web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Nechutná reklama priemyselných potravín

Autor: admin - nov• 20•2013

Že marketing je mocný nástroj a re-klama dokáže oklamať každého priemerného človeka, je známa vec. Či už sa jedná o politickú propagandu alebo reklamu priemyselnej produkcie, všetci do nás hustia tú „svoju pravdu“. A neváhajú používať nie len polopravdy a zamlčať časť skutočnosti, ale najmä pospájať spolu veci, ktoré spolu nikdy nesúviseli, nesúvisia a pravdepodobne ani nikdy súvisieť nebudú. Tak napríklad, čo o majonéze píše jeden z výrobcov?

Na stránku som narazil úplnou náhodou pri kontrole návštevnosti tohto blogu. A keď som sa začítal, nestačil som sa diviť. Však posúďte sami, citujem:

Priemyselná výroba šetrí nielen náš čas, ale aj zdravie, a tak mnohí spotrebitelia dávajú v posledných rokoch radšej prednosť kupovaným výrobkom a domácu majonézu už dnes nepripravuje takmer nikto.

No neviem. Po tom, čo sa v poslednom roku zverejnilo o kvalite priemyselne vyrábaných potravín, čo sa dáva do nich namiesto poctivých surovín, ako sa objavilo konské mäso v lasagňach, posypová soľ alebo jed na krysy v potravinách, ako sa v maslových sušienkach používal margarín, tak považujem za odvahu napísať, že priemyselná výroba potravín šetrí zdravie. Navyše, záujem o recepty na domácu výrobu majonézy neustále rastie, stačí čítať príslušné weby. Takže to vidím skôr na zbožné želanie výrobcu, ktorému môžu klesať tržby, ako na prezentáciu faktov.

No ale poďme citovať ďalej:

Základom priemyselne vyrábaných majonéz stále zostávajú vajcia a rastlinný olej. Moderné postupy však umožnili podstatne znížiť ich obsah oproti domácim pochúťkam. Zatiaľ, čo po domácky pripravená majonéza obsahuje 2 až 3 vajcia, v rovnakom množstve majonézy z obchodu by sme našli len 1/3 žĺtka. Je to spôsobené tým, že pri priemyselnom spracovaní sa pomocou špeciálnej technológie docieli požadovaná hustota a konzistencia výrobku.

By som rád vedieť, čo je zlé na vajciach. Domáca majonéza sa skladá len z vajca a oleja, ak nerátam koreniny. Prečo je potom potrebné znižovať obsah vajec alebo samotných žĺtkov v majonéze na desatinu? Vari je vajce zdraviu škodlivé? Či je len drahé, teda drahšie, ako niečo iné, čo je v majonéze?

A ako je to s tou špeciálnou technológiou? Prečo o nej nenapísali trochu viac? Však aby sa tekutá hmota zahustila, tak je potrebné ju redukovať, teda odpariť vodu. Vodu z oleja? Alebo vajec? Kde by sa tam vzala? Ak teda z majonézovej hmoty, zloženej z oleja a štipky vajec, má byť hustá pasta, čo sa s ňou deje, čo je to za špeciálnu technológiu?

Keď sa pozriete na zloženie výrobku s názvom „Majolenka“ tak sa dozviete, že olej a vajcia do 100% objemu dopĺňa voda. Voda? Vy doma pri domácej výrobe majonézy dávate do šľahača vodu? No priemyselný výrobca zrejme áno. A ako je možné, že sa voda spojí s olejom? A že z pohára nevytečie? To bude zrejme tá „špeciálna technológia“. Ešte stále máte chuť na majonézu z obchodu? A ešte stále máte chuť uveriť článku z webu výrobcu, že priemyselná výroba potravín šetrí zdravie? Podľa mňa sa voda má piť po jedle, nie jesť. Aby to nakoniec nebolo tak, že miesto čerstvých vajec tam pridávajú melanž, teda odpad.

A poďme ďalej:

Podobne, ako majolenka, sa vyrába tiež tatárska omáčka, obohatená o zeleninu. Na výrobu tatárskej omáčky sa však používa menšie množstvo oleja a obvykle sa nepoužívajú samotné žĺtka, ale celé vajcia. Kupovaná tatárska omáčka je tak menej tučná ako omáčka pripravená doma z kupovanej majonézy.

Kto dnes verí, že tučné znamená nezdravé? Dôležitý je zdroj tuku. A ak je to olej palmový či iný exotický, tak to určite nie je lepšie, ako poctivý slnečnicový olej. Jáj, ten je pre výrobu drahý… Mne je drahšie moje vlastné zdravie. Navyše, keď sa bližšie pozriete na ten produkt, predávaný pod názvom Tatárska omáčka

No a na záver citácia záveru webu výrobcu:

Domáca príprava

Recept na domácu majonézu nájdeme v každej klasickej kuchárke, ktorá spravidla odporúča rozšľahať alebo zmixovať žĺtka so soľou, za stáleho rýchleho šľahania pridať olej (najprv po kvapkách a potom tenkým pramienkom) a nakoniec, keď sa zmes spája na metličke, pridať ocot alebo citrónovú šťavu. Domácu prípravu majonézy síce uľahčujú rôzne šľahače, mixéry a roboty, ale nikdy s nimi nemôžeme dosiahnuť takú rýchlosť šľahania, ako pri priemyselnej výrobe.

Riziko, že sa nám majonéza zrazí alebo inak nepodarí, je pomerne veľké. Ak nemáme dostatočné skúsenosti, musíme sa spoľahnúť na systém pokus – omyl. To však zďaleka nie je jediná nevýhoda po domácky vyrábanej majonézy. Zatiaľ, čo domáca majonéza obsahuje 2 až 3 surové vajcia, v rovnakom množstve majonézy kúpenej v obchode je menej vaječnej zložky, a to bez toho, aby toto menšie množstvo bolo na úkor kvality. Domáca majonéza vydrží v chladničke 3 až 4 dni, tá z obchodu v pôvodnom neotvorenom obale až 6 mesiacov. Priemyselne vyrobená majonéza navyše ponúka profesionálny prístup vývoja, hygienu výroby, výber kvalitných surovín, definovanú konzistenciu aj senzorické vlastnosti.

To, že domáci výrobok vydrží len pár dní znamená, že je bez chemických konzervantov. To, že priemyselný výrobok vydrží pol roka znamená, že v ňom počas výroby zabili všetko živé. Ostala len umelá chuť prázdnej hmoty, amarouny.

Článok výrobcu sa nachádza tu. Keby náhodou zmizol alebo bol zmenený, sken je tu: Ako sa majonézy vyrábajú • Hellmann’s

Čo budete dávať do vianočného šalátu? Svoju domácu majonézu alebo priemyselný blaf? Napíšte mi do komentára pod článkom.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.