web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Čo na menovky GDPR?

Autor: admin - okt• 02•2018

Od mája sa hovorí o ochrane dát a GDPR sa stalo strašiakom nie len technologických firiem. Všetci riešia emaily a nevyžiadané ponuky, dávajú podpisovať súhlas so spracovaním dát aj vtedy, keď to netreba a je to vyložená hlúposť a u lekárov opäť vyvolávajú podľa čísiel a sestrička sa vás pomaly bojí osloviť v čakárni menom. Ale predavačiek sa to zdá sa netýka.

Keď vojdete do predajne alebo reštaurácie, každý pracovník má na tričku či košeli pripnutú ceduľku s menom. Niekde s krstným meno, často s meno a priezviskom. Týchto ľudí sa netýka ochrana osobných údajov?

Pred pár rokmi bolo s veľkou pompou a hrozbou vysokých pokút, ako inak na Slovensku, zavedené povinné označenie personálu v predajniach a podobných prevádzkach. Všetci museli mať menovku.

Neviem, či sú sprostí zákonodarcovia alebo vedúci prevádzok, ale už vtedy som tvrdil, a za svojím názorom si stojím, že menovka je označenie toho označenia príslušnosti k personálu prevádzky a nie povinné zverejnenie mena a priezviska pracovníka. Mňa nezaujíma, či ma obsluhuje Zuzka, Miša alebo Michal, ja len chcem vedieť, kto je tu vedúci, kto je predavačka a kto je zákazník. Menovka má odlíšiť pracovníkov od zákazníkov. A kritizoval som zverejnenie plného mena každého zamestnanca. Zákazníka nemá čo zaujímať meno predavačky, jemu musí stačiť, že je to predavačka tohto obchodu a neoslovil iného zákazníka s prosbou o informácie o tovare, hoci aj ten ich môže mať a môže poskytnúť.

Právo na ochranu osobných údajov majú nie len anonymní diskutujúci na internete, ale aj bežní ľudia v bežnom živote. A pojem „menovka“ je pojem označujúci ten predmet, ktorý si musia každé ráno predavači a obsluhujúci personál pripnúť na odev. Nie je to označenie pre zverejňovanie svojho mena komukoľvek. Kedy to konečne už niekto pochopí aj bez toho, aby na udanie dostal pokutu?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.