web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Stolárske rezivo za nízku cenu

Autor: admin - jún• 04•2013

Stolárske rezivo za nízku cenu Rád pracujem s drevom a rád z neho vyrábam rôzne pomôcky a doplnky do domácnosti. Postavil som už regále do pivnice aj policovú stenu do chodby na kompóty a iné veci a aj kvetinová polička do obývačky už vyšla spod mojich rúk. Mám skrátka drevo rád a rád ho opracovávam. A mám rád, keď výrobky z dreva prinášajú ľuďom okolo radosť.

Na to však okrem elektrického a ručného náradia potrebujem aj kvalitný materiál. A hoci je po Slovensku dosť všelijakých -marketov, občas je cena dosky taká, že je lacnejšie kúpiť hotovú vec. Potom by mi ale chýbala tá manuálna práca a radosť z hotovej veci. Preto som sa začal viac zaujímať o alternatívny predaj reziva, aby ma môj koníček nezruinoval.

Bukové drevo používam málo, len na niektoré časti, lebo je tvrdé a ťažko sa opracováva. Dubové dosky sa hodia na niektoré namáhané diely, ale tam, kde chodím na predaj reziva ho aj tak nemajú. A ako som spomínal, vo veľkých obchodných domoch je cena dreva niekedy až luxusná.

Skúsil som teda exotické rezivo, konkrétne Hevea. Malajský dub je vlastne kaučukovník. Podobá sa nášmu dubu, len je takmer o polovicu lacnejšie. Takže ak sa mi svojej práci ako majster tesár niekdy utnem, nevadí, nespôsobím nijakú škodu a použijem ďalší kus dosky. Z tohto materiálu môžem vyrobiť nie len poličky a regále, aj interiérový nábytok alebo ho môžem použiť na schodiskové stupne.

Na rovnakom mieste, kde je pre každé rezivo cena prijateľná a kvalita aj rýchlosť dodávky zaručená, som kúpil na skúšku aj rezivo dosky z dreva Acacia. Je tvrdé a odolné, napríklad na stĺpiky konštrukcie. Alebo na drevené spojovacie čapy či kolíky. Pekné tmavé zfarbenie s teplým vzhľadom dávajú výrobkom krásny vzhľad. Je teda výborné na nábytok, aj keď doma vyrábam len drobné kusy.

Hevea je svetlejšia a materiál pôsobí tak jednoliato, takže rezivo používam viac na súvislejšie plochy. Aj preto, že cena dosky je prijateľná.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.