web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Kedy by mal začať hospodársky rok?

Autor: admin - jan• 10•2013

Kedy by mal začať hospodársky rok? Je začiatok nového roka, ale záver koncoročného blázinca je v nedohľadne. Naháňanie darčekov, kopy jedál a šampanského síce už je za nami, ale ešte je tu stále kopa povinností, ktoré musíme, aspoň poniektorí stihnúť. A to nehovorím o prípadnej novoročnej dovolenke. A pritom by stačilo tak málo, a bolo by všetko vyriešené.

Hovorím o konci jedného a začiatku druhého hospodárskeho roka. Kto pracuje vo výrobe alebo obchode, tak vie presne, o čom hovorím. Koncoročné inventúry, rôzne uzávierky, hlásenia. Hospodársky a daňový rok u nás končí tak ako kalendárny 31. decembra. A tak rátanie súčiastok v sklade, spisovanie zápisníc a ostatných dokumentov pripadá na obdobie, kedy majú deti prázdniny prázdniny, ich matky teda v podnikoch dovolenky, všetci majú plnú hlavu sviatkov a lyžovačky.

Kedy by mal začať hospodársky rok?

Kedy by mal začať hospodársky rok?

Pritom by stačilo, aby bola nie len možnosť, ale povinnosť viesť hospodársky rok od 1. apríla do 31. marca. Teda po Vianociach a pred Veľkou nocou. V období, kedy je toho zhonu menej. A daňové priznanie pre daň zo zisku uzatvoriť do 30. júna.

Toto je zrejme kameň úrazu. Štát by tie tri mesiace nemal z čoho žiť. Aj keď aj toto by sa dalo poriešiť prechodným obdobím s postupným posunom dátumu splatnosti dane. Ale zrejme žijem v mylnej predstave, že tento štát tu je pre to, aby vytváral dobré podmienky pre život svojich občanov a dobré podnikateľské prostredie pre firmy.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.