web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Nesplachujme pitnú vodu

Autor: admin - sep• 26•2017

Splachovanie. Každodenná činnosť, úplne samozrejmá. Má len jeden háčik. A tým je pitná voda. Áno, na splachovanie používame pitnú vodu. Možno si to ani neuvedomujeme, ale práve splachovanie toalety predstavuje veľkú časť vody, ktorú spotrebujeme a za ktorú samozrejme platíme. Priemerná spotreba vody štvorčlennej rodiny je približne 200 000 litrov vody. Keď si predstavíme, že staršie splachovače spotrebovali na jedno použitie až 20 litrov vody, tak je samozrejmé, že muselo dôjsť k zmenám a úsporám aj v tomto smere. Veď sa tu jedná aj o splachovanie peňazí.

Úspornejšie splachovanie

Moderné splachovače už dnes zvyčajne spotrebujú o viac ako polovicu vody menej ako tie staršie. A nezostalo len pri objeme splachovacej nádržky. Veď nie vždy potrebujeme celý objem nádrže. Prevažná väčšina už má k dispozícii dvojpolohové tlačidlá. Takto môžeme v úspornom režime použiť v priemere len 4 litre vody, v plnom režime do 9 litrov vody. Technologicky sa splachovače neustále vyvíjajú, aby boli čo najtichšie a s čo najmenšou spotrebou pitnej vody. Je možné riešiť veci aj napriek tomu inak?

Pitnou, alebo použitou?

Ako sme si už vyššie napísali, pitná voda sa používa aj na úžitkové účely. Prečo teda nevyužiť na splachovanie už použitú vodu? Nie, nemusíme zbierať do vedier použitú vodu, a tou potom splachovať. Aj keď princíp je veľmi podobný. V rámci hygieny po použití toalety by sme si mali umyť ruky. Takže prvý krok je spláchnutie, pri ktorom spotrebujeme určitý objem vody. Druhým krokom je umytie rúk, kde pretečú cez prsty ďalšie litre vody. Nebolo by efektívnejšie použiť jednu vodu na obidva účely? Napríklad umyť si ruky, a znečistenú vodu, ktorú použijeme na umývanie, využijeme ešte raz, a to na spláchnutie. Je to jednoduché, môžeme využiť wc splachovač a umývadlo v jednom.

Dvakrát použitá

Princíp takéhoto riešenia vychádza z hygienických postupov. Pri bežnom spláchnutí voda priteká priamo do splachovača. Ak sa použije umývadlo do wc splachovača, tak voda po spláchnutí preteká cez vodovodnú batériu, aby bolo možné v umývadle si umyť ruky. Voda potom neodteká cez umývadlo do kanalizácie, ale do nádržky splachovača. To znamená, že nielen ušetríme množstvo vody na umývanie rúk, ale zároveň tú istú, už použitú vodu, použijeme ešte raz. A je tu aj druhé hľadisko šetrenia, a to priestoru. Ak máme umývadlo a splachovaciu nádržku v jednom, nemusíme riešiť rozvody vody a kanalizácie samostatne pre umývadlo. Toto je riešenie hlavne pre menšie priestory, keď chceme mať v jednej miestnosti toaletu aj umývadlo, aby nebolo potrebné prechádzať do kúpeľne. Riešenie, ktoré osloví tých, ktorí chcú ušetriť pitnú vodu, priestor aj peniaze.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.