web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Foťák zo záložne

Autor: admin - dec• 02•2016

compactTo, že rád fotografujem, nie je žiadne tajomstvo. A nie len mobilom. Hoci sa medzi ľudmi traduje, že mobily majú skvelé foťáky, ja ho používam len sporadicky. Nefotím pre dokumentáciu a „pre istotu“, mám rád pekné fotky. Takže keď fotografovať, tak fotoaparátom. A niekedy viete zohnať slušný foťák naozaj za dobrú cenu.

Fotiť len preto, aby som fotil, ako väčšina majiteľov smartfónov, nie je moja šálka kávy. Ani nezdieľam fotky čohokoľvek s kýmkoľvek na Facebooku či iných sociálkach. Ale ani nenosím zrkadlovku na každom kroku. Tú si beriem, keď idem vyslovene uloviť nejaké pekné zábery alebo keď cestujem ďalej, kde predpokladám zaujímavé možnosti aj trochu času na vyzúrenie sa s fotoaparátom v ruke. Skrátka pre také to domáce fotenie je najlepší asi kompaktný fotoaparát. Zmestí sa do vrecka, je nenápadný, nie je ťažký a v rámci svojich možností robí dobré fotky, lepšie ako mobily a smartfóny.

Keď som nedávno prišiel o jeden taký digitál, zvažoval som ako kúpiť druhý, aké by mal mať parametre (nechcel som priveľmi veľa megapixelov, lebo to v konečnom dôsledku len žerie z pamäťovej karty aj diskov) a mrkol som sa do dvoch obchodov v meste, čo majú v ponuke a koľko za to pýtajú. Nadšený som nebol ani z jedného. A ako som tak kráčal mestom, uvidel som záložňu. Zo zvedavosti som nakukol, ale fotoaparáty nemali, ponúkli mi smartfón. No v druhej záložni som si mohol vybrať z viacerých digitálov do vrecka.

digital-camera

A aj som si vybral. Za pár desiatok eur som si odnášal zánovný kompaktný digitálny fotoaparát s päťnásobným zoomom, pamäťovou kartou, originálnou krabicou aj návodom a DVD s programami. Takmer zadarmo a málo používaný prístroj.

Lacný foťák, ktorý navyše môžem kedykoľvek nahradiť podobným a podobne lacným prístrojom nie je problém nosiť vo vrecku alebo voziť na bicykli bez strachu, že sa mu niečo stane. Samozrejme, že ponuka fotoaparátov v záložni nie je taká široká, ako v obchodoch alebo na internete. Ale keď mi takýto kompakt spadne na zem alebo ho zašpiním, nebude mi to ľúto. A keby som ho musel každý rok nahradiť druhým, pri tých cenách, za aké sa v záložniach fotoaparáty predávajú, si môžem po štyroch rokoch povedať, že som sa dostal na cenu nového, ktorý by po štyroch rokoch bol dávno po záruke a pravdepodobne aj po životnosti.

Občas sa oplatí nakuknúť do záložní. Dajú sa tam kúpiť zaujímavé veci za zaujímavé ceny.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.