web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Kedy prerobiť domácu sieť

Autor: admin - jan• 16•2024

Najskôr dostanete router k sieťovej prípojke, potom pribudne wifi, neskôr domáce úložisko a na záver ešte jeden switch. Spolu so záložným zdrojom máte celkom slušné klbko káblov a zariadení. Hotovú pavučinu. Vravíte si, že by ste to mali trochu usporiadať. Kedy je najvhodnejší čas na takúto prerábku domácej sieťovej infraštruktúry?

Ani pri najlepšej vôli a odborných skúsenostiach nedokážete dobre naplánovať domáce siete. Časom sa objavia nové technológie, nové požiadavky, nové možnosti. Najskôr stačil jeden router, neskôr som k nemu pripojil switch s wifi. Keď pribudol ďalší notebook, a zhorel malý switch s wifi, nahradil som ho novým switchom a wifi oddelil, zapínal som ho len v prípade potreby, lebo som všetko dal na kábel. Pri výmene tlačiarne som namiesto USB pripojenia zvolil pripojenie do siete a začali dochádzať sieťové zásuvky 😉

Keď v domácnosti pribudol NAS ako záloha všetkých dokumentov aj fotografií, ktorých pribúdajú desiatky až stovky mesačne, spolu s ním pribudol v sieti nový switch. Všetko sa to stále zmestilo na vyhradené miesto, len sa ukázal problém so sieťovým úložiskom. V obývačke ho bolo počuť. Nie silno, zato stále, trvale. Nadobúdal som presvedčenie, že musím svoju domácu sieť prekopať. Len kedy? Kedy nabrať odvahu, nájsť si čas?

Príležitosť sa ponúkla sama. Na vchodových dverách bytovky sa objavil oznam, že distribučka bude v dome niečo prerábať a od rána nebude v dome elektrina. Bingo! Prerobím svoju sieť.

Ráno som stihol raňajky, kontrolu mailov a vypol softvérovo NAS. Očakával som zhasnutie poslednej žiarovky, ktorú som nechal rozsvietenú, ako signalizáciu. Keď zhasla a ozvalo sa prvé pípnutie záložného zdroja elektriny pre našu domácu elektroniku, vypol som aj ten a tým aj všetky switche a router. Mohol som sa pustiť do práce.

Vždy mám doma nejaké Cat5 káble rôznych dĺžok. Takže som odpojil najprv NAS a preniesol ho do vedľajšej nepoužívanej izby, tam jeho tichý šum nebude nikomu vadiť a keď náhodou bude chcieť návšteva prenocovať, tak ho na pár dní vypnem. Spolu s NAS som do izby dotiahol aj predlžovačku z UPS a na iné miesto preložil aj gigový switch, spájajúci oba notebooky s NAS. Nakoniec som preložil aj PoE pre vonkajšiu anténu k NAS, ale to len preto, aby som využil malú predlžovačku a ušetril si miesto z predlžovačky z UPS v obývačke.

Všetko som stihol pohodlne za hodinku, keď som upratal všetky nepotrebné káble, zvaril som si na plynovom šporáku vodu na kávu. Pekne po starom si plyn zapálil zapaľovačom, a pri káve si pozrel, čo nové na internete, samozrejme na smartfóne s mobilnými dátami. Jediné, čo som neurobil, bol test nového zapojenia siete. Nechcel som malý záložák trápiť štartom všetkých switchov a routerov a testovať notebooky. Predpoludním som odišiel na chalupu, skontrolujem si to po návrate, keď už bude elektrina k dispozícii.

Popoludní po návrate som cvakol vypínačom záložáku a kým som si uvaril kávu, všetky zariadenia nabehli. Len notebook sa nevedel pripojiť na net. Zručne som nahodil CMD a pingol NAS. Nie je odozva. Pingnem anténu: Nie je odozva. Pignem zoznam.sk – nedosiahnuteľný. Jasne, vždy sa vlúdi nejaká malá chyba. Ešte aj tá IP adresa notebooku je nejaká divná. Nepripojil sa k DHCP. Je čas skontrolovať káble.

Všetky zásuvky s pripojenými Cat5 koncovkami svietia, aj tlačiareň, keď ju zapnem. Idem prstom po kábloch a „kreslím“ prepojenia až von. Ha! Dva switche vedľa seba pekne poblikujú, káble vedú kam treba. Len medzi sebou nie sú prepojené… Takže DHCP nie jej dostupné, stroje nedostali svoju IP. A hoci sú od seba pár centimetrov, signál vzduchom neprejde…

Ako som sa dopoludnia tešil na kávu a ako mi to všetko dobre išlo, omylom som upratal aj krátky káblik, pôvodne z gigového switchu do NAS, ktorý mal teraz prepájať oba switche. Vybral som ho zo skrinky, prepojil obe krabičky a o pár sekúnd sa z notebooku ozval hlas z videa youtube.com, ktoré som ráno nedopozeral.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.