web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Kto zarobí na zlacnení plynu?

Autor: admin - sep• 27•2015

S veľkou pompou najvyšší predstaviteľ vlády nášho Slovenska oznámil ľuďom zlacnenie plynu a vrátenie preplatkov zo zaplatených záloh. Proti takémuto kroku nemožno namietať, hoci zníženie ceny plynu bolo vyvolané svetovými pomermi na medzinárodných trhoch a náš pán preceda na to nemal najmenší vplyv bez ohľadu na počet klikov. Keď si ale prečítate mechanizmus vracanie preplatkov, rozumný človek zbystrí a začne sa pýtať: Komu to prospeje? Kto sa na tom zase nabalí?

V poštovej schránke sa nám objavili stranícke noviny, ktorými sa Smer chváli, keď ho iní chváliť nechcú. A v nich sa píše čierne na bielom (pán starý ujo prezident prepáčia), že koncom roka 2015 a začiatkom toho budúceho domácnosti dostanú poštovú poukážku. Každá paušálne desať eur, keď využívajú plyn na varenie. Tí, ktorí plynom aj kúria, dostanú viac, medzi 14 a 165 eur. Tí, čo odoberajú veľa plynu, podľa slov premiéra „vykurovači bazénov“ nedostanú nič.

Nezdá sa vám na to niečo prinajmenšom divné?

Systém platby mesačných a záloh za energie či vodu a ročné zúčtovanie funguje na tom princípe, že podľa odhadovanej spotreby a ceny sa vypočítajú priemerné zálohy, tie každý mesiac platíme a po zúčtovaní zálohových platieb a skutočnej spotreby a ceny sa vypočíta rozdiel. Nedoplatky doplatíme, preplatky nám vrátia alebo započítajú na ďalší rok a tiež sa upravia zálohové platby. Tým, čo doplácali, sa zdvihnú, tým, čo sa vracalo, sa znížia.

A tu zrazu paušálne vracanie. Bez ohľadu na skutočnú spotrebu. Či bývam sám a varím si len sáčkovú polievku alebo žijeme v byte piati a furt vyvárame a pečieme, SPP nám po Ficovom zásahu vráti desať eur. Načo máme potom v bytoch tie prietokové merače spotreby plynu?

Koľko stojí nechať si vytlačiť poštové poukážky, zabaliť ich do obálok a doručiť všetkým malospotrebiteľom plynu? Nebude to lacné, keď nás kadejakí operátori tlačia do elektronických faktúr, aby sa tomuto tlačeniu a baleniu vyhli. Ale SPP nám všetkým pošle poukážku a na nej desať eur.

Keď si spočítame poštovné 45 centov, obálku 10 centov, papier a tlač, balenie… dostaneme sa na euro? No nech má SPP množstevnú zľavu, tak 70 centov. Ale ako to už v tomto Tunelistane býva, skôr bude stranícka prirážka a distribúcia vratiek bude stáť SPP aj dve eurá, však idú voľby a tie budú niečo stáť. Či skôr oblbovacia kampaň pred nimi. Tieto peniaze by mohli byť súčasťou vyúčtovania a preplatkov. Takto ich dostane do gágora pološtátna firma. A z vrecák obyčajných ľudí, občanov a voličov ich Smer vytiahol takým spôsobom, že si to nikto ani nevšimol a ešte im aj zatlieskali.

A prečo by ľudia, ktorí naozaj možno vykurujú bazény (alebo skleníky) nemali odstať späť svoje peniaze? Veď ak riadne platili zálohy, mali vyúčtovanú spotrebu a cena plynu spätne klesla, tak prečo im nedať ich peniaze späť?
Pretože sa jedná o strednú triedu a tú treba vyhubiť. Začiatkom roka platili ako majitelia sro povinnú licenciu zato, že podnikajú a zarábajú si sami na seba aj na tento štát, teraz im odmietnu vrátiť preplatky.

Už je načase s tým niečo urobiť. Toto je náš štát.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.