web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Dvakrát doživotie za metanol

Autor: admin - máj• 21•2014

Český súd vyniesol prvé rozsudky v metanolovej kauze z pred minulého roka. V roku 2012 sa na českom trhu objavil alkohol, ktorý zabil niekoľko desiatok ľudí. Spotrebiteľské balenie totiž obsahovalo aj metylalkohol, ktorý je pre človeka prudko jedovatý. Tí, čo nezomreli, často trvalo oslepli alebo majú iné trvalé následky. Vinníci tak boli tvrdo potrestaní. Naozaj?

Keď sa v Havířovskej nemocnici potvrdilo, že zdravotné problémy spôsobuje metanol a že sa do tela obetí dostal spolu s etylalkoholom, pálenkou kupovanou na bežne dostupných miestach, spustila sa v Českej republike panika. Tá viedla dokonca k prohibícii, teda úplnému zákazu predaja alkoholu s určitým obsahom liehu a neskôr k zavedeniu nie len nových kolkov, ale aj nových predpisov pre produkciu a distribúciu alkoholu.

Nakoniec polícia vypátrala najväčšie sklady nelegálneho alkoholu aj ľudí, ktorí mali na svedomí miešanie a distribúciu takto pripravenej pijatiky medzi spotrebiteľov. Dvaja z nich teraz dostali od súdu doživotie. Je to dosť za takmer štyridsať mŕtvych?

Reportáž z vynesenia zatiaľ neprávoplatného rozsudku sprevádzala na obrazovke verejnoprávnej českej televízie emocionálne ladená reportáž o slepom muži, ktorý stratil zrak po požití alkoholu, ktorý kúpil jeho brat v stánku kúsok od domu, kde býval. Treba povedať, že ošarpaného domu, na prvý pohľad mu dlhé roky chýbali investície do akejkoľvek údržby.

Charakteristický obrázok.

Chlap nemá peniaze na poriadne bývanie, nemá na fond údržby, aby si svoju bytovku dali do poriadku a starali sa o jej okolie, ale má na chlastanie. Pravda, najlepšie lacný chlast. A aj predavač v stánku zrejme pozná svojich zákazníkov. Pijatika z obchodu je im drahá, okena zrejme nechutí.

Aj vyšetrovanie metanolovej aféry a vyjadrenia zainteresovaných pre médiá naznačujú, že predaj nelegálneho alkoholu bol v Českej republike dlhodobou záležitosťou, len v lete 2012 sa to niekomu vymklo z rúk a do fľašiek sa dostal metanol. Otázkou je, či niekto z gangu si chcel privyrobiť bokom alebo len dodávateľ chcel zarobiť viac, ako zvyčajne a namiesto liehu etanolu do zmesi primiešal lieh metanol. Jedovatý ale lacnejší metanol.

Vo fľaškách renomovaných výrobcov sa metanol nenašiel, veď medzi postihnutými otravou metanolom neboli žiadni vysokopostavení manažéri, lekári alebo iní ľudia zo strednej triedy. Všetko nižšia trieda, ktorá má hlboko do vrecka, ale zato potrebu trvalého prísunu lacnej pijatiky. A túto skupinu musí štát chrániť, aj pred ich vlastnou blbosťou. Pretože je ich tak veľa, že okrem toho, že predstavujú významnú voličskú základňu, ktorá je ľahko predvídateľná a ľahko manipulovateľná, predstavujú aj jednoduchý zdroj nemalých príjmov zo spotrebných daní z liehu, piva a cigariet.

Štát si nemôže dovoliť výpadky príjmov štátneho rozpočtu z alkoholu. Čert ber rozvrátené rodiny alkoholikov, ich zničené zdravie a vandalizmus. Hlavne, že platia a platia pravidelne a veľa. Aj pri nízkej cene alkoholu ho kupujú pravidelne a je ich tak veľa, že je to skrátka balík.

A tak rozsudky o doživotí, a v ostatných prípadoch tiež enormne vysoké, až na úrovni dvojnásobku trestov, požadovaných v obžalobe prokurátorom, nie sú o smrti pár desiatok ľudí a stovkách s poškodeným zdravím ako dani za svoju hlúposť, ale sú to tresty za ohrozenie daňových príjmov štátu.

V tejto súvislosti mi nedá nevysloviť pochybnosti o nezávislosti súdov.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.