web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Domáca majonéza

Autor: admin - dec• 25•2012

domáca majonéza Nedá sa povedať, že by som bol proti novým veciam a nový postupom, to určite nie. No keď som si pozrel na obale Majolenky Hellmans jej zloženie a porovnal to s návodom v starých kuchárskych knihách, prišlo mi zle.

Ešte som si pamätal, ako som ako malé dieťa doma majonézu robieval. Ručným šľahačom. Musím povedať, že som mame pomáhal v kuchyni celkom rád. A tak sme si doma povedali, že si tento rok majonézu do Vianočného šalátu spravíme sami. A zdravú.

Samozrejme sme nepoužili ručný šľahač, ale elektrický (tyčový). Namiesto vaječných žĺtkov šlo do pohára jedno deci veľmi vychladeného (to je dôležité) plnotučného mlieka (3,5%), do neho dve kávové lyžičky cukru, šťava z jedného citróna a štipka soli. Za stáleho šľahanie sme tenkým prúdom alebo po kvapkách prilievali dve deci slnečnicového oleja. Po pár minútach sme mali v pohári hustú domácu majonézu. Bez konzervantov, emulgátorov…

Šlo to rýchlo a dobre a dobre to aj v šaláte chutilo. Takže nabudúce zase nekúpime to, čo sa nám snažia pod názvom „majonéza“ predať veľkovýrobcovia, ale urobíme si ju doma. Vyskúšajte.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

4 komentáre

  1. VladoPt píše:
    Firefox 17.0 Firefox 17.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Potravinársky priemysel sa prispôsobil dobe a ponúka nám rýchlokvasené produkty, tak to proste je :/ ľudia nemajú čas na domáce recepty, chcú to rýchlo a najlepšie je, keď je to, čo najlacnejšie.

    • admin píše:
      Firefox 17.0 Firefox 17.0 Windows XP Windows XP

      Ste zrejme príklad ideálneho zákazníka. Veríte, že nemáte čas na seba a svoje telo, veríte, že je to lepšie z obchodu a že ušetríte, keď kúpite najlacnejšie produkty.

  2. VladoPt píše:
    Firefox 17.0 Firefox 17.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Omyl, ja som len napísal, ako to je, nie ako to je v mojom prípade. 😉

    • admin píše:
      Firefox 17.0 Firefox 17.0 Windows XP Windows XP

      Teda beriem späť.
      Ale stále si nemyslím, že sa výrobcovia a obchodníci prispôsobili dobe, ale leniví ľudia rezignovali na všetko dobré a potichu akceptujú ten bordel, čo sa nám snažia obchodníci predať, neuvedomujúc si dôsledky na svoje zdravie.

      Pekný večer prajem.