web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Už aj Fernet Stock pančujú. Výrobcovia.

Autor: admin - júl• 11•2015

Odkedy ľudia vynašli alkohol, odvtedy ho pijú. A chutí im. Takže ho pijú čím ďalej viacej. A mocní, či už králi alebo „demokraticky zvolené“ vlády, na tomto záujme zarábajú. Teda zdaňujú ho. A čo je zdanené, to je drahé. A drahé sa falšuje. Alebo pančuje. No stretli ste sa s tým, že by toto robil priamo výrobca, legálne? Ja prvý raz.

Patrím k tým ľuďom, na ktorých by likérka ani pivovar nezarobil. No sem tam si niečo dám. V horúčave dobre padne večer pivo, na uvoľnenie svalstva niečo ostrejšie. Lekári to neradi vravia, ale namiesto liekov na uvoľnenie svalstva a tým aj chrbtice je niečo ostrejšie oveľa lepšie a bez vedľajších účinkov. Pravda, keď ten kalíštek nemá každý deň dve deci 😀

Už ani neviem kedy ma niekto ponúkol Fernet Stock Citrusom. A odvtedy vždy mám doma jednu fľašu. Vydrží mi dosť dlho, takže ho nekupujem pravidelne a dávam prednosť akciám, kedy sa dá na nákupe jednej fľaše pár eur ušetriť. No a letáky všetkých potravinových obchodov mi aj tak strkajú do schránky.

Raz mi tak polovička číta, čo bude v akcii, a medzi iným aj Fernet Stock Citrus, 27%, cena XX (už si nepamätám). To ma zarazilo. Ani nie tá cena, ale ten deklarovaný obsah alkoholu. Koľko? Dvadsať sedem percent? To je čo za blbosť. Poctivý horký Fernet má 36% alkoholu (hoci bývalo dobrým zvykom, že fľaša pálenky z obchodu mávala 40%), Citrus 30%.

Pozriem si ten leták, písané je tam 27%. Ale papier znesie všetko. Však to poznáte, na konci každej skvelej ponuky je malými písmenkami napísané „Chyby a omyly vyhradené“. Tak otvorím bar, mám tam jednu fľašu novú (kúpenú v akcii) a druhú skoro dopitú.

Tak sa na to pozrite sami.

FernetStockCitrus27

FernetStockCitrus30

Jedna fľaša s 30% alkoholu, druhá 27%. Doteraz by ma to nenapadlo, že v záujme pritiahnutia zákazníkov nižšou cenou im výrobca ponúkne v rovnakej fľaši s rovnakým názvom iný, lacnejší, produkt. Riedený. Pančovaný.

Spotrebnú daň z alkoholu platí výrobca štátu podľa percenta objemu čistého alkoholu v alkoholickom nápoji. Teda menej alkoholu vo fľaši znamená menej daní a teda nižšiu cenu pre zákazníka. Ale iba nižšiu cenu za fľašu. Keby sme to prepočítali na čistý alkohol, je tá lacnejšia fľaša vlastne drahšia. Je to presne ako medzi horkým fernetom a citrusom. Litrová fľaša stojí rovnako, len ten Citrus má namiesto 36% alkoholu len 30%. A teraz vlastne už iba 27%.

Pritom nejde o zanedbateľný pokles. Človek by na prvý pohľad povedal, že znížili obsah alkoholu o tri percentá. Ale nie je to pravda.

Obsah alkoholu bol znížení o tri percentuálne body. Samotného alkoholu je vo fľaši o desatinu menej (30% vs. 27%). Nejde mi o to, že ma jeden kalíštek „menej chytá“. Nepijem ho pre to, aby som v nálade vystrájal. Ale v princípe si musí konzument dať o tú desatinu viacej, aby mal na neho jeho obľúbený nápoj rovnaké účinky. Teda musí kúpiť a zaplatiť o desatinu viac. A cena za výrobcom pančovaný alkohol nie je o desatinu nižšia, je to menej.

Keby som si chcel pohárik riediť vodou, budem piť whisky so sódou.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

One Comment

  1. hulo píše:
    Firefox 39.0 Firefox 39.0 Windows 7 Windows 7

    Klasický horký Fernet STOCK mal ešte začiatkom roku 40% alkoholu. Po novom už len 38%. Na spomínaných 36% zatiaľ našťastie neklesol. A aj čokoláda Študentská pečať zmenila potichu gramáž z 200g na 180g. Bizňis je bizňis.