web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Slovenská sporiteľňa zase zdražuje. A o dosť!

Autor: admin - nov• 13•2018

Štát, zamestnávateľ aj obchody nás tlačia do používania platobných kariet. Peniaze si nechávať posielať na účet, platiť z účtu, nepoužívať hotovosť. Vlastne je to pohodlné. Len drahé. A od nové roka 2019 to bude v Slovenskej sporiteľni oveľa drahšie. Táto banka zase raz opláchla svojich klientov.

Vláda obmedzuje používanie hotovosti najmä medzi firmami, tvrdí, že tým minimalizuje riziko podvodov. Je to smiešne v kontexte tvrdenia bývalého ministra vlády, že bola doba kešu. Pretože sa natíska otázka, odkiaľ vláda vie, že sa obchodovaním v hotovosti okrádalo na daniach? Že by od svojich ministrov?

Jedno je fakt. Keď bankovky menia majiteľa, nech už je to za akékoľvek služby alebo tovar, nie je, alebo nemusí byť, o tom žiadna evidencia. Pri prevodoch v rámci bánk, či už zadaním príkazu na úhradu alebo použitím platobnej karty v obchode, existujú celkom presné záznamy o mieste, čase, aktéroch a možno aj o predmete transakcie. Už len krôčik od toho, aby „daň z pridanej hodnoty“ bola zamenená za „daň z transakcie“. A ak sa všetky peniaze sústredia na bankových účtoch a hotovosť už nebude alebo bude len v zanedbateľnej hodnote v pomere k „peniazom“ v bankách, potom sa kedykoľvek môže aj u nás zopakovať „Cyperská noc“, kedy sa všetci obyvatelia zobudili jedno krásne ráno a na účtoch mali o 10% menej, ako včera večer, lebo vláda im zobrala „mimoriadnu daň“ na zníženie krízy. Vláda si vždy vymyslí dôvod a nechá schváliť zákon, podľa ktorého aj krádež je podľa zákona.

Takže som len chcel napísať, že celkom chápem dôvody, ktoré vedú vlády k potláčaniu hotovosti a využívaniu bankových účtov a prevodov u všetkých a pri všetkom.

Čo sa mi nepáči je prístup bánk, nenažratých svíň, ktoré na všetkom chcú zarobiť. Nevadilo by mi to, keby som si vymyslel službu, ktorú nepotrebujem, málo využívam, ale chcem. Ale ak som nútený používať bankové účty a k nim platobné karty, či už na výbery hotovosti z bankomatov (za poplatok) alebo na platby v obchodoch (za poplatok), som nasratý.

Ako keď som v Georgovi našiel túto správu (výňatok):

 

Dobrý deň,
radi by sme Vás informovali, že z dôvodu vývoja na bankovom a finančnom trhu, ktorý objektívne ovplyvňuje poskytovanie bankových produktov alebo podmienky ich poskytovania, Slovenská sporiteľňa s účinnosťou od 1. januára 2019 upravuje Sadzobník poplatkov. Zmeny sa týkajú najmä nasledovných poplatkov:

3.Poplatok za debetné platobné karty:
a.za VISA Electron/ Space VISA Electron/ Maestro sa mení na 1,30 EUR mesačne (pôvodne 10 EUR ročne),
b.za VISA Classic/ Mastercard Mass sa mení na 2,20 EUR mesačne (pôvodne 20 EUR ročne),
c.za Mastercard World sa mení na 8 EUR mesačne (pôvodne 80 EUR ročne).

U najlacnejšej karty to predstavuje zdraženie z 10 na 15,60 eur. Teda o polovicu! Pritom táto karta by mala byť automaticky a zadarmo k účtu, v slušnej krajine a v slušnej firme by sa platilo len za doplnkové služby a/lebo kartu s vyššou pridanou hodnotou. No zrejme rakúski majitelia Slovenskej sporiteľne si povedali, že si svoj rakúsky blahobyt vybudujú na ožobračovaných Slovákoch.

U VISA karty je zdraženie z 20 na 24,40 eur o niečo menej výrazné, ale aj tak dobrá ryža. Za niečo, čo my občania ani tak veľmi nepotrebujeme, len vláda nás núti.

Po nanútení toho sprostého Georga namiesto fungujúceho internetbankingu je výrazné zdraženie platobných kariet druhou kvapkou v pohári, ktorá ma núti vážne sa zamýšľať nad zmenou banky. Hotovosť do banky nenosím, tak by mi vyhovovala aj banka bez pobočky v našom meste. Najskôr asi zmením firemný účet a po splnení istých podmienok aj osobný. Alebo ho rovno zruším, ako som to urobil pred mnohými rokmi, keď má táto istá banka nasrala svojou poplatkovou politikou prvý raz. Prvým krokom bude zrušenie platobnej karty, budem si peniaze prevádzať do banky, kde mám vedenie účtu aj platobnú kartu zadarmo. Aspoň sa mi uvoľní miesto v peňaženke 😉

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.