web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Načo zmenárne

Autor: admin - okt• 22•2013

Nedávno sa ma jeden človek pýtal, kde si zamieňam peniaze, keď cestujem do zahraničia. Plánuje cestu do Českej republiky, pôjde autom, tak kde si má zameniť slovenské eurá na české koruny? Je to výhodnejšie ešte na Slovensku, alebo radšej až v Čechách alebo využiť zmenárne priamo na hraniciach?

Priznám sa, že ma jeho otázka zarazila. Nechápal som, ako môže človek v dnešnej dobe takto uvažovať? Viem, že má účet v banke, na ktorý mu chodí výplata, viem, že používa na platby v obchodoch kartu. Tak prečo uvažuje vybrať si z banky u nás hotovosť, tú zameniť za cudziu menu a v prípade, že ju neminie, ju zase zamieňať späť na eurá?

Zmenárne aj banky si za výmenu hotových peňazí berú rôzne poplatky a v niektorých prípadoch používajú kurz, ktorý je veľmi nevýhodný pre klienta. Stačí zobrať sto eur, zameniť ich za akúkoľvek cudziu menu a tú opäť zameniť za eurá. Stovku nedostanete ani náhodou a budete radi, keď vám zostane viac, ako deväťdesiat eur.

Takže moja rada pre známeho znela: Nikde peniaze nezamieňaj, v Čechách všade plať kartou a keď bude treba hotovosť, vyber si z bankomatu, koľko potrebuješ. Bude to najlacnejšie a nebudeš mať starosti, čo so zvyšnými cudzími peniazmi.

Pokrčil plecami, že jeho banka spoplatňuje každý výber kartou z bankomatu a dokonca platí aj za použitie karty v obchodoch. Takže využívanie platobnej karty je pre neho drahé…

V dnešnej dobe, kedy sa banky predháňajú, ktorá ponúkne lepšie podmienky, si nevie človek vybrať banku, ktorá nepýta veľa za vedenie účtu, najlepšie ak je to zadarmo a nezdiera ho za používanie karty, ktorá je k účtu zdarma? Pokiaľ ostávate v banke, ktorá je drahá, tak si nič iné, ako zdieranie z kože nezaslúžite.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.