web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

My sme si nezačali…

Autor: admin - dec• 27•2012

dane ako na ne Onedlho budú živnostníci podávať daňové priznanie za rok 2012 a poniektorí aj zháňať dodatočné doklady na náklady. Teda zníženie daňovej povinnosti. Veľa ľudí dáva nahlas najavo svoj nesúhlas s neplatením daní, lebo potom vraj dane chýbajú štátu na platy učiteľom, na údržbu ciest či na zdravotníctvo.

Čo si pamätám, a že je to už hodne dávno, štát vždy mal páky na to, aby si vzal svoje, teda dane, od zamestnancov. Jednoducho v mzdovej účtárni vám zo mzdy dane stiahnu, pošlú štátu a hotovo. Aj v obchode, či sa vám to páči alebo nie, predavačka nablokuje cenu tovaru vrátane 20% DPH a obchod ju štátu odvedie, lebo keby nie, aj na to má štát efektívne páky. Jazdíte autom? Na naftu alebo na benzín? Pri každom tankovaní platíte s cenou paliva (čo je asi štvrtina) aj spotrebnú daň z palív a DPH. Fajčíte, či si dáte občas pohárik či pár pív? Spotrebná daň aj daň z pridanej hodnoty aj tu tvorí väčšiu časť ceny.

Daň zo zisku firiem tvorí malú časť príjmu štátu, živia ho obyčajní ľudia. Skrátka a dobre, my sme svoje dane štátu zaplatili včas. Máte však pocit, že sú naše cesty zaplátané? Že ste už dávno nevbehli kolesom do diery a nezohli disk? Že sú policajti vždy tam, kde ich potrebujete a kriminalita klesla? Zlodeji akoby vymreli a žobráci pred obchodmi už vás neobťažujú? Alebo máte dojem, že školstvo napreduje míľovými krokmi a pripravuje naše deti čo najlepšie do života a vysoké školy doslova chŕlia odborníkov, ktorí pozdvihnú naše národného hospodárstvo? Že nemocnice sú ako zo škatuľky a lekári okamžite správne diagnostikujú každý váš problém a efektívne vás vyliečia?

Ak áno, asi žijete v inej krajine. Ak nie, vitajte na Slovensku. V štáte, kde každý rok platíme vyššie a ďalšie dane, ale kvalita služieb, ktoré je štát povinný nám za ne poskytovať, je čím ďalej horšia. Takže ak nabudúce niekto povie, že je svinstvo neplatiť dane, tak ja mu poviem, že my sme si s tým nezačali…

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

2 komentáre

  1. Mirexx píše:
    Internet Explorer 10.0 Internet Explorer 10.0 Windows 8 Windows 8

    Presne tak, lepšie to už ani nemohlo byť napísané. Kto chce vedieť viac (aj) o tomto probléme na stánke hore. NA Ochranu (edit: admin) !

  2. rimmoff píše:
    Firefox 18.0 Firefox 18.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Ked mne niekto povie, ze neplatit dane je svinstvo, tak mu jednoducho prijebem.