web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

FATCA: Máte dolárový účet v SR? Americké úrady o vás od 1. júla vedia viac než Polícia, Ministerstvo vnútra alebo organizovaný zločin!

Autor: admin - sep• 14•2014

Ochrana súkromia? Ochrana osobných údajov? Ochrana informácií v obchodnom styku? Tak na toto všetko môžete od 1. júla tohto roka zabudnúť, ak máte dolárový účet v ktorejkoľvek banke v EÚ alebo v inom štáte, ktorý podpísal so Spojenými štátmi dohodu Foreign Account Tax Compliance Act, teda skrátene FATCA [1]. Táto skratka už v USA vošla do povedomia pod skomoleným názvom „Fat Cat“, teda „Tučná mačka“. A de facto je to trefná skomolenina, pretože aký netvor sa skrýva za týmto názvom, to si smrteľný človek ani nedokáže predstaviť. A čo je horšie, v mainstreamových médiách sa o tom človek ani nedozvie, alebo len tak, aby tomu nikto nevenoval pozornosť.

Toto je preklad úvodu článku, ktorý vyšiel na českom webe aeronet.cz

A preklad pokračuje:

FATCA je zhmotnením románu Georgea Orwella „1984“, a to ešte v hrozivejšom poňatí, ktoré je natoľko nepochopiteľné, že v knižnej predlohe by sa niečo také považovalo za nezmysel. O čo teda ide? No, ide o dohodu medzi USA zastúpenými vládou Baracka Husseina (alias Obamu) a ostatnými západnými krajinami o poskytovaní všetkých informácií o všetkých klientoch v týchto krajinách, ktorí disponujú USD asset. A je úplne jedno, či ide o asset v banke, alebo o penzijné sporenie, o podnikateľský účet, o americké bondy vedené u niektorých z EÚ bánk v USD, o bankové certifikáty denominované v USD, o PayPal účet vedený vcelku alebo len z určitej časti v USD, o platobnú alebo kreditnú kartu vedenú v USD alebo o akýkoľvek finančný produkt denominovaný v USD. Bez ohľadu na to, či dolárovým ASSET (toto slovo si dobre zapamätajte, v najbližších rokoch ho počujete v médiách čoraz častejšie) disponuje Američan alebo Čiech, bez ohľadu na to, či držiteľ asset má alebo nemá americké občianstvo, skrátka bez ohľadu na zákony Českej republiky či zákony inej krajiny, správca asset (tzn. banka, fond, poisťovňa alebo inštitúcie) musí poskytnúť americkej strane 4x do roka, teda kvartálne, všetky informácie o majiteľovi dolárového asset.

To znamená vaše nacionálie, rodné číslo, bydlisko, telefóny, e-maily a všetky informácie o operáciách s USD Asset za uplynulý kvartál, opäť s menami a nacionáliami subjektov, s ktorými ste v rámci nakladania s asset prišli do styku. Tu je na rade malé vysvetlenie, ktoré však pre vás ako pre laikov bude vcelku kľúčové. Určite ste si všimli, že hovorím neustále o „asset“ a nie o dolároch alebo o peniazoch. No, budete asi prekvapení, ale na rozdiel od peňazí môže asset predstavovať zdanlivo nezlučiteľné veci: záväzky a pohľadávky, oboje môže byť „asset“, nehnuteľnosti a záložné právo, oboje môže byť „asset“. Čiže ak hovoríme o dolárových ASSET, hovoríme o všetkých aktívach aj pasív denominovaných v dolároch, ako v rezervnej svetovej mene.

Spojené štáty v roku 2009 zaútočili na Švajčiarsko, kde to celé začalo. Americké subjekty, ako fyzické, tak aj právnické osoby, si tzv. „ulievali“ do švajčiarskych bánk nezdanené peniaze. Obamova vláda s týmto chcela skoncovať a tak sa „dohovorila“ so Švajčiarskom na tom, že švajčiarske banky budú USA informovať o účtoch amerických klientov svojich bánk. Až do tejto chvíle môžeme povedať, že nešlo o nič zvláštne, minimálne nie z pohľadu snahy o zamedzenie daňovým únikom. Avšak v roku 2012 vyplávalo na svetlo sveta niečo iné. Spojené štáty 3 roky v tichosti rokovali s EÚ o zmluve FATCA, ktorá by švajčiarsky model povzniesla na úplne inú úroveň.

A tiež k tomu došlo. FATCA nadviazala tam, kde skončila dohoda medzi USA a Švajčiarskom v roku 2009. Rozsah a právomoci USA však sú doslova drastické. EÚ musela súhlasiť s ustanovením, že „správcovia dolárových asset“ (opäť si všimnite, nehovorí sa len o dolároch ako o peniazoch) musia USA 4x ročne poskytovať informácie o VŠETKÝCH majiteľoch ASSET, NIELEN o občanoch USA! A aby toho nebolo málo, FATCA je dohoda, ktorá sa riadi jurisdikciou federálnych zákonov USA, nie jurisdikciou zákonov tých krajín, v ktorých má majiteľ asset svoje občianstvo. Aj preto Brusel doteraz zatajuje podrobnosti o dohode, pretože je jasné, že je v rozpore so zákonmi EÚ. Vďaka tomuto musia inštitúcie v Európe (banky, poisťovne atď.) odovzdávať americkej strane 4x ročne najdôvernejšie súkromné ​​informácie o svojich klientoch, majiteľoch dolárových asset, aj keď je to v rozpore so zákonmi domovskej krajiny! Chápete?

Za normálnych okolností neexistuje, aby niekto bol povinný porušovať zákony o ochrane súkromia, bankového tajomstva, ochrane osobných údajov občanov, ale pokiaľ ide o USA, oni smú všetko, pretože EÚ, Brusel a následne členské vlády krajín EÚ dovolia Američanom úplne všetko! Servilita až za hrob.

Dnes dopoludnia som sa bol preto v Česku pýtať vo svojej banke na podrobnosti, pretože som majiteľom dvoch USD účtov, jedného osobného a druhého podnikateľského a zaujímalo ma, aké údaje banka do USA poskytne. Slečna na prepážke ČSOB ma odkázala na pani vedúcu. Mojim dotazom bola zaskočená, ale požiadala ma o strpenie, že zavolá na vedenie a pokúsi sa získať informácie. Po pol hodine (neviem, či čakala na spojenie alebo tak dlho rozprávala s centrálou ČSOB) sa vrátila a informovala ma, že skutočne áno, do 1. októbra najneskôr musí banka poskytnúť americkej strane informácie o transakciách na mojich dolárových účtoch a spolu s nimi aj základné informácie o mojej osobe.

Keď som sa pýtal, aké súkromné ​​informácie to budú, nevedela mi odpovedať. Ale určite to vraj bude bydlisko, možno telefón, možno e-mailová adresa, ale to netušia vraj ani na vedení, tomu ale neverím. Vedia to určite veľmi dobre. V úplnom zdesenie som prehodil poznámku: „Takže, teraz už budú mať Američania na mňa telefón a e-mail, takže oboje mi môže ich NSA v pokoji napichnúť, nie?“ Pani ma uistila, že ochranu osobných údajov berie ČSOB veľmi vážne a v súlade so zákonmi ČR. „A poskytovanie osobných citlivých údajov cudzej krajine za morom je v súlade so zákonmi ČR?“, Pýtal som sa. To vraj nedokáže posúdiť, ale podľa zákona to vraj musí byť. Ešte som sa pýtal, či banka odosiela kamsi do preč do Ameriky aj údaje o obchodných klientoch, ktorým som peniaze v USD posielal alebo oni mne naopak platili, a to vraj aj americká strana dostane, pretože je to vraj kvôli ochrane pred terorizmom, aby mohli identifikovať, komu sa peniaze posielajú alebo od koho prijímajú.

To ma priviedlo ešte na jeden dotaz, spýtal som sa, čo keď posielam peniaze z USD účtu na euro účet niekomu inému, počas prevodu prebehne predsa konverzia, pretože takýchto platieb mám väčšinu na účtoch. To pani nevedela, takže išla opäť volať a to už bolo rýchlejšie, dostala odpoveď obratom, a vraj áno, aj také transakcie podliehajú reportovaniu do USA kvartálne, lebo tá povinnosť hlásiť Američanom dolárové transakcie sa vzťahuje na všetky operácie, ktoré vo svojom priebehu nakladajú s dolármi a je vraj jedno, či je to na začiatku alebo na konci transakcie.

[VIDEO] FATCA vysvetlená aj naprostým laikom behom 4 minút, bez cenzúry… natvrdo!

Takže poteš koště. Paráda. Čiže si to môžeme zhrnúť: NSA odpočúva celý svet, len tak nadarmo do vetra a zrejme to nemá tie „správny grády“. Takže s pomocou FATCA to bude teraz presnejšie a identifikovateľné, tzv. „targetované“. Spolu s reportmi od bánk získajú Američania osobné údaje úplne cudzích štátnych príslušníkov z EÚ, získajú informácie o ich businesse a obchodných partneroch, graficky sa to dá potom pekne znázorniť pomocou „pavúka“ na tabuľu, kto má s kým napojenie, dostanú k tomu od bánk z EÚ zrejme aj telefónne čísla a e-maily, možno aj oskenované občianky a cestovné pasy (pretože tie sú potrebné pri zakladaní účtu v bankách), pretože to sa človek na zákazníckej linke nedozvie, tam človeka len chlácholia a uisťujú, že všetko je podľa zákona… áno, podľa zákona… ktorý sa riadi federálnou jurisdikciou USA, ktorá je často v rozpore so slovenskými zákonmi.

Celé to smeruje k úplne totalitnej trans-atlantickej spoločnosti, ktorá bude zavŕšená podpisom TTIP, teda bezcolnou zónou medzi EÚ a USA, pretože FATCA je len prvým predpokladom pre realizáciu TTIP vo svojom komplexnom rozsahu. Kontrola „asset“ už začala aj v EÚ, prostredníctvom zavedenia SEPA. FATCA je však v tomto pohľade už oveľa ďalej. Čakajú nás naozaj divoké časy. Záverom ostáva len dodať, že Česko v tichosti podpísalo Američanom túto dohodu v plnom znení, a to len pred pár dňami, 4. augusta [2].

Text v originále nájdete na tejto stránke.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.