne.

Pritom pre neplátcov DPH je vedenie účtovníctva dosť jednoduché, najmä ak si niektoré „účtovné prípady“ a spôsoby obchodovania dopredu rozmyslíte a preberiete s účtovníkom, ktorý vám aspoň radí, ak už si vediete účtovníctvo sami. Je ale fakt, že nechať to na odborníkov sa naozaj vyplatí a vy sa môžete naplno venovať svojmu biznisu. Urobil som to aj ja tak. Síce som si začal účtovať sám, ale s pomocou účtovníkov, ale nakoniec som sa rozhodol to všetko nechať na účtovnú firmu.

Teda všetko úplne nie. Vystavovanie faktúr stále robím sám. Jednak je to rýchle a operatívne, jednak nemusím nikomu telefonovať alebo písať mail, že čo tam má napísať a koľko to má stáť. A ani nemusím kupovať program na faktúry a starať sa o jeho aktualizáciu, ani sledovať, aké hlúposti si zase vymyslela naša vláda alebo parlament a ako sa zmenili zákony o účtovníctve či DPH. Jednoducho vystavujem faktúry online pomocou webového prehliadača Firefox tak, ako si pozerám stránky alebo píšem na diskusné fóra.

Po zaregistrovaní do služby www.superfaktura.sk som nastavil prístup aj svojej účtovníčke a samozrejme vyplnil všetky údaje o svojej firme aj bankovom účte. Teraz kedykoľvek to potrebujem, prihlásim sa do služby a pozriem sa, kedy som komu akú faktúru vystavil. Systém má samozrejme zoznam obchodných partnerov, aby som mohol ľahko vystavovať opakované faktúry alebo alebo som videl, ako dobre mi tá firma platí a či nie je v omeškaní. A faktúry na zaúčtovanie nemusím účtovníčke nosiť na papieri, sama si ich stiahne zo systému a založí do šanónu. Takto mi naozaj zostáva viacej času na obchod a nezaoberám sa tým, čo je pre mňa nepodstatné a čo by ma zdržiavalo od roboty. Aby som nezabudol, k vystavenej faktúre mi Superfaktúra vygeneruje aj dodací list. A v prípade potreby môžem k faktúre vystaviť aj dobropis.

Spolu s faktúrami mi SuperFaktúra dovoľuje viesť aj evidenciu skladu a nahrávať bankové výpisy, aby som mal aktuálny prehľad o došlých úhradách.




Čo sa mi páči na systéme SuperFaktúra je možnosť viacerých dodacích adries pre jedného obchodného partnera. Ak má môj zákazník viacero prevádzok, hneď z faktúry je vidieť, komu presne som službu poskytol. V systéme si môžem evidovať aj prijaté objednávky, aby som na nič nezabudol, ale tiež cenové ponuky, ktoré som poslal svojím zákazníkom, aby som si nemusel pamätať, akú cenu som im sľúbil 😉

Okrem prehľadu faktúr, kde hneď vidím, ktorá je neuhradená a po splatnosti, môžem si generovať aj výpisy podľa týchto kritérií. navyše si v systéme uložené dáta môžem nechať exportovať napríklad do excelu alebo vygenerovať ako pdf zostavu a ďalej s ňou pracovať či ju vytlačiť.

Čo ma ale dorazilo, že faktúry nemusím svojím zákazníkom nosiť ani posielať. Nakúpim si v systéme poštové známky a Superfaktúra moje faktúry online nie len eviduje, ale aj vytlačí a doručí za mňa zákazníkovi! O možnosti prepojiť systém s eshopom a prakticky sa nemusieť starať o túto administratívu ani nehovorím. Využijem na budúci rok ich API rozhranie, kedy plánujem spustiť svoj eshop. Už to nemusím odkladať, keď fakturácia je taká jednoduchá.

Veľa ľudí sa mi sťažuje, že ich zamestnávateľ si neváži ich prácu a nechce za ňu platiť. Pritom sú šikovní a vedeli by sa uplatniť aj ako živnostníci alebo založiť malú sro. Výhovorky ohľadne účtovníctva a fakturácie neobstoja, keď môžu využiť faktúry online so systémom www.superfaktura.sk

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.