web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Bločková lotéria – kto vyhrá?

Autor: admin - mar• 21•2013

Po vzoru Taiwanu aj u nás vláda pripravuje lotériu bločkov z registračných pokladníc. Údajne v záujme občanov, aby vraj sami občania takto kontrolovali “poctivosť” obchodníkov a pomohli zvýšiť výber DPH pre štát a sami tak v lotérii tiež zarobili. Celý “systém” má však niekoľko “ale” a bolo by dobre o nich vedieť, kým sa človek rozhodne, či tento udavačský systém sám podporí.

Losovať sa budú jednotlivé bločky z registračnej pokladnice. Ľahko sa môže stať, že niektorí jednotlivci svoj väčší nákup rozdelia na niekoľko malých s cieľom získať tak veľa bločkov a tým aj väčšiu šancu na výhru. V extrémnom prípade si tak budú kupovať žuvačky po jednej a marža obchodníka pri takomto nákupe nepokryje ani náklady na papier, na ktorom je bloček vytlačený.

O podpore závislostí niektorých jednotlivcov ani nehovoriac. Mnohé rodiny majú problém s hraním rôznych lotérií alebo s automatmi. Beztak nízke príjmy, zaťažený vysokými daňami, končia v rukách majiteľov firiem, prevádzkujúce lotérie a stávkovanie a každému rozumnému človeku musí byť jasné, že lotérie sú vymyslené a zariadené tak, aby síce občas niekto niečo malé vyhral, ale zarobí na tom vždy len prevádzkovateľ a cez jeho dane aj štát. Ale cesty nám za to neopravia a v nemocniciach sestričkám platy nezvýšia.

No a kto celý systém zaplatí? Štát. Z našich daní. Oplatí sa to? Bude zvýšenie výnosu dane väčšie, ako náklady na vybudovanie a prevádzku systému lotérie? Oplatí sa to? Celkom iste áno, otázka je však, komu?

Na Taiwane beží celý systém na software SYBASE IQ, ktorý v roku 2010 získala spoločnosť SAP. A až do roku 2012 v spoločnosti SAP na Slovensku pôsobil, naposledy vo funkcii generálneho riaditeľa s platom 20 tisíc eur mesačne, pán Ing. František Imrecze. Že je vám to meno nejako povedomé? Bodaj by aj nie, Ing. František Imrecze je od 9.5.2012 prezident finančnej správy a s platom 4000 eur mesačne riadi viac ako 9 tisíc colníkov a daňových úradníkov. Z firmy SAP odišiel na vlastnú žiadosť.

Myslíte si, že tomuto pánovi už nie je treba dvadsať litrov mesačne a preto sa ich vzdal a šiel robiť pre štát za smiešne štyri tisícky? Myslite si, čo chcete, ale veľa vás takých asi nebude, kto áno, nech sa prihlási v diskusii.

Pozisťovať si všetky fakty o bločkovej lotérii je vôbec nie ťažká práca, ale zaujímavé čítanie. A čitateľa napadajú, nie policajti nie, ale myšlienky, zaujímavé myšlienky. Kto na bločkovej lotérii naozaj zarobí, prečo vraj špičkový manažér zrazu robí za zlomok predchádzajúceho platu, koľko nás celá lotéria bude stáť, koľko na tom štát zarobí a čo z toho všetkého bude mať občan? Čo sa pre neho zmení k lepšiemu?

Či by nebolo pre štát lacnejšie a pre občana výhodnejšie znížiť DPH na potraviny (a aj ostatné tovary a služby) z 20% na menej, čím by sa menej oplatilo obchodníkom klamať, čím by sa zvýšil jednak predaj s bločkami a jednak by ľudia pri nižších cenách mohli za stále rovnaké peniaze viacej kupovať? Keby vôbec boli dane nižšie, ľudia by za viacej peňazí viacej kupovali a nebolo by treba všetko tak kontrolovať? A čo by robil také veľké firmy, ktorý nemohli účtovať štátu veľké sumy za niečo, čo štát, teda občania, vôbec nepotrebujú?

Na Islande už s takými zamietli a na Cypre to tiež nevyzerá pre nenažrané svine najružovejšie. A čo u nás?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

3 komentáre

  1. Autor je uplne mimo obraz... píše:
    Firefox 3.6.25 Firefox 3.6.25 Windows XP Windows XP

    Je zaujimave citat clanok niekoho, kto je uplne mimo obraz a realitu. Je 22.5.2013, ver tomu, ze priblizne do 11/2013 uplne zmenis nazor a budes sa snazit tento clanok zmazat a rychlo na to, co si tu napisal zabudnut. Ked vsetko to blato, ktore je za reg. pokladnicami ukryte, vyplava, padne ti sanka… to mi ver….

    • admin píše:
      Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP

      A ty si fakt myslíš, že registračnú pokladnicu poznám len spoza pultu, keď si kupujem zmrzlinu?

  2. Zákazník píše:
    Google Chrome 28.0.1500.95 Google Chrome 28.0.1500.95 Windows Vista Windows Vista

    „znížiť DPH na potraviny (a aj ostatné tovary a služby) z 20% na menej, čím by sa menej oplatilo obchodníkom klamať“ = obchodníci budú klamať vždy, ide im predsa o zisk. Nemajú dôvod sypať peniaze do deravej štátnej pokladnice, keď si za ne môžu kúpiť auto. Nedávno som bol v Štúrove na nákupoch. Na stavebninách som nechal nejakých 500 Eur, bloček som nedostal žiadny že majú „pokazenú“ tlačiareň 🙂 nechal som to tak. Hneď cez križovatku je obchod pre záhradkárov. Nakúpili sme nejaké veci asi za 100 Eur. Namiesto na pokladni mi to predavačka naťukala na kalkulačke, na pkladňu asi „zabudla“ ale nechal som to tak. V oboch prípadoch som platil plnú cenu „s dph“. Štát z toho neuvidel ani cent. Byť daňovým úradom, asi by som si štúrovské obchody riadne otestoval. Keď si však pomyslím ako sa nažgrlošené bubáky v štátnej pokladni predrbú, je to vlastne úplne jedno.