web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Chudáci Zvolenčania

Autor: admin - dec• 30•2019

V rámci nasávania Vianočnej atmosféry sme sa rozhodli predvianočnú nedeľu navštíviť Banskú Bystricu a trochu sa prejsť po námestí a spojiť to so zážitkami. Len sme nemali chcieť na záver dňa sa zastaviť ešte aj vo Zvolene. Zbytočne sme si pokazili dobrú náladu.

Zaparkovali sme na brehu Hrona pri malej stanici a pešo prešli do centra. Postupne sa okolo nás zvianočnevalo a na Námestí SNP sme boli do atmosféry Vianoc úplne vtiahnutí. Na pešej zóne rozložené rôzne stánky ponúkali okrem Vianočných punčov všelijaké grilované dobroty, kapustnice, pagáče či sladkosti. Bolo by chybou zastaviť sa pri prvom stánku a najesť sa hneď tu, takže sme sa pomaly prešli po námestí, pokukali nie len ceny, ale aj to, kde sa koľko ľudí zdržiava a sledovali, ako na nás ktoré miesto pôsobí. Pri každom stánku boli stojany na odpadky, rozdelené na tri sekcie. Papier, bioriad a plasty.

Predvianočný čas nám spríjemnil nie len pohár Vianočného punču či výborná kapustnica, ale tiež prechádzka po námestí samom aj blízkych uličkách. A keďže káva z papierového pohára mi nechutí, záver nedele v Banskej Bystrici patril jednej z cukrární na námestí.

Keďže sme mali cestou naplánovaný nákup vo Zvolene, zaparkovali sme na okraji centra pred Európou a po nákupe sme sa rozhodli ešte pozrieť, ako žije predvianočné námestie vo Zvolene. Chyba! Ako sme tak kráčali námestím dolu smerom na juh, mal som chuť sa opýtať mestských policajtov, kráčajúcich obďaleč, kde sú zvolenské Vianočné trhy.

Po dlhej chôdzi sme ich našli. Skryté vo Vianočnej dedine, zopár stánkoch postavených do kruhu pod symbolickou strechou z LED svetielok. Mal som chuť zakončiť Vianočné trhy dobrou pečenou klobásou, no na Zvolenských Vianočných trhoch sa môže človek len ožrať. Nakoniec som našiel jediný stánok s teplými pokrmami, všetky ostatné predávali len chlast. No a keď som dojedol, chcel som prázdnu tácku spôsobne odstrániť. Pod každým stolom bolo uviazané vrece, ktoré bolo treba jednou rukou otvoriť a druhou tam použitý riad vložiť. Aké hygienické!

Kedysi letela klebeta, že mesto Zvolen vyrúbalo všetky stromy na námestí a postavilo novú betónovú pešiu zónu za také peniaze, že sa na dlhé roky zadĺžilo. A dnes som sa pýtal, či práve veľké oči zvolenčanov nie sú príčinou takých chudáckych Vianočných trhov. Či mestskí páni nepýtajú príliš veľa peňazí za postavené stánky a preto je ich tak málo a s takou chudobnou ponukou.

Možno aj veľkosť a sila auta strážcov poriadku to dokumentuje. V každom prípade je mi ľúto obyvateľov Zvolena. Určite by urobili lepšie, keby sadli na vlak alebo na autobus a išli si užiť Vianočnú atmosféru do neďalekej Banskej Bystrice.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.