web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Dom sa rekonštruuje od strechy

Autor: admin - aug• 28•2023

Každý stavbár vám povie, že dom sa stavia od základov a opravuje od strechy. Je neuveriteľné, čo všetko dokážu ľudia spackať svojpomocne a potom ponúkať ako vidiecku chalupu po čiastočnej rekonštrukcii. Tento týždeň som mal zážitok, ktorý budem spracovávať niekoľko dní.

Náhodou som uvidel inzerát s ponukou chalupy v obci, kde sa zhodou okolností trochu orientujem. Podľa popisu aj fotografií sa jednalo o nedávno čiastočne zrekonštruovaný nie tak starý kamenný dom na pozemku nie malom, aj keď dosť nešťastne tvarovanom. No ale dalo by sa s tým pracovať a vedel by som si predstaviť tam pôsobiť a aj pozemok a dom zmysluplne využiť. Niektoré veci na fotkách mi síce nejak nesedeli, ale dohovoril som si schôdzku s maklérom, aby som si chalupu pozrel z blízka.

V popise bola škridlová strecha, ale na fotkách bola predná polvalba z eternitu. Nič, čo by sa nedalo riešiť, ale stojí to peniaze. Strecha nad hospodárskou časťou domu plechová, hodne stará. Prívod elektriny vzduchom tak, že by netienil prípadné fotovoltické panely na streche, pravda po jej výmene. Vnútro vyzeralo k svetu, páčil sa mi krb a absencia plynu mi skôr vyhovovala. Čo mi ale do hlavy nešlo z fotiek, bola spálňa a kúpelňa, nejak som si to nevedel v reále predstaviť. Hlavne ale, že je na pozemku studňa. A žumpa v obci, kde nie je kanalizácia, sa dá hravo prerobiť na čističku a voda z nej využiť v záhrade. Pravda, tiež to nie je zadarmo. Fotky z dronu ukazovali, že na pozemku nie je veľa stromkov, inzerované oplotenie bude treba overiť v reále. O tmavších susedoch neďaleko som vedel, rovnako aj o niekoľkých starších pokusoch predať chalupu pred pár rokmi. Bude páka na stlačenie ceny.

Naleštený prd

Zo studne sa vykľula vodovodná prípojka, umiestnená tak, že trošku komplikuje vjazd do dvora. Takže voda len za peniaze. Polievať záhrada sa bude čím? Ani nádrže na dažďovú vodu nie sú zadarmo.

Podlahy v starom kamennom dome sú vybetónované, vraj zaizolované. Takže vodu bude tlačiť do múrov a omietka začne onedlho opadávať. Zvonka vidno, ako je omietka nalepená na podbitie strechy, takže pri výmene krytiny a vyrovnávaní krokiev, ak sú zdravé, dôjde k poškodeniu omietky na vrchu, bude treba po jej oprave celý dom znova omaľovať.

Kedy vyhoríme?

Že žiarovka nad vchodovými dverami visí na drôtoch zo steny, by sa dalo prežiť. Ale že z jednej miestnosti idú elektrické káble do druhej zo steny zvnútra cez strop a vonkajšok, bez trubiek, len tak v omietke, to by mi môj elektrikár nedaroval. Keď to takto vyzerá na viditeľných miestach, ako je v tých skrytých? A ako sa bude meniť alebo pridávať kábel, resp. krabica so zásuvkou, s odbočkou? Sekať omietka? V dnešnej dobe? Ruky odťať majstrovi. Vraj sa jednalo o svojpomocnú rekonštrukciu. Aha. Takže by bolo vhodné všetko urobiť znova a poriadne, kým sa začne bývať. To zas bude peňazí.

Strop s jednoduchým záklopom je niečím natretý. Nikto nevie čím, asi nejaký lak. V difúzne otvorenej konštrukcii natrieme strop lakom? A necháme vytvárať plesne v rohoch?

V miestnosti vytvorenej z komory prerazením steny z kuchyne na spálňu tróni v rohu automatická práčka a nad ňou malý elektrická bojler. Vraj aby bolo krátke potrubie s teplou vodou (v severnej stene domu) do kuchyne. A do kúpelne, na protiľahlej stene, môže byť podlahou k vani dlhé? To čo je za cigánska robota? A kto tu vlastne býval predtým a robil tú „rekonštrukciu“?

V zadnej časti domu je komora a dreváreň. Nízke nie len dvere, ale aj strop, vystrieť sa tam nedá. Hrady značne erodované, steny vykazujú pokles kameňov. Chýbajúci záklop odhaľuje, že eternitová je celá polovica strechy…

Zachrániť by to mohla záhrada…

Keby nebolo úzka (to som vedel z katastrálnej mapy) a tak beznádejne zanedebaná, nekosená, zarastená náletmi. Na otázku hranice bolo rukou ukázané, že „Tam, k tým stromom“. Hm, keď myslíš… Časť tých stromov z lesa patrí k pozemku, to som si bol pozrieť minulý týždeň, ja sa tu totiž vyznám. Nie je tu však plot a horný sused buď už nežije alebo sa odsťahoval, lebo je zarastený aj vstup do domu dole, aj pozemok tu hore. A nikde nie je plot.

Terén nie je rovný, ale hrboľatý, tráva zľahnutá, tu sa nejeden kosec s krovinorezom a kotúčom nadrie, toto by som sám nerobil. Takže zase peniaze. A oplotiť sto metrov dlhý pozemok… Nie je tu jeden ovocný strom, ktorý by stál za reč, o kríkoch nehovoriac.

Odtiaľto len ujsť

Potenciál pozemku ani domu nestojí za to, aby do toho človek vrážal peniaze. Žiadny potenciál tu totiž nie je. Keby hospodárska časť stála samostatne, mohol by ju človek nechať spadnúť, ale takto? Strechu treba robiť, pravdepodobne krov opraviť a nad domom tepelnú izoláciu položiť na drevený záklop. A keď náhodou pri odkrytej streche spŕchne, tak tie pekné steny s káblami pod omietkou, bez trubiek a krabíc, opadnú raz dva. A môže sa začať tá slávna rekonštrukcia znova.

Pri jednom pozemku som počul aj názor, že „keby mi dávali tie peniaze, čo za to chcú, tak by som to nebral“. Tak presne na túto nehnuteľnosť sa to hodí. S tým nikto nehne. A hlavne, keď tak okato klamú v inzeráte s tým, čo je očividné, tak ako je to s tým, čo vidieť nie je?

Skrátka z tohto môj víkendový domček nebude ani teraz ani o desať rokov. A obávam sa, že majiteľ svoje peniaze tak skoro neuvidí. Možno sa nájde mladý, energický a optimista, ktorý sa do pustí do celoživotného diela, ale ja som na toto málo optimistický.

Myslieť treba od konca a opravu domu začať od strechy.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.