web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Tak a osobnyblog.sk je presťahovaný

Autor: admin - dec• 17•2013

Možno ste si všimli včera v noci a dnes ráno krátke výpadky tohto blogu. Bolo to spôsobené malou chybu pri zmene hostingu. Ak čítate tento text, znamená to, že už je všetko v poriadku, vrátane zmeny DNS. A čo ma viedlo k zmene poskytovateľa priestoru pre tento web?

Problémy. Ako inak.Prečo inak by človek menil niečo, čo funguje? Iba keď to nefunguje alebo nefunguje dosť dobre. A to bol práve prípad tohto webu.

Keďže prevádzkujem viacero stránok, nechcel som mať „všetky vajcia v jednom košíku“ a rozdelil som svoje domény na celkom troch registrátorov a poskytovateľov hostingu. No a práve firma, u ktorej bol ešte včera hostovaný osobyblog.sk ma trochu sklamala.

Ponúkajú hosting pre jednu doménu s možnosťou pripojenia ďalšej domény (za poplatok) do hostingu. Všetko to skvelo funguje až do chvíle, kedy to chcete používať, teda kedy ľudia chcú vaše stránky pozerať. Výkon hostingu je stále rovnaký bez ohľadu na počet domén, ten poplatok totiž nijak nezvyšuje parametre hostingu 😉 Takže keď na jednom webe máte návštevnosť priemerne jeden UIP za 15 sekúnd (to bol prípad práve tohto blogu s článkom o Kotlebovi) a súčasne sa niekto chce pozrieť aj na druhé weby s oveľa menšou dennou návštevnosťou, tak sa veľmi ľahko a veľmi často stane, že návštevník dostane namiesto vytúženej stránky bielu obrazovku v prehliadači. A to nehovorím o administrácii niektorej zo stránok tohto zdieľaného hostingu. Veľmi často, aj pri nižšej návštevnosti, sa stávalo, že WordPress zostal visieť v režime údržby pri pokuse o aktualizáciu niektorého modulu. Takže neostávalo nič iné, len vliezť na web cez ftp a problém vyriešiť. Alebo sa podarilo počas neúspešnej aktualizácie plugin deaktivovať.

Iste, riešením je multihosting. Aj ten som skúšal u pôvodného hostera a weby fungovali o poznanie lepšie. Ale aj tak som narážal na nedostatok RAM alebo vyťaženie povoleného výkonu procesora pre (multi)hosting. A pri pokuse o vyriešenie častých výpadkov webu a v podstate ich nedostupnosti pre mojich návštevníkov som z podpory slýchal vety typu: „vaše weby sú veľmi pamäťovo náročné“, alebo „prejdite na VPS“ a podobne.

Celkom určite by to problémy s webmi na tomto hostingu vyriešilo, ale. Ako som už písal, prevádzkujem viacero webov a z nich po tri v párovom prevedení. Teda že mám dva identické weby, rovnaký wordpress, rovnaké šablóny (témy), rovnaké pluginy a rovnaký obsah. Texty aj obrázky. Jediný rozdiel je v jazyku. Jeden je slovenský, druhý český. No a keď takýto web šliape u konkurencie bez problémov, či už na solo hostingu alebo na multihostingu a u dnes už bývalého hostingu nie, tak nech mi niekto nevraví, že moje weby sú pamäťovo náročné! A ešte k tomu je konkurencia aj o polovicu lacnejšia!

Takže som začal svoje weby sťahovať. Prvý odišiel http://bytvpanelaku.sk k osvedčenému poskytovateľovi priestoru a najmä výkonu pre weby. Po ňom som presťahoval aj ďalší web k novému hosterovi a minulý týždeň som objednal hosting a presun domény aj pre Osobný blog. Skopíroval som všetko z ftp, urobil zálohu databázy, nakopíroval všetko na nové miesto a čakal na info od SK-NIC o zmene registrátora. Mail prišiel v pondelok naobed, tak som požiadal nového hostera o nastavenie DNS k nemu a čakal. Dnes som zaregistroval zmenu, žiaľ, pomocou chyby a nedostupnosti webu. Pri kopírovaní dát zo starého hostingu sa mi zle skopíroval jeden adresár s pluginom a to spôsobilo zastavenie zobrazovania stránky. Hneď ako som si to všimol, som sa na nové ftp pripojil, plugin zmazal, cez administráciu wordpress ho znova nahral a odvtedy web šliape ako hodinky, klop, klop. Podľa mojich pozorovaní výpadok trval niekoľko hodín. Niekomu sa starý blog zobrazoval dlhšie, niekomu už nový, podľa toho ako sa obnovovali DNS záznamy.

A ešte jedna vec. Keď som na starom, drahšom a pre mňa slabšom hostingu potreboval niečo zmeniť alebo nastaviť, dostal som mailom odpoveď v štýle „to si nastavte tam a tam v administrácii“. Nie že by som bol lenivý, ale v podstate moja práca je obsahový marketing, nie správa systémov, ale hlavne, keď niečo podobné chcem na terajšom hostingu, kde mi weby idú bez výpadkov a platím menej, tak mi stačí napísať mail alebo cez chat na webstránke a všetko je ihneď urobené. Hoci tiež majú v administrácii, že si to môžem urobiť sám.

Takže pre mňa je výber hostingu jasný. Keď budem zriaďovať ďalší web, nebudem už experimentovať a pôjdem si objednať doménu aj hosting rovno u http://websupport.sk


Multihosting pre 10 domén už od 9 Eur od WebSupport.sk

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.