web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Pomodoro – nástroj pre efektívne plánovanie času

Autor: admin - aug• 19•2013

Väčšina ľudí svoj ​​potenciál využíva sotva na 10%. Neustále sa venujeme činnostiam, ktoré nesúvisia s našou prácou alebo nám neprináša nič nové. Každý by si chcel lepšie riadiť svoj ​​čas a stihnúť toho viac, a tak skúšame stále nové a nové veci, kupujeme nové organizéry a plánovacie systémy a stále sa nič nemení. A napriek tomu existuje jednoduché riešenie, ktoré vychádza zo samej podstaty ľudskej mysle – to riešenie sa volá Pomodoro.

Čo je to Pomodoro?

Pomodoro je špeciálna technika plánovania času, založená na jednoduchom princípe. Váš pracovný deň je rozdelený na 30 minútové úseky (z ktorých 25 minút pripadá na prácu a 5 minút na prestávku). Funguje to tak, že si do špeciálnej softvérovej ​​aplikácie zanesiete zoznam úloh a následne pustíte stopky a máte 25 minút na to, aby ste danú úlohu splnili. Potom si môžete dať 5 minút pauzu a následne pokračovať.

Hlavnou výhodou tejto techniky je skutočnosť, že vidíte stopky (môžete si zapnúť aj tikanie hodín) a ste nútení venovať sa skutočne prácu, ktorú máte urobiť. Zložitejšie úlohy si pritom môžete rozdeliť na menšie zvládnuteľné úseky, a tak splniť aj na prvý pohľad veľmi náročnú úlohu.

Čo sa mi na tomto systéme organizácie práce páči je skutočnosť, že človek je naozaj nútený sa venovať danej činnosti, pretože inak podľahne frustrácii a znechuteniu. Tie stopky majú doslova magickú moc a nútia človeka k stále lepším a lepším výkonom.

Sám som si to vyskúšal pri prekladateľskej činnosti, kedy som vďaka týmto stopkám dokázal za deň preložiť o 20% textu viac než predtým. A o to ide.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.