web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Aký je internet od 4ky na vidieku?

Autor: admin - jún• 24•2021

Túto otázku som si kládol približne pred mesiacom keď bolo jasné, že na vidieku strávim možno aj dva či tri letné mesiace v kuse a preto budem potrebovať dostupný internet nie len pre smartfón, ale aj pre prácu na notebooku, ktorý inak používam doma a časť práce robím na PC v kancelárii. Takže budem môcť byť remote a pritom nezbankrotovať? Budem mať dosť dát a nebudem sa triasť o kredit či peňaženku? Dnes už odpovede mám.

Z nedávnej zimy mám skúsenosť, že mobilný internet od Telekomu v spojení so Samsung Galaxy A50 tu funguje skvele. Bodaj by aj nie, keď na kopci nad dedinou stoja vysielače troch veľkých operátorov. Bola to ale pracovná kombinácia, ktorú teraz nemám k dispozícii a sám som si telekomácke ceny platiť nechcel. Samozrejme, že notebook a internet tu nemám len na zábavu a predpoveď počasia, ale chcel som si zarobiť v krátkych chvíľach voľna aj na seba, nie len na náklady.

Ďalšia nedávna skúsenosť je s O2 a čo sa týka rýchlosti, tiež veľmi dobré. Mám kartu O2 Voľnosť, používal som ju v podstate na jeden test, ktorý ale nejak nedopadol, ale to nie je vina operátora, možno som si len vymyslel prekombinovanú hlúposť. A keď mi Blackberry Passport zhltol za necelé dva dni týždenný 1 GB objemu dát, zrejme si zmyslel synchronizovať gmail a jeden ďalší mailový účet či čo, tak som to stopol. Karta zostala v Blackberry, kredit u operátora.

Ako prípravu na svoje pustovníctvo mimo civilizácie som si zaobstaral už zmieňovaný Redmi 9 Global NFC z Číny. Blackberry Passport vie skvele pracovať s mailami, ale pre nedohodu RIM a Google sa nedajú aktualizovať apky z Google Play a to mi blokuje pozeranie webov na smartfóne, hlavne kvôli certifikátom. Takže som vymäkol a kúpil si lacný ale veľmi dobrý a výkonný Android. Passport je stále na polici a nie je problém ho pripojiť na wifi Redmi, ale takto mám všetko v jednom plus si občas urobím video napríklad suseda, ktorý kosí ráno o štvrť na šesť krovinorezom magor jeden.

OK, tak smartfón aj maily a nejaké svoje must have aplikácie mám, sledovačky povypínané alebo po teste apky vymazané, ale čo s dátami? Telekom drahý, Orange nemám rád a Outú je pri väčšom objeme tiež nehorázne drahý, vrátane tej ich radosti, ktorá má mesiac tuším dvadsaťosem dňový (opravte ma ak sa mýlim) a nedá sa pozastaviť, len zmeniť alebo úplne zrušiť. A aj to v mobile, v ktorom musíte mať dáta, na ktoré potrebujete kredit, ktorý si ale nenavýšite bez dát a kartu im k dispozícii na samo-sato dopĺňanie nedám.

No tak vyhodím raz alebo dva razy po štrnásť eur, povedal som si a založil konto u Štvorky, dobil kredit (najskôr teda objednal SIM, ktorú mi kuriér doviezol) a vybral Sloboda dáta. Vraj neobmedzené dátovanie, ktoré má limit 300 GB. Tento limit nedám dokopy ani v kancelárii a doma na celkom troch PC, takže ma netrápi. Trápilo ma pokrytie, tá ich trápna mapa mi nič nepovedala, asi to bolo aj cieľom, že? No ale kde nie je 4G od 4ky, tam je 3G od Orange, hoci len s limitom 20 GB. Dobre, nepôjdem pár razy na pivo a risknem to.

Piva som vypil dosť, kým som čakal na dáta, kým konečne dolezú do môjho počítača, presťahovaného na dedinu kúsok za mestom, od ktorého ju delí len jeden kopec a celkom široká dolina. Lenže ako som vravel, na kopci majú vysielače len traja operátori…

V minulosti som si prečítal pár oslavných článkov, pardon marketingových tlačových správ, o tom, ako 4ka rozširuje pokrytie postupne do ďalších miest a obcí. Po naše mesto sa dostala, do tejto veľkej obce už nezvýšil kábel. Súčasťou článkov bola vždy siahodlhá diskusia, v ktorej štvorkári boli vždy spokojní (to aj v škole, však?) a svätosväte sa dušovali, že tam, kde 4ka nemá 4G, tam má národný roaming Orange s 3G. Skúste a diskutéri budú radi, že sú skrytí za bezpečím skla svojho monitora a 500 Voltov im do klávesnice cez net nepustíte. Je to ako kaluž vody v blate proti napustenému bazénu.

V dávnej minulosti mobilného internetu na Slovensku som 3G používal a možno si pamätáte ikonický modem Zadakom, čo sme sa s tým všetkým natrápili. Takže „výhody národného 3G roamingu“ mi boli viac-menej známe. Ale ako píšem v prvej vete tohto odstavca, bolo to v mobilnom internetovom praveku. Nie, že by sa boli kapacity siete znížili (žiaľ ani nezvýšili), ale čo sa podstatne zmenilo, sú webové technológie a veľkosti www stránok. Kým pred rokmi vás ukameňovali za 100 kB homepage, dnes nie je problém 3 MB stránka a v nej rámce a vrstvy s ďalšími megabajtami a Ajaxom, čo si ťahá ďalšie veci. Všetko pre „lepší používateľský zážitok“. Prd zážitok, veci majú fungovať, až potom vyzerať. No ale keď dnes má nárok na internet každý s dierou v zadku aj v hlave.

Takže tu v tejto malebnej obci, čo by kameňom dohodil od hlavnej cesty a houmran od okresného mesta, funguje Štvorka na 3G a vám je to na dve veci. Na maily a na prd. Aj keď tie maily nie sú isté, odoslanie troch fotiek z Redmi 9 (12 MB) mailom trvá presne polhodinu. Horšie to bude s mailami z notebooku. Ak používate staršieho poštového klienta, netrpíte paranoiou a fungujete na SMTP porte 25, tak si mail nepošlete, iba ak poštovým holubom. A pri reklamácii vám 4ka odpovie, že oni port 25 z bezpečnostných dôvodov blokujú. Skvelé, že? Vaše predstavy o „práci z domu“ dostávajú ďalšiu trhlinu. Našťastie existujú rozumné hostingové firmy a problém sa dal ľahko a rýchlo vyriešiť bez výmeny mobilného operátora, upgrade operačného systému Windows a nákupu novej verzie poštového programu.

Priblížil sa termín platby v banke. Ako pôjde taký slávny George od Slovenskej sporiteľne, ktorá už dávno nie je sporiteľňa a už vôbec nie slovenská, na 3G? Čo myslíte? Tak trochu premýšľajte, zvažujte. Ešte môžete, kľudne aj pol hodiny, Georga sa nedočkáte. To ani v prehliadači na notebooku, ani v Opere či Firefoxe v Redmi 9. Jednoducho so Štvorkou si na vidieku účet v tejto banke nezaplatíte! Hoci teraz je to problém na strane banky, takého molocha pustiť do sveta mohli len vypatlanci. By som ich zavrel v doline na konci signálu 3G, nechal ich tam živoriť mesiac a nech si užívajú svoj produkt a život v prírode!

Keď som si totiž o dva dni odskočil do mesta, bez problémov som na 4G Georga na mobile spustil a prihlásil sa.

Internet banking mBank nie je žiadna hitparáda, najmä po poslednej „inovácii“, ale do minúty je stránka načítaná. FIO sa po prihlásení načítava o čosi dlhšie, ale prehľady a platby sú už potom bleskové. Už dávnejšie si hovorím, že by bolo treba tú Slovenskú sporiteľňu prehodnotiť.

Ale aj iné weby sa naťahujú ako žuvačka a keď mám večer hodinu času, chcem ju stráviť produktívne, nie čakaním na nekonečno. Iste, odoslanie fotiek môžem nechať na potom, tesne pred spaním napíšem maily, vložím prílohy a ráno mi volajú, že po prebudení ich všetky mali 😀

Takže som si tým leňochodom 3G Štvorky otvoril stránku Moje O2, skontroloval kredit, uistil sa, že z Blackberry vybraná SIM je tá správna a aktivoval si 1 GB na týždeň za 2 eurá. Netrvalo to na notebooku ani pol hodinu a mohol som si v Redmi 9 prepnúť dáta zo SIM1 na SIM2 a nestačil sa čudovať! Ako keby som sedel v kancli na optike!

Aby sa mi ale nestalo, že si miniem limit za deň, tak si SIM karty prepínam. Na „také to domáce pripojenie“ mám 3G, stačí to aj na tento článok, ktorý píšem on-line. Ale keď naozaj potrebujem pracovať, sťahovať alebo posielať fotky, nebodaj použiť nemotorného Geoorga zo SLSP, prepínam v smartfóne na O2, to všetko bez reštartu mobilu a s trvalým pripojením notebooku na wifi mobilu. Jediná zmena je skoková rádová zmena rýchlosti, ktorú vidím nie len na stránkach, ale aj na displeji merača NetPerSec.

Ak by to takto malo fungovať trvale, 4×2 eurá za O2 a 14 za 4ka je dokopy 22 €. A to už treba naozaj začať počítať, ktorý z tých drahých dátových paušálov je najlacnejší. Keď sa po „dovolenke“ opäť vrátim k svojmu bežnému životnému štýlu, bude mi 4ka Sloboda dáta vyhovovať. Cez deň tu zväčša internet nepotrebujem, ak áno tak mi slimačie tempo 3G stačí, a ráno a večer som doma na kvalitnej linke, mimo domova v meste je 4G dobré.

Mimochodom, za tri týždne som z limitu 20 GB 3G roamingu minul ani nie 2 GB. Takže ten limit je viac než kráľovský. Ak máte kráľovskú trpezlivosť čakať na každý bajt, čo k vám do mobilu lezie. Myslím, že SWAN má čo robiť, aby pokryl územie svojich zákazníkov plnou rýchlosťou. Lebo to 3G je taká náplasť, ako skorocelový list na zlomeninu. Drobnú ranku to síce zahojí, ale… A potom je aj tých 14 eur veľa. A 300 GB stiahnete? Ja nie, na druhej strane 10 GB limit v 4G by mi bol asi málo.

Beriem toto leto ako test, v ktorom teda 4ka ťahá za veľmi krátky koniec. Youtube videá si tu nepozriem, na prácu a banku som si musel aktivovať konkurenčného operátora (keď už mi tam zostal ten kredit z minula) a jediným pozitívom je ten Redmi 9, tam som teda vedľa rozhodne nešliapol. Sranda je, že za cenu Sloboda dáta som tu mohol mať mikrovlnné pripojenie z mesta a po pozemku si naťahať svoju wifi zariadeniami, ktoré mi tiež zostali z minulých projektov. A smartfón aj notebook by šliapali ako hodinky. Je to v pláne, len nemám hotovú jednu záležitosť, ktorá bez trvale dobrého pripojenia nemá zmysel. A potom sa za mobilnými dátami pri súčasných cenách u mňa zatiahne voda.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.