web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Bude štvrtý operátor prínosom?

Autor: admin - jan• 17•2014

Že sme na Slovensku dvadsať rokov za opicami je výhodné azda iba pri konci sveta. Ale v prípade moderných technológií je to viac na škodu. Monopol dvoch mobilných operátorov po dlhých rokoch trochu narušil príchod tretieho operátora a teraz je na štarte svojho podnikania aj štvrtý. Dosiahneme konečne cenu služieb takú, ako iné krajiny, kde ľudia okrem iného menej platia a viac zarábajú?

Dnes už je jasné, že štvrtú licenciu na poskytovanie mobilných služieb získala spoločnosť SWAN. Kto sa zaujíma o dianie okolo internetu, tak vie, že do povedomia sa firma dostala ako poskytovateľ pripojenia do internetu. Či už klasického aDSL pripojenia alebo aj pokročilejších technológií. Tak isto sa vie, firma je aktívna na poli štátnych zákaziek. A chvíľu to skúšala aj ako virtuálny mobilný operátor.

swan

Mnoho laikov, ako vždy, očakáva, že nový mobilný operátor sčerí stojaté vody a trošku zakýve s cenami za hovory v mobilnej sieti. No ak som písal, že firma obchoduje so štátom, tak pozornému čitateľovi je jasné, že v tomto biznise sa nehrá na ceny. Určite teda nie na nízke ceny. Takže asi budem skeptický, ale ja neočakávam vstupom štvrtého operátora na trh zníženie cien za hovory. Ani vo vlastnej sieti, ani v rámci Slovenska ani v Únii.

Aby to nakoniec nebolo tak, že SWAN bude poskytovať služby mobilnej komunikácie „vybraným subjektom“, ktoré sa tak budú môcť vyhnúť všadeprítomnému špehovaniu. Jednoducho si pár „služobníkov ľudu“ namiesto mobilu veľkej dvojky „kúpi“ za naše dane tarif u štvorky a hoci tie hovory a SMS a dátové prenosy musia mať zo zákona svoje záznamy na špicľovskom serveri operátora, bude to podstatne menej dát a podstatne menej citlivé, ako u veľkého a všeľudového operátora.

Jednoducho zákony píšu bohatí pre chudodných a silní pre slabých.

Navyše, SWAN „je dobrý“ v dátových prenosoch, takže sa myslím bude uberať týmto smerom. Mobilný internet alebo mobilná „posledná míľa“. Pokrývať bude najskôr veľké aglomerácie a chce využívať aj národný roaming.

Okrem vyššie spomínaných možností si myslím, že môžeme očakávať aj hovory za paušál, nízky paušál, cez internet a možno aj na poli SMS sa niečo udeje. Otázne je, koľko ľudí bude mať k týmto službám prístup a čo to reálne spraví s cenami. Nikto totiž, aspoň z manažmentu mobilných operátorov, nemá záujem na znižovaní cien a tým tržieb. Zisky predsa treba odvádzať do zahraničia a aj ples treba papalášom zaplatiť, keď sa toľko snažili celý rok, aby nás mohli všetci zdierať.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.