web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Získať hypotéku nie je také jednoduché

Autor: admin - nov• 27•2015

Určite aj vám chodia mailom ponuky na pôžičky a hypotéky. A nie len od vašej banky, kde táto ponuka isto svieti v internetbankingu a sľubuje vysoké sumy za nízke úroky a ľahké vybavenie. No skúsili ste niekedy skutočne na základe tejto „predschválenej“ hypotéky požiadať banku o jej poskytnutie? Ja áno. Ako to dopadlo?

Zastavil som sa v krajskom meste pri pulte svojej banky, s ktorou som mimochodom veľmi spokojný, aby som sa opýtal, ako je to s tou hypotékou. Milá pani sa ma opýtala, o akej sume sa bavíme a ako dlho by som chcel splácať. Tak som jej tie dve čísla začínajúce sedmičkou povedal a súčasne jej oznámil, že mám byt v paneláku, ktorý má zhruba dvojnásobnú hodnotu a tým by som ručil za úver. Ju však viac zaujímali moje príjmy, ktoré sa skladajú z viacerých častí a mzda je len jednou z nich.

A tu to začalo. Súčet príjmov je vraj nízky, dobu splácania by sme museli predĺžiť na desať rokov. No iste, oficiálny čistý príjem je nižší, ako oficiálna priemerná mzda, ale ručenie dvojnásobkom je málo? No skrátka, nedohodli sme sa. Chceli po mne viac, ako inzerovaných 1,75%, ponúkli mi menej, ako tvrdili v maile, hoci majú k dispozícii všetky moje príjmy na účte v ich banke. A ručenie bytom sa im nepozdávalo.

Tak som sa rozhodol požiadať o hypotéku tam, kde mi ju skutočne dajú.

 

 

 

 

 

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.