web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Načo sú dobré „baťovské“ ceny?

Autor: admin - feb• 01•2013

Nedávno v podniku, kam občas zájdem, zmenili ceny. Či skôr patrilo by sa povedať, že zvýšili ceny. Inflácia je neúprosná a aj boj s drobnými často zamestnával personál. Jedna položka tam stála totiž 2,80 a po novom rovné tri eurá. Pravdu povediac som úpravu cien očakával, ale skôr som bol naklonený cenovke s baťovskou cenou 2,95 alebo 2,99 €. Bolo by to totiž pre podnik výhodnejšie.

Ľudia sú naučení, že majú dávať „tringelty“. Neviem, kto to zaviedol, neviem, v ktorej krajine s tým začali, ale v podstate súhlasím s tým, že kvalitnú prácu treba oceniť a aj personál si vás skôr zapamätá v záplave ostatných zákazníkov, keď sa mu ujde nejaké „všimné“ a súčasne sa im chce viacej sa vám venovať. Jasne, sú v práci a robia si svoju prácu, ale priznajme si, že keby si každý robil LEN svoju prácu, tak by to tu všade vyzeralo, ako to vyzerá napríklad na úradoch štátnych orgánov.

Čo som chcel týmto siahodlhým úvodom vlastne povedať? Že každý zákazník by im zaplatil tri eurá, či už by bolo na cenovke napísané číslo tri, číslo 2,99 alebo 2,95.

Tak o čo ide? O dane. Zdaniteľným príjmom môže byť suma tri eurá, ale aj 2,99 eur alebo 2,95 eur. Príjem, tržba, ale bude vždy tri eurá. A rozdiel medzi zdaniteľným príjmom a tržbou zostane vždy v rodine, vlastniacej podnik. Pri predaných 100 položkách za deň sa bavíme o rozdiele sto centov (1 euro) či päťsto centov (5 eur). Mesačne 21 alebo 105 eur. Ročne? Pekná suma. Prakticky za nič, respektíve za nič navyše.

Moralisti namietnu, že by to bolo okrádanie štátu na daniach. Nie som si tým celkom istý. Nikto by nezatajoval tržby, nikto by nikoho neklamal. Navyše toto morálne hľadisko má jednu veľkú trhlinu.
Cestou na miesto, kde teraz píšem vo voľnej chvíli tento príspevok, som natankoval plnú nádrž nafty a súčasťou ceny bola aj DPH a spotrebná daň z palív. Napriek tomu, že takto konám už dlhé roky a so mnou stovky tisíc motoristov, či už súkromných alebo firemných, vbehol som niekoľko desaťkrát s autom do jamy v asfaltovej ceste prvej triedy. Teda ja som štátu dane zaplatil, ale on sa o svoje veci nepostaral. Ak nedodrží manželskú dohodu niektorý z manželov, nasleduje rozvod. Ak nedodrží dohodu štát, nasledovať má čo?

Ak nabudúce budete upravovať ceny, zvážte, čo sa vám oplatí viac.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.