web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Interiérová fontánka II.

Autor: admin - máj• 08•2013

Interiérová fontánka II. Pred pár dňami som sa posťažoval, ako ma asi po pätnástich rokoch opustila interiérová fontánka v mojej kancelárii. Keďže horúce letné dni sa blížili ako Balkánsky expres, nedalo mi to a popozeral som sa po internet, ako vyriešiť zvlhčovanie vzduchu a tým zlepšiť pracovné prostredie sebe samému.

Najskôr som koketoval s myšlienkou zakúpiť novú fontánku. Prešiel som si pár slovenský e-shopov, ale nebol som spokojný s prevedením a často ani s cenou za fontánky. Takže som sa nakoniec obrátil na ebay.com. Čo sa týka fontániek, ani tu som nebol nadšený.

Takže som nakoniec začal hľadať náhradné čerpadlo. Vybral som to staré, nefunkčné, od vodného kameňa očistil obal aj so štítkom, aby som sa dozvedel, že má príkon asi 11 W a výkon do 240 l. Zrejme za hodinu, lebo dve vane za minútu prečerpať, no neviem, to by muselo byť trochu väčšie čerpadlo. Podľa týchto údajov a rozmerov som nakoniec vybral trochu menšie, asi 6W a 200 litrov.

Najlepšie ponuky mali Nemci, spolu s poštovným ma to vyšlo asi 13 eur a do týždňa som ho mal doma. A za hodinu vo fontánke. A hoci na čerpadle aj v návode bola uvedená možnosť regulácie prietoku, nefungovala. Výsledkom bola fontána s dostrekom asi trojnásobným, ako veľkosť fontány, ešte že mám stôl dobre lakovaný a handru som mal pripravenú.

Stačilo ale trochu experimentovania a v potrubí od čerpadla po hlavicu vložiť vode do cesty ďalšiu trubičku s menšou svetlosťou, skrátka ju trochu pripchať a čerpadlo sa umravnilo. Fontánka opäť fontánkuje a nerozstrekuje vodu po celej kancelárii.

Takže horúce letné dni môžu prísť. Ako som spomínal, fontánka dokáže do vzduchu dodať až dva deci vody denne a odkedy ju používam, som menej smädný. Navyše si môžem pracovné ovzdušie spríjemniť nejakou to olejovou arómou, osobne mám najradšej borovicu alebo jedľu.

Náhradné čerpadlá predáva aj Conrad, ak si netykáte s ebay a s poštovným to vyjde asi na rovnako.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.