web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Antivírus zdarma alebo nezaplatený?

Autor: admin - máj• 27•2013

Antivírus zdarma Antivírus je užitočný program, pokiaľ používate operačný systém Microsoft Windows. A o to užitočnejší, pokiaľ máte na starosti vo firme desiatky počítačov s týmto OS a s nimi aj desiatky užívateľov, ktorí často netušia nič o bezpečnosti práce s počítačom, o práci s cédečkami alebo súkromnými USB kľúčami. Takže vlastne pracujete v hotovom vírusovom raji.

V SuperFirme, ktorá kedysi začínala ako malá garážová (doslova, kancelária bola v upravenej garáži pre nákladné auto) firma s jediným počítačom a postupne sa rozširovala, bola bezpečnosť počítačov pred infiltráciami riešená antivírusovým programom, ktorý bol ponúkaný v základnej verzii zadarmo. Že plnil svoju úlohu dobre svedčí množstvo zachytených vírusov a žiadna potreba odstránenia infiltrácie, pravda okrem dvoch prípadov, kedy zvedavý užívateľ (z radov spolumajiteľov) klikol aj napriek varovaniu antivíru na infikovaný súbor a sám ho spustil.

Pred vyše rokom však na vedúce miesto správy počítačov a sietí nastúpil šikovný mladý chlapec, ktorému sa podarilo presvedčiť vedenie firmy, že zadarmo program nie je dosť dobrý a firma, ako SuperFirma si predsa zaslúži tú najlepšiu ochranu. A tak sa zakúpil NOD od slovenskej firmy ESET. Aby ste ma dobre chápali, nemám nič proti firme ESET ani ich programu NOD či skôr ESET Smart Security, práve naopak. Len ako už viete z predchádzajúcich článkov, SuperFirma je na pokraji bankrotu, hromadne prepúšťa svojich zamestnancov, v zime nemala na zaplatenie plynu na kúrenie, kamióny stoja na dvore pre nezaplatené mýto, výplaty ľuďom meškajú aj mesiac… a do toho sa ozval program ESET, že vypršalo obdobie predplatného a preto už viacej nie je možné aktualizovať vírusovú databázu.

A šéfik núl a jedničiek v holdingu sa viac stará o svoju drevársku firmu, ktorú si založil s bratom v očakávaní skorého konca jeho teplého miestečka v SuperFirme, ako o počítače firmy, ktorá ho ešte stále (možno) platí. A ľudia naučení, že mu darmo zavolajú alebo pošlú mail, lebo na nich aj tak kašle, už takéto varovania NODu ignorujú, lebo sa s tým ani nič iné robiť nedá.

A tak počítače síce majú antivírus, ale starý, proti novej hrozbe nie sú chránené, ale nie je nikto, kto by zaplatil ročný poplatok za licenciu na ďalšie obdobie. A preto je možné, že aj firma, cez ktorú šéfik nakupoval všetky potrebné aj nepotrebné služby, už zrejme nevypláca všimné a asi preto je potrebné sa starať viac o drevo, ako o bajty a byty. A preto ani nie je neaktualizovaný ESET nahrádzaný bezplatným antivírusom. Z takého programu predsa nikto nedostane províziu a hypotéku treba platiť za nový byt…

Kindermanažment aj v tomto prípade ukázal svoje schopnosti. Schopnosť vytunelovať firmu, ktorá mu znáša zlaté vajcia.

Keď sa budete rozhodovať, že do firmy nasadíte antivírus, majte na pamäti, že bezplatný antivírus, ktorý funguje, je lepší ako platený, ale neaktualizovaný, ktorý vás už nechráni. A najmä, že najlepšie sú tie peniaze, ktoré nemusíte zarobiť, lebo ich nemusíte minúť.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.