web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Záložák vzduchom nefunguje

Autor: admin - máj• 15•2018

Nedávno ma oslovil chlapík z vedľajšej kancelárie, že pri krátkom výpadku prúdu v budove mu vypadol aj záložák, ktorý som pred pár mesiacmi inštaloval. Poprosil som ho, nech mi otvorí kanceláriu, kde je ten záložák umiestnený, aby som skontroloval zapojenie káblov. Či to nie je tak, ako som videl nedávno.

Lebo som už zažil aj to, že „ktosi“ šikovný poprepájal všetky káble z PC aj monitora a internetového routra do predlžovačky, v ktorej bola pôvodne len tlačiareň. Samozrejme že počítač a sieť boli zapojené vo výstupe s ochranou a zálohovaním a tlačiareň vo výstupe len s ochranou, pretože malá baterka neutiahne laserovú tlačiareň.

Mrknem teda na káble a vidím, že všetko je tak, ako som to nedávno zapojil. Pýtam sa teda ešte raz, ako to prebiehalo a dozvedel som sa, že pri výpadku elektriny na pár sekúnd došlo k výpadku internetu vo vedľajšej miestnosti.

Čo?

Keď vypadol prúd, skapal stolný počítač a na monitore svietila hláška „Error“. Ako môže na počítači bez elektriny svietiť nejaká hláška? Takže keď počítač nabehol a windows s ním, nedalo sa ísť na internet. Až za chvíľu.

Tak to skúsim chlapíkovi zrekapitulovať. Keď vypadne prúd v budove, záložný zdroj v tejto kancelárii napája router a tým aj sieť a samozrejme počítač, ktorý býva zapnutý len občas. Vo vedľajšej kancelárii pri výpadku prúdu zhasne počítač aj monitor a sekne sa tlačiareň (ak tlačí), po zapnutí prúdu nabehne PC, Windows a asi za minútu, keď sa natiahnu aj všetky ovládače, nabehne aj wifi (cez USB dongle) v počítači a pripojí sa k wifi routru, ktorý stále beží, pretože je napájaný z UPS BackUpu.

„Áno, takto to prebiehalo. A prečo mi vypadol počítač, keď máme záložný zdroj?“
„Pretože záložný zdroj zálohuje len zariadenia, ktoré sú elektrickým napájacím káblom k nemu pripojené. Vzduchom ide len WiFi signál.“

Viem, že Nicola Tesla experimentoval s prenosom silovej elektriny vzduchom, ale zatiaľ nemáme túto technológiu komerčne dostupnú v našich kanceláriách.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.