Kdesi som čítal štatistiku z poisťovne, podľa ktorej najviac úrazov v domácnosti je spôsobených nožom. Tupým nožom. Človek chce niečo odrezať, nejde to, tak zatlačí, nôž sa zošmykne a skončí v ruke. Krvi ako z vola, návšteva pohotovosti a potom aj poisťovne, tak vyzerá nasledujúce kolečko. Nie je predsa len lepšie zaobstarať si nože kvalitné?
Nemám rád ľudí, ktorí jedným nožíkom režú a krájajú doma úplne všetko. Chlieb, mäso, zeleninu, potom káble a ešte aj koberec. Potom sa im nemôžeme čudovať, že je všetko tupé. Na každú prácu má byť kvalitné náradie a platí to samozrejme aj pre kuchynské nože a ostatné náčinie na prípravu jedál. Preto mám na krájanie mäkkého chleba dlhý zúbkatý nožík, ktorý na nič iné nepoužívam, iný nôž mám na prípravu mäsa, ďalší nôž používam na čistenie zeleniny, keď pomáham v kuchyni. A keď sa chystám opraviť niečo v domácnosti, mám na to náradie a nože v inej skrinke. Samozrejme, tiež všetky ostré.
Už dlhšiu dobu uvažujem rozšíriť svoju domácu výbavu o japonské nože, na ktoré počúvam samú chválu. Fascinuje ma ta jednoduchosť nápadu na obojstranné vertikálne vrúbkovanie čepele. Zabraňuje zachytávaniu zvyškov spracovávaného materiálu na čepeli, takže nestrácate čas jej čistením. Ušetríte za papierové utierky, okrem iného. Japonské nože sa výborne držia pri práci v ruke, keďže ich vyrábajú dobre vyvážené, z kvalitnej ocele sú čepele a odolného plastu rúčky. Takže sa výborne umývajú aj umývačke riadu.
Aby sa dobre držali v ruke, to je moja požiadavka aj na príbory a som schopný zájsť tak ďaleko, že v reštaurácii neváham požiadať o výmenu príboru, keď sa mi nepáči. Dávam prednosť ťažším príborom so zaoblenými hranami, plných tvarov. A neznášam príbory z lisovaného plechu, vyslovene lacné a nízkej kvality. V reštaurácii, kam chodievam na obedy, už ma poznajú a poznajú môj vkus nie len na jedlá, ale aj na príbory. A aj domov som si kúpil príbor, s ktorým je radosť dobré jedlo vychutnať.
Môj svokor svojej dcére s obľubou hovorieva: „Máš ostré nože, vidno, že máš doma chlapa.“ Neviem, aké skúsenosti má môj svokor s nožmi u nich doma, ale keby mal kvalitné nože ako my, tak by bolo úplne jedno, či som doma alebo na cestách, nože by boli vždy ostré a príbor vždy kvalitný.
Nože patria k najstarším ľudským nástrojom. Pred objavením kovov a ich spracovania sa vyrábali nože z ostrých kameňov, pazúrikov. Pre lovcov a zberačov im ich nástroj umožnil lepšie zvládať nástrahy prírody a loviť zver. Aj dnes patrí kvalitný nôž do výbavy každého turistu a zálesáka, skauta aj lesáka, každého milovníka prírody. Kvalitné nože patria do výbavy všetkých dobrých kuchárov a na dobré nože si potrpia aj domáci kutilovia a remeselníci. Skrátka nože potrebujú všetci.