web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Posielate zoznam svojich klientov každému?

Autor: admin - dec• 22•2015

Zoznam obchodných partnerov patrí k obchodnému tajomstvu každej firmy. A napriek tomu mnohé firmy tento zoznam posielajú každému. Hlavne teraz pred Vianocami. Má to byť Vianočný darček im alebo danajský dar sebe? Či len ide o neznalosť a pocit „Ja všetko viem“?

Na Slovensku každý rozumie politike, futbalu, … a internetu. A čomu rozumieme, to sa predsa nebudeme učiť z knižiek, nebodaj platiť za drahé školenie. Veď stačí kúpiť počítač, zaviesť internet a hurá. Všetko ide „samo“.

Pred Vianocami dostávam vianočné pozdravy od známych, ale aj od ľudí, na ktorých som dávno zabudol. Na niektorých celkom rád 😉 Nie každý môže byť mojím zákazníkom, nie každému chcem byť dodávateľom. A niektorí proste po rokoch tak nejak „vyšumeli“. No väčšina z týchto „srdečných a úprimných“ blahoželaní má jedno spoločné. Okrem pekného obrázka a zväčša ukradnutého veršíka obsahuje aj kompletný zoznam mailových adries všetkých obchodných partnerov odosielateľa.

Vravím to každému a vravím to vždy: Keď píšete hromadný email, adresy prijímateľov nedávajte do poľa „Príjemca“, ale len do poľa „Skrytá kópia“. Lenže mnoho ľudí ani netuší, že také pole existuje. Každý si myslí, aký je expert vo svojej profesii a nikto z laikov by sa mu do nej nemal srať, ale sami si nedajú poradiť pri používaní nástroja, bez ktorého by nemohli robiť svoju prácu.

Ak sa ešte len chytáte poslať Vianočné a Novoročné blahoželania, zastavte sa na chvíľu a nerobte tú istú chybu, čo vlani. Za ten rok ste sa už mohli naučiť, ako sa používa počítača a ak náhodou nie, dajte si to ako Novoročné predsavzatie.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.