web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Vymývanie mozgov?

Autor: admin - okt• 28•2013

V meste sa pred chvíľou skončil Halloween pochod. Aby tekvicovým hlavám, pardón maskám, nikto nezavadzal, mali policajný sprievod, ktorý odkláňal dopravu. A prečo práve dnes?

Keď v rannom stredoveku, po páde Rímskej ríše, ktorá okrem útlaku znamenala aj civilizáciu, sa v našich končinách rozhodovalo (silou meča, ako inak, veď demokracia je len na oštaru) o ďalšom náboženskom smerovaní, na staré pohanské termíny boli navrúbľované „moderné“ kresťanské budúce tradície. Ako napríklad Veľká noc.

Keď sa slovenskej kapitálotvornej vrstve podarilo rozbiť Československo a na malom slovenskom smetisku si robiť to, za čo by ich za federácie popravili, nastal čas na staré sviatky namontovať nové tradície. A tak sa dnes mestom prevalil halloweensky sprievod. Veď je 28. október.

Mladí nevedia, čo je 28. október za deň

Že tento deň bol oficiálnym dátumom vzniku Československa (no dobre, Česka, Slováci kým sa rozkývali po rozpade Rakúsko-uhorskej monarchie a v Martine sa dohodli, že sa pripoja k Česku, ako by sa mali nechať na kusy roztrhať Maďarmi a Poliakmi), prvého štátu s demokraticky volenými predstaviteľmi, bez moci dedičných monarchov najprv z Budapešti a potom Viedne, to dnes nevie takmer nikto. A zrejme niekto ani nechce, aby si to mladí pamätali.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.