web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Ako sa zbaviť firmy

Autor: admin - apr• 30•2015

Väčšina ľudí sa ma pýta, ako firmu jednoducho a bez problémov založiť. No v súčasnej ekonomickej situácii môže byť stále nástojčivejšia otázka, ako firmu, sro alebo akciovku, zlikvidovať a ukončiť podnikanie s čo najmenšími nákladmi a bez zbytočných prieťahov. Pretože založiť si firmu je ľahké, no jej zatvorenie môže byť pre niekoho oriešok. Našťastie aj s tým vám vedia špecializované firmy pomôcť.

Prudký nárast počtu spoločností s ručením obmedzeným malo na svedomí opatrenie vlády, ktoré výrazne skomplikovalo život živnostníkom. Spolu s neustálym zvyšovaním povinných odvodov je to skutočná podpora podnikania v praxi… Ktorá mala svoju ďalšiu podobu v zavedení dane zo straty, ako niektorí nazvali povinnú daňovú licenciu, ktorú majú firmy platiť aj vtedy, keď nedosahujú zisk alebo ho dosahujú len malý.

Podnikať nie je žiadna sranda. Preto sa nemôžeme čudovať, že stále viac a viac podnikateľov sa zaujíma o možnosť svoje firmy zatvoriť. Niektorí majú dosť podnikania v tejto republike, iní majú viacej firiem a živiť tento štát licenciami sa im nechce. A niektorí možno konečne pôjdu do dôchodku a firma by im bola zbytočná. Ale ukončenie podnikania a likvidácia spoločnosti môže byť tiež spôsobom, ako sa sa zbaviť dlhov, najmä keď vám neplatí taký kolos, ako sa nedávno prepieral v médiách.

Tak ako pre začatie podnikania platia isté pravidlá a predpísané postupy od spísania zakladateľských listín cez vydanie živností a registrácie firmy na daňovom úrade, zdravotných a Sociálnej poisťovni až po otvorenie účtu v banke, rovnako platia prísne pravidlá aj pre výmaz firmy z obchodného registra. A netreba zabúdať ani na povinnosti ohľadne dokumentov, či už faktúr alebo mzdových podkladov, ich archiváciu.

Keby som sa teraz rozhodol, že likvidácia s.r.o. je to, čo chcem urobiť, obrátim sa na spoločnosť, ktorá sa tým zaoberá. Moja firma našťastie nemá nijaké dlhy ani dlhodobé záväzky, ale ani to nie je problém. Stačí kontaktovať firmu, oznámiť im svoj zámer. Podľa toho, v akej ekonomickej kondícii je firma, ktorú chcete zrušiť, nasleduje postup, ktorý zabezpečí, že už o pár dní nemusíte vo firme figurovať a jej ďalší osud prestáva byť vaším problémom. Rovnako tak nemusíte platiť daňovú licenciu.

Vy sa potom môžete nechať zamestnať ako radový pracovník alebo odcestovať na zaslúženú dovolenku niekam ďaleko a na dlho. Alebo jednoducho sedieť doma a oddychovať. Veď novú firmu si môžete nechať založiť hocikedy.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

2 komentáre

  1. Linkuj.sk píše:
    Unknown Unknown

    Ako sa zbaviť firmy | Osobný blog

    Prudký nárast počtu spoločností s ručením obmedzeným malo na svedomí opatrenie vlády, ktoré výrazne skomplikovalo život živnostníkom. Spolu s neustálym zvyšovaním povinných odvodov …

  2. Karol píše:
    Google Chrome 43.0.2357.130 Google Chrome 43.0.2357.130 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Založenie firmy býva vždy základným krokom pri podnikaní, ktoré by na konci malo priniesť želaný úspech. Väčšinou sa s tým spája množstvo námahy, energie a úsilia spojeného s administratívou, poplatkami či stretávaním sa s rôznymi úradmi pri najrôznejších situáciách. Čo však robiť, ak chcete podnikanie ukončiť, či už kvôli presunu do inej podnikateľskej oblasti alebo finančnej neschopnosti. Niekedy to jednoducho býva tak, že ukončenie podnikania je tým najlepším riešením. Nie je to však také ľahké, ako sa na úplne prvý pohľad môže zdať. Viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

    Likvidácia s r.o. ako spoločnosti s ručením obmedzeným skutočne nie je tak jednoduchá a hladká, ako sa zo samotného názvu môže javiť. Spolu s podnikaním totiž doslova automaticky naberáte aj určité záväzky, za ktoré ručíte svojim obchodným partnerom. Práve preto sú pre založenie firmy potrebné povolenia a poskytnuté informácie, aby bola táto oblasť dostatočne regulovaná. V prípade, že by regulácia neexistovala, dostali by príležitosť podvodníci či iní nečestní obchodníci, ktorí by mohli okradnúť aj vás. Často sa stane, že pri konkurze či konci podnikania spoločnosti má firma ešte dlhy či iné záväzky, ktoré sa nemôžu len tak vypariť. Zároveň tu stále existujú rôzne dokumenty či listiny, ktoré je potrebné počas určitej doby archivovať, nemôžu sa len tak stratiť vo vzduchoprázdne. Je preto potrebné, aby ste mali tento proces legislatívne, organizačne a finančne zabezpečený prostredníctvom špecialistov pracujúcich v samostatných firmách. Ak im zveríte úlohu na likvidáciu svojej spoločnosti bez zbytočných preťahovaní, starostí či iných externých nákladov, vyhnete sa ďalším zbytočným problémom či starostiam. Skutočne to funguje tak, že radšej investovať určitú finančnú sumu a ,,mať pokoj,“ než sa trápiť, naťahovať celý proces a potom mať opletačky s úradmi či inými poverenými inštitúciami. Dnes už týchto sprostredkovateľov môžete pohodlne a veľmi rýchlo kontaktovať aj prostredníctvom ich webových stránok.