web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Prečo rád platím dane

Autor: admin - okt• 21•2014

Opäť sa raz priblížil dátum 25. v mesiaci a ja som sa dal spočítať a pripraviť daňové priznanie k DPH. A samozrejme kontrolný výkaz aj súhrnný výkaz. Našťastie som kvartálny plátca DPH, takže ma táto „milá“ povinnosť čaká len štyrikrát v roku. Spomenul som to zopár priateľom, ktorí majú podobné povinnosti. Väčšina z nich si ťažkalo, koľko tej DPH zas e musia odviesť. Právom?

Dúfam, že ma nezačnete upodozrievať z toho, že fandím tejto vláde a som plný nadšenia, že im musím platiť ťažké prachy. Pravda je niekde úplne inde. Jednak si myslím, že vláda naše dane jednak rozfláka na sprostosti a jednak ich posunie svojim priateľom a chlebodarcom. Nesúhlasím s presvedčením vlády, že dokáže moje peniaze minúť lepšie, ako by som ich minul ja sám.

No nesúhlasím ani s nariekaním podnikateľov, ktorí si ťažkajú, že musia každý mesiac či každý štvrťrok odvádzať Daň z pridanej hodnoty. Táto je v základe 20%. A ako jej názov napovedá, platí sa z pridanej hodnoty. Inými slovami zo zárobku. Ak kúpim tovar za tisícku a predám za tisícku, zaplatená (dodávateľovi) aj vybraná (od kupujúceho) daň je dve stovky, zárobok nula, rozdiel daní nula, odvádzam nulu. Jediné, čo ma môže štvať, a to tak, že veľmi, že robím zadarmo výbercu daní pre štát a ešte si to musím aj sám zaplatiť.

No ak kúpim za tisícku a predám za dve, tak zaplatím daň dve stovky a zinkasujem štyri. Rozdiel dve stovky musím dať vláde. No stále mi ostane tá zarobená tisícka. Teda tisícka bez dvoch stoviek. Málo?

Takže nechápem plač ľudí nad tým, že musia zaplatiť koncom mesiaca DPH. Veď to znamená, že ak majú veľa platiť, tak štyrikrát toľko zarobili!

Jediný problém môže byť, že medzitým, ako skončil dobrý mesiac a došlo k termínu zúčtovania a zaplateniu dane, stihli všetko rozfofrovať a na účte je jedna veľká nula. Alebo dve malé čísielká. To ale znamená, že nevedia dostatočne dobre plánovať. A to je už len ich vlastná chyba, tu je škoda nariekať nad sumou, ktorú treba štátu zaplatiť.

Ako som už napísal, nemyslím si, že vláda minie moje peniaze lepšie, ako by som ich vedel ja investovať. Na druhej strane ma tých pár stovák, čo som aj dnes zaplatil za tretí kvartál na účet štátnej pokladnice celkom teší. Pretože štyrikrát toľko mi ostalo. Ehm, pravda je taká, že neostalo. Stihol som ich minúť 😉 Po zaplatení nákladov na firmu tiež za nový foťák aj notebook (znížil som si DPH) aj na dovolenku. No na daň som si nechal peniaze na účte. Aby som nemusel stresovať, či ju budem mať z čoho zaplatiť.

P.S. Pre zjednodušenie som použil zaokrúhlené čísla ohľadne DPH.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.