web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Aký bol pre mňa rok 2013?

Autor: admin - jan• 02•2014

Na prahu nové roka 2014 takmer všetci bilancujú minulý rok. Na tomto blogu sa pokúsim zhrnúť, čo sa mi vydarilo v minulom roku, čo mi nevyšlo a čo bolo inak, ako som plánoval. Aký teda bol uplynulý rok 2013?

Podobné články často vídať na blogoch mladých internetových podnikateľov. U mňa nenájdete pasáž o tom, ako som úspešne zložil maturitu a prijali ma na vysokú školu. Nie, že by som to tiež neabsolvoval, ale bolo to trochu dávnejšie, takže sa tomu dnes venovať nebudem. Zameriam sa na iné aspekty práve skončeného roka.

Musím, a rád, konštatovať, že sa mi podarilo výrazne zlepšiť svoj zdravotný stav, aj vďaka lekárom, ktorí na mňa dávali pozor a dnes bez problémov zvládnem pracovať v kancelárii, cestovať autom aj jazdiť na bicykli. Zvládol som bez problémov tisíc kilometrov. V aute za deň, na bicykli za rok. Samozrejme, že pri cestovaní aj športovaní si musím dávať prestávky, a podporovať to takmer každodennou rehabilitáciou a posilovaním.

Keďže som ukončil pracovný pomer s jednou veľkou firmou a opäť pracujem na voľnej nohe dodávateľským spôsobom, nie som nútený „pichať“ si príchod a odchod do práce a sám si regulujem svoje pracovné tempo aj rozdelenie pracovného času. To mi umožňuje podľa potreby oddychovať aj v priebehu dňa a ľahnúť si, keď to telo potrebuje. Navyše nemusím počúvať hlúpe reči nejakého mladého rýchlokvaseného rádobypodnikateľa len preto, že je syn majiteľa alebo kamarát syna majiteľa, ale nerozumie ani mojej práci, ani tej svojej, len dokazuje, že má moc. Ale „o mŕtvych“ len dobre, takže to nejdem ďalej rozoberať.

Podarilo sa mi rozbehnúť svoje podnikanie smerom k obsahovému marketingu. Prevádzkujem sieť oborových blogov a pomocou nich pomáham klientom viacej predávať. Pracujem ako pre agentúry, tak priamo pre zákazníkov a časť tržieb generuje aj PayPerClick reklama. Vyskúšal som si afilliate marketing, ale naozaj len vyskúšal, širšie rozvinutie ma čaká tento rok. Rád by som mal svoje tržby rozložené na viacej „nôh“, aby som tak ľahšie odolal prípadným výkyvom trhu.

Prácou na svojich weboch ako aj prácou pre klientov, ktorí počas celého roka pribúdali (vrátili sa niektorí bývalí aj som získal pár nových po opätovnom začatí podnikania v tejto oblasti), som sa veľa naučil a veľa času som v priebehu roka 2013 venoval štúdiu dostupnej odbornej literatúry a blogov. Už v minulosti sa mi podobný postup z dlhodobého hľadiska oplatil a priniesol neskôr svoje bohaté plody.

V kancelárii som si zaobstaral nový kus nábytku, aby som efektívnejšie uložil svoje dokumenty a literatúru a tiež som obnovil „strojový park“. Nový stolný počítač HP mi umožňuje pohodlnejšiu prácu. Takže teraz prevádzkujem dva stolné PC, jeden so systémom Windows 7, druhý s Ubuntu 12.10. Sekunduje im dvojica notebook s MS Windows XP a netbook s Windows 7 Starter a techniku dopĺňa 7 palcový Tablety a smartphone Blackberry. Využívanie rôznych platforiem mi umožňuje udržiavať si aktívny prehľad o systémoch a zariadeniach a tiež používať ten, ktorý sa mi práve hodí. Iné je sedieť za stolom, iné ležať na gauči a iné čítať maily na odpočívadle na diaľnici.

Aby som lepšie zvládal prevádzku webov, najal som si redaktorov na písanie časti článkov. Jeden človek pre mňa píše pravidelne, ďalší traja rôzne podľa mojej potreby alebo ich nápadov na články. Zostáva mi tak viac času na propagáciu webov, nastavovanie reklamy alebo budovanie nových webov.

Celý rok som nepozeral nijaké správy na nijakej televízii a nepočúval som rádio. Televízne správy vás nijako neinformujú, len prinášajú prehľad katastrof, ktoré sa udiali ďaleko od vás a nijako vás neovplyvňujú. Rovnako rádio. Prestal som počúvať aj autorádio počas jazdy, presne z rovnakého dôvodu, navyše spôsob moderovania a vložených jinglov a vysielaných reklám vyžaduje vašu zvýšenú pozornosť a to zvyšuje únavu počas dlhej jazdy. Výnimočne v zime si vypočujem pred dlhou cestou alebo počas nej dopravné správy.

Počas celého roka 2013 som oveľa viacej čítal, ako v minulosti. Myslím tým knihy alebo časopisy. Ale nijaký bulvár, vždy sa jednalo o odbornú literatúru či literatúru osobného rozvoja alebo z oblasti podnikania. Využíval som tak čas, kedy som ležal, aby si moje úrazom oslabené telo oddýchlo. Tým, že ležím, oddychujem, cvičím určité partie tela a zároveň čítam, ušetrím cez deň dosť času.

Čo sa mi nepodarilo, to bola úprava hmotnosti. Nepatrím k obéznym, ale päť kíl dole by telu prospelo a možno by som dobre vyzeral aj bez desiatich. Hoci som už začal bicyklovať a oveľa viacej chodím po meste pešo, ako v minulosti, na tomto musím popracovať dôraznejšie v roku 2014. Vďaka kúpenému teplému oblečeniu na cyklistiku môžem začať športovať už v jarných mesiacoch, čo by malo zníženiu mojej váhy pomôcť.

V roku 2013 som si plánoval kúpiť digitálnu zrkadlovku, čo mi tiež nevyšlo. Možno využijem povianočné výpredaje. Nie, že by som nemal čím fotiť, ale aj najnovší ultrazoom mi svojou rýchlosťou a fotením v zhoršených podmienkach už nevyhovuje. Rozhodol som sa nahradiť jeden univerzálny prístroj dvoma, jednou zrkadlovkou a jedným kompaktom na nosenie na cesty a šport.

Hoci rok 2013 ekonomicky nebol nejak extra úspešný, musím celý rok hodnotiť pozitívne. Podarilo sa mi stabilizovať svoju situáciu, získať veľa skúseností a vedomostí, uspokojivo doriešiť zdravotný stav a tiež som v súvislosti s bývalým zamestnávateľom zistil, kto je skutočný priateľ a kto sa tak len tvári. Spoznal som zopár podvodníkov a podrazákov a našiel som aj pár nových priateľov. Založil som stabilné základy novému biznisu a urobil si zopár výletov po Slovensku aj do zahraničia. Jediné, čo vlani ostalo pri starom, je môj vzťah s priateľkou. A to je dobre.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.