web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Jesť zdravo neznamená jesť iba brokolicu

Autor: admin - dec• 29•2012

dobre a zdravo žiť ľahko Nedávno mi bol ponúknutý balíček z domácej zabíjačky, ktorý obsahoval jaternice, tlačenku, mäso spolu s otázkou, či to budeme jesť, keď doma všetci jeme tak zdravo.

Musel som sa zasmiať. Ani nie tak tomu známemu, ako všeobecnému ponímaniu „zdravej stravy“ vo verejnosti. Balíček som samozrejme s vďakou prijal. Spolu s vysvetlením pre známeho, že jesť zdravo neznamená jesť len brokolicu. Že aj dobrá klobása je zdravá, keď je z mäsa doma dochovaného prasaťa, vyrobená bez glutamátu alebo bez dusičnanov (na zafarbenie neduživých náhrad mäsa), keď je naozaj vyúdená na dyme z dreva a nie máčaná do údiacich kvapalín. Že aj tlačenka je zdravá, keď sa nemusím báť obsahu lepku (z múky, ktorá sa pridáva do lacných šuntov, aby boli lacnejšie). Že jesť zdravo neznamená živiť sa len zeleninou, ale stravou, ktorá je vyvážená, obsahuje všetky živiny a neobsahuje farbivá a dochucovadlá, ktoré majú zamaskovať neprítomnosť pravých surovín a ich náhradu vodou alebo sójou.

Medzi ľuďmi je veľa mýtov o zdravej a nezdravej strave rozšírených, ktoré sú hojne podporované reklamou výrobcov najmä tej nezdravej stravy. Potraviny je možné skôr nazvať otravinami, ako jedlom. Pritom len málo ľudí si uvedomuje priamu súvislosť toho, čo jedia a ich chorobami. A tým nemyslím len choroby žalúdka, nadúvanie či zápchu alebo hnačku. Cholesterol, vysoký tlak, bolesti kĺbov, problémy srdca, ochorenie obličiek alebo pečene, cukrovka. Ale aj „obyčajná“ chrípka. To všetko má súvis s tým, čo jeme a ako jeme.

Ak sa chcete dozvedieť viac, ako dobre a zdravo žiť ľahko, navštívte web http://dobreazdravo.sk

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.