web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Protesty v Banskej Bystrici

Autor: admin - nov• 25•2013

znakSR V Banskej Bystrici sa pri pamätníku SNP konali protesty. Asi sto ľudí zapálením sviečok na schodoch pri pamätníku takto protestovalo proti výsledkom volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Asi dvadsať tri rokov sa nám snažia média vtĺkať do hlavy, že žijeme v demokratickej krajine. A teraz asi stovka podpaľačov protestuje proti tomu, že v regulárnych voľbách na župana zvíťazil v BBSK Marian Kotleba. Neviem, ako tomu mám rozumieť. Tá stovka, ak volila za župana Vladimíra Maňku, tak by mala pochopiť, že ich hlasov bolo jednoducho málo a mali by akceptovať výsledky slobodných volieb.

Vari pred štyrmi rokmi, keď zvíťazil Vladimír Maňka a Marian Kotleba obsadil štvrté miesto, zapaľoval niekto sviečky alebo vatry na znak nesúhlasu s výsledkami volieb? Neakceptoval vari niekto výsledky volieb? Veľa ľudí nesúhlasilo s tým, že sa županom stal člen strany Smer-SD, ale všetci do jedného výsledky akceptovali a na úrovni orgánov kraja so straníckym županom spolupracovali. Vrátane poslancov BBSK.

Dnes sa časť voličov z prehranej strany búri a svoj nesúhlas dáva ostro najavo. Dokonca poslanci kraja sa vyjadrujú v televízii, že nemusia župana počúvať, môžu dávať svoje návrhy a sami si ich aj odhlasovať. Vlastne sa vyhrážajú sabotážou práce riadne zvoleného funkcionára samosprávy suverénneho štátu. Zasiahne na pokyn župana polícia? Musí predsa brániť demokraciu!

Zákon o požiarnej ochrane zakazuje manipulovať s otvoreným plameňom a zakladať ohne v blízkosti lesných porastov alebo suchej trávy. By ma zaujímalo, či nejaký funkcionár požiarnej ochrany skontroloval zakladanie ohňov v blízkosti pamätníka SNP, či bola táto akcia vopred riadne ohlásená a povolená (ako každé iné použitie otvoreného ohňa).

A ešte jedna „perlička“. Zvolení poslanci BBSK sa mali stretnúť na prvom zasadnutí v piatok 29.11.2013. Dnes bolo zasadnutie odvolené na neurčite. Zísť sa musí najneskôr do 30 dní od konca volieb. Kto potrebuje získať čas. A na čo?

Vladimír Maňka a Smer-SD slovami Róberta Fica si boli takí istí svojím víťazstvom, že si župan zrejme ani nevypratal šuplíky v pracovnom stole. Bol si taký istý svojím znovuzvolením, že teraz majú naponáhlo. Odloženie zasadnutia, teda zotrvanie terajšieho župana čo najdlhšie pri kormidle, má iste svoj dôvod. Má pravdu Marian Kotleba, že sa skartujú „citlivé“ dokumenty, že sa zametajú stopy?

Najbližšie dni budú možno dôležité. V každom prípade ukážu, či naši vládni predstavitelia to myslia s demokraciou vážne vždy, alebo len vtedy, keď ľudia poslúchajú a volia tých, čo im strana prikáže.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.