web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Návrat Blackberry

Autor: admin - dec• 23•2012

Návrat Blackberry Moje prvé stretnutie s ostružinou bolo vo firme, kde som spravoval elektroniku a komunikácie. Majiteľ si vybral tento typ mobilu a ako laik odo mňa potreboval jeho sprevádzkovanie. Celkom sa mi zapáčil dovtedy pre mňa neznámy systém. A vtedy aj nedostupný.

Neskôr som mal kontrakt s dosť veľkou českou firmou a veľa času som trávil na cestách po Českej republike. Zaobstaral som si na to českú SIM kartu a k nej sa mi podarilo za výhodných podmienok dostať aj prístroj Blackberry Bold 9700 a samozrejme aj tarif Blackberry BIS. Mohol som tak nie len výhodne telefonovať so svojimi zákazníkmi, ale aj počas presunu medzi jednotlivými prevádzkami mať prístup k emailom a prípadne aj ihneď zareagovať.

Doma som Blackberry pripojil k wifi sieťam na miestach, kde som sa vyskytoval, aby som nemusel platiť roaming dát a tak som bol stále informovaný o dianí vo firme, aj keď som nesedel pri počítači.

Pokiaľ tento systém nepoznáte, vedzte, že Blackberry nie je len mobilný telefón, ale je to celý komunikačný systém. Vo verzii BIS (Blackberry Internet Service) si môžete nechať všetky emaily z bežných účtov presmerovať na BIS server (je v Londýne) a pomocou mobilnej dátovej siete ich dostávať do svojho prístroja. Niekedy je mail v mobile skôr, ako napríklad v gmaile! Navyše je celá komunikácie cez Blackberry šifrovaná a to tak, že to niektorým vládam dokonca prekáža! Rovnako pohodlne a rýchlo môžete maily aj odosielať a priložiť fotky urobené vstavaným fotoaparátom. Blackberry bez problémov zvláda prácu s dokumentami MS Office vrátane ich editácie(!) alebo pdf.

Návrat Blackberry

Väčšina prístrojov výrobcu RIM z Kanady má na pohľad malý displej, no zato veľmi kvalitný a pod ním plnohodnotnú klávesnicu, ktorá je tiež veľmi kvalitná a jej používanie je silne návykové. Bez problémov napíšete mail alebo krátky dokument. Jedinou nevýhodou je absencia kláves s diakritikou (na rozdiel od Nokia E72).

Keď sa môj kontrakt skončil, nebol dôvod platiť si zahraničný paušál a tak mi ostal kvalitný prístroj. Chvíľu som ho skúšal prevádzkovať bez BIS, pripojený do netu cez WiFi, ale bez tej firemnej mailovej služby je to len pekný, ale obyčajný mobil.

Tak som sa rozhodol opäť sprevádzkovať Blackberry v plnej paráde. Využil som k tomu predplatenú kartu TescoMobile, ktorú používam na sprevádzkovanie základných funkcií mobilu, ktorý bez SIM nenaštartuje. A číslo som si preniesol do Orange, ktorý ponúka bonus 120 eur (24 mesiacov po 5 eur), ak vaša útrata presiahne za mesiac 5 eur. A objednal si program Blackberry za 7,95 mesačne vrátane DPH. Celá transakcia by sa mala uzatvoriť medzi Vianocami a Silvestrom. Budem mať tak dosť času pohodlne si nastaviť všetky služby vrátane filtrov, ktoré emaily od ktorých odosielateľov do mobilu nepreposielať. Na toto majú v Blackberry šikovný webový prístup. Tým, že na prístroji budem môcť mať vypnuté wifi, predĺžim trochu pohotovostný čas. Bežne mi prístroj vrátane pár telefonátov (na čo ho teraz používať nebudem) vydržal 36 hodín.

Po pol roku sa opäť teším do rodiny Blackberry.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.