web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Vláda podporou podnikania ubližuje Slovensku

Autor: admin - okt• 05•2014

Predstavitelia vlády radi stotožňujú seba so Slovenskom. Ako keby jedno telo boli. Ale nie sú. Premiér nie je Slovensko, vláda nie je Slovensko, parlament nie je Slovensko. Dokonca ani podnikatelia nie sú Slovensko. Slovensko sú ľudia, ktorí tu žijú (a pracujú) a vláda, ministri a štátni úradníci, po starom správne „páni slúžni“ sú tu na to, aby nám všetkým slúžili spravovaním tohto štátu. Vláda je tu na správu nášho majetku, nie na to, aby nám vládla, ako sa jej zachce. A nie aby rozdávala naše peniaze kadejakému nemeckému alebo šikmookému podnikateľovi.

Nech je pri moci strana akejkoľvek farby, orientácie a rétoriky, tak každej čelní predstavitelia sa dušujú, ako im leží na srdci záujem obyčajného človek, a ako sa snažia zabezpečiť im prácu. Dokonca si pamätám, ako jeden taký šašo vystúpil z lietadlo, čo ho dovlieklo z Východu a vykrikoval s papierom v ruke (asi to videl u Chamberleina, ktorý sa vracal z Mníchova – tiež dobrá fraška a klamstvo) čosi o sto tisíc pracovných miestach. Našla sa kopa debilov, čo mu to verila. Dodnes ani jedno z týchto miest nikde nevzniklo. Ale sľubom neurazíš, hovoria si politici a tak som tento týždeň opäť počul v telke politika, ako sľubuje, že onedlho predstaví projekt, ktorý prinesie tritisíc pracovných miest.

Ako náhradu za zatvorenú továreň Panasonicu v Krompachoch.

Nie je to tak dávno, že bola zatvorená podobná fabrika na Orave. Stovky ľudí prišli o prácu, hoci ešte rok dva predtým bola fabrika dávaná za vzor a príklad úspešnosti. Dávala prácu ľuďom v okolí, politici sa nechávali fotografovať pri zakladaní základného kameňa či otvárania brán pri spustení výroby. No už nechcú počuť o tom, že takáto továreň u nás končí. A nechcú počuť ani nič o tom, že ako zázrakom je to takmer vždy vtedy, keď im končia daňové prázdniny.

Podľa politikov vláda musí dávať stimuly zahraničným investorom, lebo inak by na Slovensko neprišli a ľudia by nemali prácu. A tak tieto firmy dostávajú pozemky za euro, infraštruktúru často zaplatí obec, štát dá ťažké peniaze na každé novovzniknuté miesto a ľuďom sa nahovára, že sa „to“ všetko štátu vráti z toho, ako firma bude postupne platiť dane. Lenže daňové prázdniny zaistia, že žiadne dane platené nebudú a štát, teda my ľudia, prídeme o tieto peniaze. Pri jednom takom prípade podpory zahraničného investora som vyrátal, že z rovnakého balíka peňazí, ktorý išiel na podporu firmy, by rovnaký počet ľudí mohol dostávať mesačne podporu vo výške priemernej mzdy a súčasne by mohli ísť do Sociálnej a zdravotných poisťovní príspevky z priemernej mzdy po dobu pätnásť rokov. Daňové prázdniny pre firmy trvajú zväčša desať rokov.

Teda keby sa tie peniaze, ktoré išli zahraničnému investorovi vyplatili domácim občanom, vydržali by nie desať, ale pätnásť rokov a ani by sa nemuselo kopnúť do zeme a zničiť ornú pôdu.

Mne z toho vychádza jediný benefit. Podpora na postavenie fabriky skončí vo vreckách majiteľov stavebnej firmy, ktorá predmetnú fabriku stavia. A podpora podnikania je len zásterka, ako tieto štátne, teda naše, peniaze preliať z zahraničného investora do vrecák kamarátov.

A tak sa môže stať, že „zahraničný investor“ postaví za takýchto podmienok továreň na neperspektívne výrobky, pretože ho to prakticky nič nestojí. Ako napríkad v Čechách na CRT obrazovky (staré ťažké škatule) alebo v Krompachoch na Blu-Ray prehrávače. Svet je inde už vtedy, keď sa továreň stavia, ale ak majiteľ neriskuje svoje peniaze, tak je mu to jedno. Zostáva otázka, prečo vláda dovolí postaviť fabriku, o ktorej vie, že jej produkcia nemá dlhú perspektívu a že ľudia o pár rokov aj tak prídu o prácu, a vložená „podpora“ investorovi sa nikdy štátu, teda nám ľuďom, nevráti. A že raz vyhodené peniaze nemôžeme použiť na nič užitočnejšie.

Vysvetlene je jednoduché. Politik je tu na štyri roky, on potrebuje zaistiť si pokoj od otravných a rebelujúcich občanov na štyri, poťažmo osem rokov. Potom to už bude problém niekoho iného. Keď bude najhoršie, pokúsi sa úspešne prehrať voľby, ako pred rokmi Mečiara ako to „hrozí“ teraz od Fica. Problémy nech vyrieši potom dakto iný, on bude vykrikovať z poslaneckej lavice, ako by to dokázal lepšie, keby mu to (občania!) dovolili. Chce sa mi grcať.

Keby vraj podpora vlády investorom nebola, tak by vraj investori k nám neprišli a ľudia by nemali prácu. Blbosť! Jednak ľudia nepotrebujú otrockú prácu za pásom zahraničného vykorisťovateľa, ktorý im aj za nadčasy dá ledva tri stovky a pri marodke ich rovno vyhodí. Ľudia potrebujú zabezpečiť slušný život. Pritom na Slovensku máme takmer ideálne podmienky, aby títo ľudia takéto podmienky na život mohli mať. Máme tu nádhernú prírodu a dobrú pôdu.

Doteraz ale politici o podpore domáceho turistického ruchu iba rozprávali. Prečo u nás nie je možné, aby človek, ktorý prenajíma izby, najviac desať postelí, nemusel platiť dane? Prečo sú ceny napríklad vo Vysokých Tatrách za ubytovanie, parkovanie alebo obyčajný melón také vysoké, že ľuďom sa oplatí radšej dovolenkovať v Chorvátsku alebo Čechách (a tým vyvážať peniaze – jedná sa vlastne o import)? Prečo prestali existovať lacné skupinové rekreácie pre strednú a nižšiu triedu? Fungovalo to tak v Nemecku pred druhou svetovou vojnou, fungovalo to tak aj u nás za socializmu. Stálo to síce nejaké peniaze, ale rozhodne menej, ako zahraničné rekreácie alebo výplata podpory desať tisícom šudí, ktorí sú teraz bez práce. Či sa len ešte nenašiel spôsob, ako z toho platiť úplatky štátnym úradníkom?

Iste, skutočná podpora domáceho turistického ruchu stojí viac úsilia, ako podpísať zmluvu so zahraničným investorom vo svetle reflektorov televíznych kamier. Je to beh na dlhé trate, trvá to roky a môže to priniesť naozaj veľa pracovných miest najmä v regiónoch, kde je práce pomenej. Vzhľadom na nedostatok priemyslu je tam často neporušená príroda. Pravda, ak by vláda doniesla robotu a príjem ľuďom k nim domov, títo ľudia by prestali cestovať po rozbitých cestách za prácou ďaleko a svine, neplatili by dane z benzínu a náhradných dielov na svoje autá.

Vláda podporou zahraničných investorov deformuje podnikateľské prostredie a zakladá do budúcnosti problém. Pre svoj populistický prístup ubližuje všetkým občanom Slovenska. Pretože to nie je ich štát, toto je moje Slovensko!

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.