web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Šetrenie na kúrení

Autor: admin - jan• 12•2013

Šetrenie na kúrení Ceny energií nie sú nízke a vykurovanie kancelárskej budovy stojí nejaké peniaze. A keď je vykurovací systém starý a neefektívny, peniaze doslova utekajú. A tak došlo koncom leta aj na rekonštrukciu vykurovania.

Staré liatinové radiátory a registre boli nahradené novými hliníkovými. Tie maj tú výhodu, že sú tenšie, obsahujú podstatne menej vykurovacej vody a teda sa po zapnutí oveľa rýchlejšie zohrejú a začnú skorej hriať. Menší celkový objem vody v systéme umožňuje použiť slabší a efektívnejší kotol. Na druhej strane menšie radiátory aj skôr vychladnú.

Keďže šetriť sa musí, a výmena radiátorov nie je lacná záležitosť, tak na všetkých poschodiach boli k novým radiátorom namontované aj nové ventily. Obyčajné. Pretože termostatické by boli drahé. A k nim ešte termostatické hlavice…

A tak máme dve možnosti. Buď sedieť v málo vykúrenej miestnosti, ktorá sa občas zohreje, alebo sedieť v prekúrenej miestnosti, ktorá občas vychladne na prijateľnú teplotu. Pretože tretia možnosť, neustále krútiť tým obyčajným ventilom a snažiť sa udržať prijateľnú teplotu v kancelárii, kde ľudia sedia za stolom alebo počítačom, sme už vzdali. Nejde to.

Zrejme v rámci úspory nákladov aj kurič chodí do práce spolu s ostatnými. Však prečo by v zime chodil do práce v nedeľu večer a kúril prázdnu budovu, keď tá stovka žien a mužov to v pondelok nejak vydrží, kým sa všetko rozkúri a od utorka je už všetko v poriadku. Veď čo iné sa im môže stať, ako že len trošku prechladnú? Ťukať do počítača môžu aj tak, veď kto by si dnes riskol ísť na PN a prísť o peniaze?

Striedanie teplôt je predsa podstata otužovania. A tak všetci v pondelok mrznú a zvyšok týždňa sedia v prekúrených kanceláriách a občas vyvetrajú. Veď sú v práci, tak majú čas. Termostatické ventily sú drahé a treba šetriť, veď je predsa kríza, nie?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

3 komentáre

  1. kk píše:
    Firefox 12.0 Firefox 12.0 Windows Vista Windows Vista

    na tvojom mieste by som si nieco nastudoval o problematike, kym sa zacnes zhovadovat na nete 🙂

    odporucam tzb-info.cz alebo living.cz

    • admin píše:
      Firefox 17.0 Firefox 17.0 Windows XP Windows XP

      Mohol by si aj ostatným čitateľom, prosím, aspoň naznačiť, čo si treba doštudovať? A má si to doštudovať dakto vo firme, alebo ja, čoby kritik?

  2. jankohrasko píše:
    Google Chrome 24.0.1312.52 Google Chrome 24.0.1312.52 Windows XP Windows XP

    Chodim po statnych firmach kde maju este liatinove radiatory. Termostaticke hlavice ani nevideli, ventil z 30 rokov minuleho storocia je zahrdzaveny v polohe MAX a vsetky okna su otvorene dokoran, lebo sa tam v zime, ked je vonku -30, neda vydrzat… A ked takymto uradnikom, zvyknutym pracovat pri 26 stupnov a viac, zmenia radiatory na 24, uz idu zamrznut. Doma by si toto nemohli dovolit. A to je v podstate na kazdom statnom urade po celom slovensku, az na par malych vinimiek.