web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Obrázky na web zadarmo

Autor: admin - mar• 08•2014

priroda Každý, kto píše svoj blog, naráža na problém ilustračných fotografií. Kde ich zobrať a nekradnúť? Jeden obrázok je za sto slov a preto je viac než vhodné každý post doplniť jedným či dvomi obrázkami. A keď nemáte v zásobe vlastnoručne nafotené obrázky, nie je veľa možností, ako svoj text doplniť fotografiou. Legálne. Teraz jedna pribudla. Zadarmo.

Problém ilustračných fotografií musí riešiť každá redakcia či vydavateľstvo, či už veľké alebo malé, či už internetové alebo klasické. Dnes, kedy ľudia „nemajú čas“ a blog, magazín alebo časopis viac preletia, preskenujú, ako prečítajú, sú vhodné fotografie potrebné. Majú upútať, naznačiť tému článku, pritiahnuť čitateľa. A kto si skúšal fotografie k textom robiť sám, ten určite zistil, že je to veľmi drahé a časove náročné.

Fotografie dodajú fotobanky

Práve pre podobné prípady existujú fotobanky. Fotografi svoje snímky pridajú do kolekcie a vydavatelia si zase z nich vyberú a kúpia. Za podstatne menší peniaz, ako keby si fotku mali ísť nafotiť sami alebo kúpiť priamo od fotografa. Niektoré rozmery fotografií sú k dispozícii pre weby zadarmo, dokonca existujú celé fotobanky s fotkami zadarmo (s istými obmedzeniami).

No stále existovali prípady kradnutia fotografií a ich používania v rozpore s licenciami. Niektorí ľudia si myslia, že keď „našli fotku na googli“ tak si ju môžu skopírovať, uložiť a použiť na svojej stránke. Nie je tajomstvom, že takto uvažuje veľká skupina užívateľov Facebooku.

No rovnako postupuje aj časť vydavateľov internetových magazínov, a to už nie sú len ľudia, to sú malé či veľké firmy. Občas niekoho „vymákli“ firmy, vymáhajúce licenčné poplatky aj s pokutami, ale veľké fotobanky s krádežami svojich fotografií bojovali neustále. Jedna z nich sa rozhodla svoj problém pretaviť v príležitosť.

Milióny fotografií zadarmo na web

Konkrétne Getty Images sa odhodlala k doteraz bezprecedentnému kroku. Namiesto prenasledovania užívateľov, ktorí fotku použili a nezaplatili, rozhodla sa umožniť časť svojho portfólia sprístupniť bez poplatku.

Zámerne píšem „bez poplatku“ a nie „zadarmo“, lebo ako hovorí anglické príslovie, zadarmo ešte nikto nevečeral. Celý vtip postupu Getty Images spočíva v tom, že fotku si z ich fotobanky nemôžete stiahnuť v ľubovolnom rozlíšení, ale na svoju stránku ju umiestnite pomocou iframe, rámca.

Fotka teda nezaberá miesto na vašom serveri, ale zobrazuje sa priamo z servera Getty Images. Firma si vyhradzuje právo kedykoľvek obrázok zneprístupniť, takže na vašom webe sa zobrazí biela plocha. V podmienkach používania takýchto rámcov s uvoľnenými fotografiami sa píše, že nemôžu byť použité na komerčné účely, za čo sa ale nepovažuje používanie reklám na webstránkach. Zaujímavá formulácia 😉 No a firma si vyhradzuje kedykoľvek využiť takýto iframe k nejakej forme monetizácie. Teda že na tých, ktorí jej rámce budú využívať, nejak v budúcnosti zarobiť. A samozrejme rámce dovoľujú sledovať web stránku, na ktorej sú umiestnené.

Na českom s slovenskom internete sa po oznámení fotobanky prestať bojovať s pirátmi a radšej sa snažiť s nimi spolupracovať a zarobiť inak, ako doteraz, objavila spústa článkov. Jedni chvália postup spoločnosti, druhí kritizujú novú metódu a vraj neprinesie nič nové blogerom. Ja to vidím tak, že Getty Images začala rozmýšľať po novom, ale blogeri ešte nie. Aspoň nie všetci. Firma vidí príležitosť dostať svoje fotografie medzi viacerých blogerov, získať na tom aj nejaké info aj nejaké peniaze, ušetriť na boji a súdnych sporoch. Teraz sú na rade blogeri, aby takúto možnosť využili. Tridsaťpäť miliónov kvalitných fotografií je dobrá základňa. Tam, kde Daniel Dočekal vidí problém, niekto vidí príležitosť. Na webe Fotografie zdarma každému sa objavili fotky z iframe Getty Images, ktoré prezentujú výber z bohatej zásobárne, doplnené krátkym popisom. Tu si predsa len človek skôr vyberie, ako z miliónov ďalších. Pre istotu, tu sú podmienky používania fotografií z fotobanky Getty Images.

Takže či si už píšete svoj osobný denníček alebo prevádzkujete tématický blog, môžete odteraz využiť veľké množstvo fotografií zdarma. Daniela Dočekala necháme plakať nad tým, že zadarmo vlastne nie je zadarmo.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

One Comment

  1. Jozef píše:
    Google Chrome 33.0.1750.146 Google Chrome 33.0.1750.146 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Odporúčam Flickr a hľadať obrázky s Creative Commons označením, resp. povolením alebo ako to nazvať. Samozrejme človek tam nenájde super-profesionálne fotky ale inak na bežné ilustrovanie článkov to bohate stačí.