web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Ako som prišiel o kompaktný fotoaparát

Autor: admin - sep• 17•2016

camera Fotoaparát mám pri sebe často. Pretože rád fotografujem. Niekedy len tak, pre radosť z dobrej fotky, niekdy pre dokumentáciu toho, čo práve robím alebo kde sa práve nachádzam. Jednak je to dobrý materiál pre dokumentovanie života, aj dobrý poznámkový blok, kedy na základe fotky a informácií v nej viem určiť, kedy som čo robil. No a teraz som o jeden foťák prišiel.

Fotoaparátov mám totiž viac. Pretože keď som si kupoval nový aparát, ten starší ešte fungoval a fungujú dodnes. Len už mi nevyhovovali alebo boli pomalé alebo mali už nejaké nedostatky, ktoré mi pri fotografovaní vadili. Skrátka si dávam na veci pozor a preto mi vydržia technicky dlhšie, ako morálne. A za tie roky sa mi ich teda zopár nahromadilo.

Ale aj tak som používal posledné dva. Na vážnejšie snímky zrkadlovku, na výlety na bicykli alebo v dielni malý kompakt. Ten sa ľahko vojde do kapsičky na bicykli aj do vrecka na montérkach. No a práve to sa mu stalo osudné. Môj dvojročný kompakt už je nepoužiteľný.

V dielni pracujem prevážne s drevom. To znamená pílenie, brúsenie, lakovanie, vŕtanie. A piliny lietajú na všetky strany. Hoci som kompaktný fotoaparát mával vždy len v jednom vrecku, aby som mohol operatívne fotografovať, čo práve robím, dostalo sa mi aj do tohoto vrecka na nohaviciach mnoho prachu a iných nečistôt. A hoci som vrecko od nich pravidelne čistil, nepomohlo to.

ccd

Prach sa dostal aj na telo foťáku, aj na objektív, ktorý je v kľudovom stave krytý lamelovou krytkou. Pár razy som musel čisť aj objektív. No jedného dňa som pri kontrole snímky zistil, že sú na nej drobné fliačky. Skúšal som očistiť objektív, zvonka na ňom nečistoty neboli. Pri zmene zoomu sa menila ostrosť nečistôt. Ako keby som rozsypal čaj na displej.

Všetko mi začalo byť jasné. Prach sa cez obal fotáku dostal do vnútra, až na snímací čip. Kompakt som otvoril, pod krytom bolo prachu neúrekom. Ale k čipu som sa nedostal. Tak som z digitálu vybral SD kartu a foťák odložil. Zaostruje, cloní, zoomuje, ale na snímkach je asi desať prachových zrniečok. Čo už, po dvoch rokoch som prišiel o kompakt vlastnou pohodlnosťou. Nepoužíval som naň puzdro, nosil som ho v dielni len tak vo vrecku.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.