web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Zdvihnutý prst Marian Kotleba

Autor: admin - nov• 10•2013

Marian Kotleba Podľa neoficiálnych výsledkov volieb orgánov Banskobystrického samosprávneho kraja sa na druhom mieste medzi kandidátmi na župana umiestnil Marian Kotleba. A keďže úradujúci župan (či skôr úradujú jeho nohsledi, keďže je furt v Bruseli – sedí na viacerých stoličkách) nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, bude sa voliť aj v druhom kole. Kto má šancu?

Banskobystrický samosprávny kraj bol v týchto voľbách asi jediným krajom, kde sa dalo pri voľbách vybrať. Skutočne vybrať, nie len zvoliť „menšie zlo“ medzi kandidátmi rôznych politických strán. Podľa predbežných výsledkov bola v tomto kraji aj najvyššia volebná účasť, cez 25%. Áno, čítate dobre, cez 25% oprávnených voličov, pretože bolo niekoľko krajov, kde účasť presiahla ledva 17%.

Čo hovorí nízka volebná účasť

V prvom rade to, že o smerovaní štátu a v tomto prípade kraja rozhoduje malá skupina občanov. Prevážne členovia a prívrženci jednotlivých politických strán, ich rodinní príslušníci a štátni zamestnanci. Najmä tí si uvedomujú, že zmenou politickej strany vo vedení kraja a štátu môžu prísť o svoje zamestnanie a preto volia nie z presvedčenia, ale zo strachu zo zmeny.

A pokiaľ sa politickým stranám podarí v ľuďoch vyvolať pocit márnosti, že je zbytočné sa obťažovať voliť, lebo sa aj tak nič nezmení, pokiaľ k dvom či trom skutočným kandidátom sa pridá za hrsť márnomyseľných pajácov bez štipky rozumu či náznaku skutočného politického programu a schopnosti niečo zmeniť, ľudia voliť nepôjdu. A čím menej skutočne nezávislých voličov, tým ľahšie voľby rozhodnú a korytá rozdelia poslušní členovia strán.

Z tejto šablóny sa vo voľbách 2013 vymanil práve banskobystrický kraj. Medzi všetkými tými „osvedčenými“ politikmi sa objavil jeden, ktorý s politickou a ekonomickou minulosťou nemá nič spoločné, ale má prehľad o dianí v kraji, o platných zákonoch, o skutočných možnostiach krajov. A o spôsobe riešenia problémov.

Ing. Mgr. Marian Kotleba

Marian Kotleba

Podľa webu jeho strany sa narodil 7. apríla 1977 v Banskej Bystrici, kde doposiaľ býva. Na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici získal maturitu v odbore elektronické počítačové systémy. V štúdiu pokračoval na Fakulte prírodných vied Univerzity Mateja Bela, ktoré ukončil získaním diplomu v odbore učiteľstvo všeobecno-vzdelávacích predmetov. V auguste 2013 ukončil štúdium na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela a získal titul inžinier ekonómie.

Od septembra 2001 učil na Športovom gymnáziu v Banskej Bystrici. V roku 2006 bol po nátlaku zo strany vlády, samosprávneho kraja a médií preradený na pozíciu správcu siete. V tom istom roku bol zvolený za zástupcu nepedagogických zamestnancov školy v Rade školy. V júni 2012 na Rade školy vystúpil s kritikou narábania riaditeľa školy s peniazmi rodičovského združenia. O mesiac na to, v júli 2012, dostal po 11 rokoch v škole výpoveď z dôvodu nadbytočnosti.

Začiatok jeho národno-politickej práce je spojený s občianskym združením Slovenská pospolitosť, kde bol v roku 2003 zvolený za vodcu. Túto funkciu zastával až do roku 2007, kedy vedenie Slovenskej pospolitosti prenechal mladšej generácii slovenských národovcov.

Práve z tohto obdobia pochádza jeho povesť agresívneho aktivistu, ktorý nemá rád občanov trochu tmavšej pleti. V skutočnosti však iba upozorňoval na nerovnaký meter, ktorý uplatňovala vládna moc pri posudzovaní občanov slovenského štátu.

V skutočnosti sa naozaj jedná len o povesť, ktorou politici onálepkovali tohto človeka, pretože sa ho v skutočnosti boja. Pomenúva veci pravým menom, ukáže na zlodeja a žiada jeho potrestanie. Marian Kotleba, vysokoškolsky vzdelaný človek, rozumie obyčajnému človeku a jeho trápeniam, vie ich vypočuť a má riešenia na zmenu k lepšiemu pre všetkých. Asi preto z neho majú strach, pri návšteve jeho súkromného majetku mu asistujú televízie a polícia, platená z jeho aj vašich daní, mu bráni skontrolovať stav svojho pozemku. Koho chráni?

V týchto voľbách do VÚC ale Marian Kotleba, ktorý založil v roku 2010 Ľudovú stranu Naše Slovensko, získal v prvom kole druhé miesto a výrazne porazil demokrata Ľudovíta Kaníka, ktorého veľa ľudí nemôže ani cítiť. Kto videl televíznu debatu pred voľbami na TA3, tak pochopil, že Marian Kotleba nie je nijaký extrémista a násilník, dobre rozumie fungovaniu kraja aj komunálnej politike a jasne pomenúva problémy, ktoré treba riešiť, rovnako ako aj spôsoby riešenia a netára do vetra, ako mnohí iní kandidáti na župana.

Keď v rovnakých voľbách v roku 2009 získal 10% hlasov voličov a dalo mu svoju dôveru viac ako 33000 oprávnených voličov, politici bili na poplach. Vraj extrémista sa dostáva do politiky. Dnes Marian Kotleba získal ešte väčší počet hlasov a nie je vylúčené, že v druhom kole veľmi potrápi straníka smeráka Maňku, ktorého tvár sa na vás usmieva z každého druhého autobusu.

Marian Kotleba nie je problémom stredoslovenskej politiky. Problémom je, že politici a predstavitelia štátu nie len, že neriešia, ale ani nepočúvajú ľudí a ich problémy. Každý si chráni svoje miestečko, každý si hrabe na svoju kôpku a obyčajný človek, denno denne ohrozovaný lumpami, zlodejmi a násilníkmi, bez ohľadu na to, akú majú farbu pleti a vlasov, ich nezaujíma, len v čase volieb. A keď príde niekto, kto je ochotný a schopný ľudí nie len vypočuť, ale aj pre nich niečo urobiť, tak sa nikto nemôže čudovať, že mu potom ľudia dajú svoj hlas v nádeji, že sa ich biedne podmienky konečne zmenia.

Je to zdvihnutý varovný prst pre politikov, že sa majú naozaj zaujímať o potreby ľudí, lebo ich jedného dňa ľudia vymenia. A tento november nemusí byť vôbec nežný. Súčasní politici majú moc aj prostriedky k tomu, aby zlepšili životy obyčajných ľudí. Dokážu pochopiť posledné varovanie alebo potrebujú ešte silnejší impulz?

Nízka volebná účasť nahráva straníkom. Preto ak chcete naozaj zmenu, príďte v druhom kole voliť a vyberte si svojho župana.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

One Comment

  1. movi píše:
    Firefox 25.0 Firefox 25.0 Windows XP Windows XP

    Ako v tejto spoločnosti si človek môže byť istý, že jeho názor nebude zneužitý. Pri dnešnej neslobode sa už nedá slobodne vyjadrovať. To nie je paranoja, ale fakt