web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Veselý Janko Kalianko

Autor: admin - okt• 04•2013

Pôvodne som chcel písať o tom, ako som sa snažil „pretlačiť“ dva svoje weby do systému PayPerPost, teda internetovej „tržnice“ autorov, majiteľov webov a inzerentov, ktorí chcú, aby sa o nich písalo. No zdá sa, že viacero vecí okolo toho stojí za napísanie.

V lete mi napadlo urobiť weby o bývaní v paneláku. Mal som v talóne niekoľko tém, ktoré by mohli zaujímať aj iných čitateľov a chcel som publikovať rady a nápady, ako zlepšiť bývanie. A urobil som tie weby rovno dva, jeden slovenský a jeden český. Slováci totiž bez problémov čítajú české weby, ale Čechom robí problémy čítať slovenské.

Aby mohli malé weby existovať a publikovať zaujímavé texty pre svojich čitateľov, musia mať zdroj príjmov. A tie zabezpečuje priama reklama alebo články. A pre jednoduchšiu komunikáciu blogerov a inzerentov existujú payperpost systémy, medzi nimi Kupčlánek.cz. A práve do tohto systému som nahral bytvpanelaku.sk a bytvpanelaku.cz.

Každý z webov beží u iného poskytovateľa hostingu. A u každého webu sledujem návštevnosť, aj s ohľadom na ich bezpečnosť a útoky. A u obidvoch som zaznamenal pravidelný pokus o načítanie webu v intervale asi 5 minút z jednej IP adresy. Na druhý deň som na oboch weboch túto IP adresu zablokoval. Nepáčilo sa mi, okrem iného, že sa mi tieto prístupy zobrazovali v štatistikách návštevnosti a trochu dosť ju mrvili.

Po obede som s ak problému vrátil a vygúglil, odkiaľ vietor fúka. A napísal som na podporu Kupčlánek, že by sa pozreli na svoj server, čo bombarduje moje weby opakovanými požiadavkami. Prvá strohá reakcia bola v štýle, čože to chcem. Tak som to trochu doplnil a nakoniec z toho vyšlo, že ich server po zadaní mojich webov sa snaží načítať náhľad titulnej stránky mojich webov. Neúspešne a preto sa opakuje. A keďže som to nakoniec zablokoval, server nič nenačítal. A že asi zvážia, či nevyradia blogy, ktoré nedovoľujú prístup ich servera na stránky. Ako keby bola vina, že všetci sa na moje stránky vedia dostať, len ich robot nie a preto vyťažuje hosting opakovaným bombardovaním.

Povedal som si, že keby majiteľ Kupčlánek.cz vedel, ako sa jeho technik stroho a odmerane správa k blogerovi, vďaka ktorému (z provízií) všetci žijú, asi by sa divil. No divil som sa ja, keď som sa pozrel na koniec mailov. Takto sa so mnou bavil osobne Ing. Jan Kalianko! Napísal som mu, že sa mi nepáči vyhrážanie sa vyradením za to, že oni nevedia naprogramovať robota a vychytať chybové stavy. A že ma to mrzí o to viac, že sa práve chystám napísať sériu afillčlánkov na svojich blogoch. Na čo som sa dozvedel, že si mám dať pozor, čo napíšem, lebo ohováranie budú riešiť.

Priznám sa, že som začal uvažovať, či chcem spolupracovať s firmou, ktorej majiteľ sa takto správa k zákazníkovi. Navyše jeho firma nie je plátca DPH a všetky zárobky sa musia faktúrovať s DPH, teda o 20% sú nižšie zárobky. A nakoniec, o nejakých zárobkoch sa veľmi hovoriť nedá. A sám majiteľ prestal vydávať blog o systéme Kupčlánek.cz, v ktorom sa chválil neustálym nárastom počtu blogov v systéme. Možno sa nebolo čím chváliť.

A spomenul som si na niektoré diskusie na internete, v ktorej bol tento pán označovaný za nie vždy priateľsky komunikujúceho. Označiť ho za občas arogantného by som si asi nedovolil, ale existuje jedno vhodné slovo: „svojský“. Taký asi je tento pán.

Týmto „vyšumením“ by mohol príbeh skončiť. Tušíte správne, neskončil 😀 V septembri prišla cez systém „poptávka“ na napísanie článku o shope s topánkami. Cen anebal bohvieaká, dĺžka a popis ako biblia. Keďže sa jednalo o dva začínajúce blogy (jeden český o bývaní v paneláku 😉 ), povedal som si, že ich napíšem, aspoň získam zaujímavý obsah a možno aj návštevnosť z vyhľadávačov. Lenže viac, ako týždeň sa nič nedialo.

Ak to neviete, ponuky na Kupčlánek.cz idú dvojkolovo. Najskôr dostanete ponuku napísať článok aj so zadaním, ak ju prijmete, tak čakáte, či zadávateľ túto ponuku prijme. Nechápem prečo, keď mi ju on sám dal? Takže som už aj zabudol na nejaké články o topánkach, mám aj inú prácu a hobby. Keď sa v maile objavila informácia o prijatí dvoch identických ponúk na dva rôzne weby a za ním hneď pripomienka. Hovorím si, čo je to zase za vychytávku, keď teraz prišla schválená ponuka, článok ešte som nezačal ani písať a už je tu pripomienka? Pozriem na web, kliknem a nič, prázdne miesto. Len v maile bolo niečo v štýle: „Bububu, máte na to dva dni, potom vás budeme urgovať.“ Tak to ma dožralo. Najskôr tam chrápu pol mesiaca a potom friško, chceme články.

No tak som to napísal. Nerád píšem veľa na rovnakú tému, takže najprv jeden, zverejnil som ho a poslal odkaz do systému, nech si ho zadávateľ skontroluje. Keďže aj sám kontrolujem prístupy na svoje weby, skoro som spadol zo stoličky! Kontrolu prvého článku urobil niekto z IP adresy, ku ktorej mám poznámku „Kalianko“! Napísal som druhý deň aj druhý článok na druhý web a vložil do toho slávneho payperpost systému odkaz naň. Čosi mi nedalo a opäť som sa pozrel do pripomienok. Skoro som si oči vyočil. O „bububu dva dni“ ani slovo, zato komplet zmenené odkazy, ktoré sa majú v článku objaviť!

Vy máte trpezlivosti možno dosť, keď ste to dočítali až sem, ale ja nie, toľko určite nie. Skrátka buď zoberú (a zaplatia) oba články tak, ako sú. Alebo ak príde nejaká pripomienka a požiadavka prepracovať odkazy v článkoch, jednoducho ich stiahnem z webov. A v systéme zruším akceptáciu. Nechám si vyplatiť tých pár stovák českých bubákov, čo som za pol roka zarobil, odvediem z toho DPH a zabudnem na veselého Janka.

Krátko po odoslaní druhého článku som si čítal svoje obľúbené blogy a tam som sa dozvedel, že onen shop naozaj prevádzkuje pán Kalianko. Možno je v tom dobrý, dokonca napísal eknihu, ktorú práve začal predávať, ale ja mám zo spolupráce a najmä komunikácie s ním nejak trpko v ústach.

Kto ste ale trochu ohybnejší v chrbtici ako ja, možno to zvládnete lepšie, ako ja a zarobíte. Potom sa môžete registrovať v jeho systéme:

KUPčlánek.cz

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.