web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Ukrajina sa musí rozdeliť ako Česko-Slovensko

Autor: admin - jan• 11•2014

Toto nie je môj názor, aj keď, zdá sa, mnoho ľudí o tom sníva. Ale čítal som článok s týmto názvom od jedného mladého Ukrajinca, žijúceho desať rokov na Slovensku, a môj komentár k jeho článku by bol taký dlhý, že som ho radšej publikoval tu, ako samostatný článok. Zdá sa, že skúsenosť je neprenosná, len mladí to nechcú pochopiť. A potom povedia: „Aha, ja som nevedel“, ako jeden tiež mladý Ukrajinec, ktorého som mal tú „česť“ poznať a z ktorého mi je dodnes na grcanie.

Ten článok bol uverejnený 6. januára 2014 na blog.sme.sk. Nevedno, či dátum bol zvolený zámerne, alebo ide len o náhodu. Kresťania západného vyznania končia Vianočné sviatky, pravoslávni ich začínajú. A v princípe o rozdelení Ukrajiny podľa tohto kľúča sa v článku píše. Len sa to nikde nehovorí.

Takzvané nepokoje v Kyjeve na konci roka 2013 som v správach občas sledoval a nestačil sa čudovať. Keď v osemdesiatom deviatom u nás prebiehal prevrat komunistických kabátov, tak mohli ľudia cengať kľúčami a tískať sa do Európy, pretože Európa, ktorú nám ukazovali a ktorú sme poznali, bola pekná. Aj riaditeľ aj robotník jazdili do práce mercedesom, len každý pracoval v inej miestnosti. Každý sa mal dobre a dobre zarábal. Potom ale začala Európa, vlastne jej inštitúcie, generálny štáb pod názvom Európska komisia, k nám dovážať svoje hnusné jogurty a iné (p)otraviny spolu s nariadeniami o krivosti banánov, povolených zásobách cukru a mandariniek a povinnosť dať kravám do maštale matrace a sviniam hračku. Dotáciami zlikvidovali naše poľnohospodárstvo a dohodou o clách a obchode náš priemysel. Všetko dorazili protokolom o povolených množstvách exhalátov, čím zakonzervovali rozvoj priemyslu, avšak Kjótsky protokol platí len pre niekoho.

Životná úroveň cingajúcich aj ich detí spadla do suterénu a keby dnes bola revolúcia, bolo by málo kandelábrov. Mnoho ľudí má sto chutí postaviť colníkov na hranice a spáliť vietnamský a čínsky tovar. Alebo ho aspoň dobre osladiť clom, aby bolo z čoho vyplácať podporu ľuďom, ktorí museli opustiť továrenské haly a družstevné polia.

My toto všetko vidíme a keby sa Ukrajinci pozreli cez plot, videli by to tiež. Ak majú trošku zdravého rozumu, mali by poďakovať svojmu prezidentovi, že nepodpísal prístupové dokumenty k EU, lebo im vstup „do Európy“ prinesie jediné. Zdraženie elektriny a benzínu, nové dane, zruinovanie poľnohospodárstva a závislosť na dovoze zahraničných potravín spolu s nárastom chorobnosti z tej „európskej kvality“, samozrejme za peniaze ľudí zo „zdravotného poistenia“. A ešte jednu vec. Ako sa vyjadrili viacerí európski politici v súvislosti s väznením bývalej ukrajinskej premiérky Tymošenkovej, politik nemôže byť trestne stíhaný za svoje konanie. Tak omyl páni „politici“, v tomto súhlasím s ukrajinským prezidentom. Ak politik vo svojej funkcii poruší zákon, musí byť zodpovedný nie len politicky, ale aj trestne a treba ho zavrieť. Ako na Ukrajine, ako na Islande!

No keď toto nevidia ukrajinskí demonštranti, mal by to vidieť mladý Ukrajinec, žijúci na Slovensku. Či on zarába dobre a dobre sa má? A za čie peniaze, ako to zaznelo v diskusii pod jeho článkom? Pretože podľa jeho textu to vyzerá, že je buď mladý a hlúpy alebo dobre platený.

Vo svojom článku tvrdí, že Ukrajina musí byť rozdelená, lebo je to umelý štát dvoch národov. A takéto drísty čítate vždy, keď mocní tohto sveta chcú rozdeliť nejaký štát. Tak bolo rozdelené Československo, aby sa oslabil jeho priemyselný potenciál a neohrozoval záujmy „mocných“. K tomu stačil jeden skorosvätý s krátkymi nohavicami a dielo bolo dokonané. Reči o „národe“ viedli k rozdeleniu Srbska, lebo silný srbský štát sa nehodil do kšeftu mocným na Balkáne. No povedzte mi, aký je to národ „nemecký“, alebo „francúzsky“ či „španielsky“? A už nehovorím o národe „americkom“.

Všetky štyri „národy“ ktoré som teraz menoval, neexistujú. Nemci na severe sú iní ako Nemci na západe a tí sú úplne iní ako Bavoráci na východe. Úplne rovnako je to vo Francúzku či Španielsku a o USA ani hovoriť nemusím. Banda vysťahovalcov, sčasti zločincov, utečencov, pomiešaná so všetkým, čo tam žilo alebo bolo dovezené. Čo majú spoločné okrem dolára?

Štáty sú dnes tvorené územím, na ktorom si mocní, ktorí si rozdelili teritóriá, vyberajú dane. A dnes už nakázali „politikom“ vytvoriť colné únie a menové únie, aby zo svojich presklenných kancelárií na najvyšších poschodiach (aby nevidelo to zlo, ktoré na Zemi vytvorili svojím konaním) mohli rozhodovať o osudoch ľudí, národov a štátov už bez potreby „volených politikov“.

Či toto územie, nazývané štát, obýva národ jeden alebo viacero, nie je dôležité. Pre mocných je dôležité, aby platili dane, pre ľudí je dôležité, aby mohli slušne žiť.

Ukrajina, ako v pôvodnom články mladý presne napísal, dnes nie je ani v EÚ ani v Ruskej colnej únii. Je nezávislá a nebyť zlodejských politikov a mafiánov vo vedení, tak aj mocná. No stále má bohaté nerastné zásoby, úrodné polia, silnú populáciu občanov. Je teda potenciálne nebezpečná. A ako oslabiť krajinu? Vyvolať nacionalistické vášne, rozdeliť. Presne v duchu starého rímskeho pravidla vlády: Rozdeľuj a panuj.

V článku sa dokonca objavila mapa, aby by rozdelenie Ukrajiny mohlo vyzerať. Do „úvahy“ sa brali preferencia jazyka ruského a ukrajinského, rozloženie obyvateľov podľa národností a kadejaké iné akožeFakty. Že na západe sú viac Ukrajinci, na juhu a východe viac Rusi. Som sám, komu to nápadne pripomína rétoriku okolo Kosovského Poľa, historickej zeme Srbov, len ju zaľudnili takzvaní Kosovskí Albánci, s ktorými sa nechcú Albánci znať?

Historicky na území, kde teraz leží štát Ukrajina, žili rôzne národy a ovládali rôzne (vtedajšie) štáty. Raz to boli Rusi, raz Litovci, raz Poliaci… Keby sme sa mali vracať do histórie, tak štát Izrael neexistuje. A Podkarpatská Rus je súčasťou Slovenska. Fakt je taký, že Ukrajina existuje, je suverénnym štátom a podľa Európskych politických dohôd sú hranice štátov nedotknuteľné a nemenné. Ale zase len niektoré, že Srbsko?

Pozrite sa na mapu z toho článku. Rozdelením štátu podľa „národov“ sa stane čo? Tá „pravá Ukrajina“ ostane bez prístupu k moru. A tá „ruská Ukrajina“ bude mať aj Krym a čiernomorské prístavy, aj priemyselné oblasti aj surovinové zásoby.

dve Ukrajiny

dve Ukrajiny

Je len otázkou času, kedy sa po „referende“ pripojí k Rusku ako jeho integrálna súčasť…

Keď to človek vidí, tak má pocit, že blogera platia Rusi, aby získali priemyselný potenciál a vojenské námorné základne ako aj morské hranice s NATO. No keď si uvedomíme, aká oslabená by ostala „nová Ukrajina“ bez nerastných zásob a priemyslu, tak zas nadobúdam pocit, že ho platí EÚ, aby potom túto novú malú a slabú Ukrajinu ovládla ako ďalšiu montážnu dielňu s minimálnou mzdou a nemuseli trepať svoje továrne do Číny, ktorá už euroatlantických majiteľov tovární začína sama ohrozovať.

Nerobím si ilúzie o ukrajinských politikoch. Tymošenková už sedí a Janukovyč pôjde za ňou. Len je mi proti srsti, že by sa mala táto krajina rozdeliť, keď už sme neubránili Československo. Máme síce v EU dva hlasy, ale nikto ich neberie vážne. Navyše, Česi vo vláde nikdy nedovolili Slovákom robiť v spoločnom štáte to, čo sa deje u nás teraz. Pravdu mali staré mamy, poturčenec je horší od Turka. A tak si teraz Nemci a Francúzi, či ak chcete Frankovia, opäť robia v Európe čo chcú a s kým chcú. Len vymenili meče za eurá.

Ukrajinci bdite! A nepočúvajte tajtrlíkov, ktorí vám spoza hraníc zo svojich teplých izieb zvestujú nové evangelium. Každý chce vaše dobro, nedajte si ho vziať!

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

11 komentárov

  1. Milos píše:
    Firefox 27.0 Firefox 27.0 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition

    Chcel by som Vas upozornit na zopar chyb, ktore sa dostali do Vasho clanku:

    „…je to umelý štát dvoch národov. A takéto drísty čítate vždy…“
    A potom pisete o tom, ze Nemci atd. ako narody vlastne neexistuju, lebo ludia v jednotlivych castiach krajiny sa od seba dost lisia. A ludia na zapade a vychode Ukrajiny su akoze rovnaki? Chlapec vo svojom clanku zdokumentoval velmi dobre, ze to tak nie je. Teda podla vasej vlastnej logiky neexistuje ani ukrajinsky narod. A vlastne ani slovensky – vychodniari a Bratislavcania tiez nie su celkom to iste.

    „…a o USA ani hovoriť nemusím. Banda vysťahovalcov, sčasti zločincov, utečencov,…“
    Uvedomujete si, ze hovorite aj o tisicoch pristahovalcov zo Slovenska? Aj oni boli len „banda vystahovalcov“? A plati to aj o vystahovalcoch do inych krajin, alebo len o tych, co odisli do USA? Lebo zo Slovenska sa svojho casu vystahovala mozno aj tretina naroda… uvedomujete si, co pisete?

    „…Historicky na území, kde teraz leží štát Ukrajina, žili rôzne národy a ovládali rôzne (vtedajšie) štáty. Raz to boli Rusi, raz Litovci, raz Poliaci… Keby sme sa mali vracať do histórie, tak štát Izrael neexistuje…“
    Na zaklade tohto som presvedceny, ze uznavate pravo Izraela na existenciu rovnako ako pravo Ukrajiny, kedze je to podla Vas vlastne skoro to iste.

    „…a kadejaké iné akožeFakty…“
    To ale su naozaj nespochybnitelne fakty, pozrite sa poriadne na grafy v povodnom clanku alebo si pripadne najdite na googli nejake sam.

    „…Reči o “národe” viedli k rozdeleniu Srbska…“
    Myslel som, ze sa to volalo Juhoslavia. A bol to zlepenec obyvany viacerymi narodmi, medzi ktorymi boli rozdiely daleko vacsie nez medzi Ukrajincami na zapade a vychode alebo medzi Nemcami na severe a juhu. Nechapem, ako mozete tvrdit nieco ine.

    Myslim, ze tolko staci, aby si kazdy, kto si Vas clanok precita, utvoril obraz o urovni Vasej argumentacie a Vasich vedomosti o tomto svete a vyvodil z toho prislusne zavery.

    • admin píše:
      Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP

      Po prečítaní vášho komentára môžem napísať hádam jediné: Prečítajte si môj článok ešte raz a potom tak dlho, kým to všetko nepochopíte.
      A ešte poznámka: Keby som chcel písať o Juhoslávii, písal by som u Juhoslávii. Ale ja som písal o Srbsku, pretože som chcel písať o Srbsku a jeho ukradnutom území, Kosove. Aj vtedy Európska Únia sa vyhrážala sankciami, nepovolením vstupu a inými drístami, ale ako vždy, poslúchajúc tých, ktorí naozaj vládnu, nie tým, ktorí to všetko spôsobili a ktorí chceli za judášsky groš získať svoj prospech aj za cenu rozbitia štátu a poníženia (oklamaného) národa.

      Aj o úrovni vašej argumentácie sa dá z vášho komentára všeličo dozvedieť.

  2. Ruli píše:
    Google Chrome 35.0.1916.114 Google Chrome 35.0.1916.114 Windows 7 Windows 7

    Občas si zaspomínam na staré časy, ako to bolo pekné keď sme boli jeden spoločný štát ..

  3. HowgH píše:
    Google Chrome 35.0.1916.114 Google Chrome 35.0.1916.114 Windows Vista Windows Vista

    „a povinnosť dať kravám do maštale matrace a sviniam hračku“ = natom predsa neni nič zlé tým zvieratám sme aj tak spravili peklo zo života v tých hnusných koncentrákoch a na záver ich brutálne masakrujeme tak nevidim dovod prečo by si nezaslužili aj viac ako len matrac a hračku len pre zaujimavost uvediem príklad z nášho družstva kde keď chceli legálne kradnuť maso tak na chované zvieratá umyselne zhodili veľkú dvojkrídlovú železnu branu akože spadla a hop kopa jatočných zvierat bola nepredajná a hneď si mohli pobrať masko domov nielen robotníci ale aj páni z kancelárie.

    • admin píše:
      Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP

      Vaša starostlivosť o zvieratá, primárne určené k tomu, stať sa potravou, či už v prírode predátorov, alebo v umelých chovoch človeka, je vskutku dojemná. Domnievam sa však, že ako Vy tak aj EÚ by sa primárne mala zameriavať na dôstojný život občanov, daňových poplatníkov, ktorí ju živia.

  4. komunista píše:
    Google Chrome 36.0.1933.0 Google Chrome 36.0.1933.0 Windows XP Windows XP

    Neviem sa zbaviť dojmu, že s celého tohto článku na mňa dýcha
    nostalgia za socializmom. Vtedy sme sa naozaj mali vynikajúco.
    Nech žije socializmus, štb a nkvd.
    Inak, víziu spoločnej Európy mal aj Stalin. To by bola únia
    podľa Vašich predstáv, si myslím.

    • admin píše:
      Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP

      Aké dojmy pociťuje, je len a len vaša vec a zrejme sú určované osobnou skúsenosťou. Ak ste chceli odviesť pozornosť od podstaty článku, teda že jastraby si brúsia zuby na Ukrajinu a využívajú na to nevedomých, mladých a sprostých, tak sa vám to nepodarilo. Minimálne u mňa nie.

  5. komunista píše:
    Google Chrome 36.0.1933.0 Google Chrome 36.0.1933.0 Windows XP Windows XP

    Pane, aký jastraby si brúsia zuby na Ukrajinu?
    Akurát tak ruskí. Lebo Ukrajina sa už chcela konečne dostať s pod vplyvu komunistov z postsovietského Ruska a takto to dopadlo. Rusi
    sa nemienia vzdať svojho vplyvu.
    A že využívajú vraj mladých? Nepodceňujte mladých. Majú svoju hlavu, rozum a názory.
    Nie len starší majú patent na rozum ( a grcanie).

    • admin píše:
      Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP

      Vidím, že problematike naozaj rozumiete. Takže čo tak staviť sa tu tak o rok, prečítať si znova článok aj komentáre a napísať, aká bude súčasnosť (o ten rok)?

  6. komunista píše:
    Google Chrome 36.0.1933.0 Google Chrome 36.0.1933.0 Windows XP Windows XP

    A Vy tej problematike rozumiete. Práve s vašeho článku ide veľká skúsenosť a znalosť problematiky.
    Inak, teraz som si pozeral pár videí z tej oblasti. To, čo robia proruskí rebeli, mi veľmi nápadne pripomína rok 1938 a sudety.
    A aká bude súčasnosť o rok? Vy ju viete predpovedať? Ja si teda netrúfam. Ja som hodnotil minulosť a súčastnosť a moje skúsenosti s rozpínavosťou Rusov.
    (Zabudli sme na 1968? ).
    PS: Len verím, že tá budúcnosť dopadne pre Ukrajinu dobre. A budúcnosť Ukrajiny je na jej obyvateľoch ( mladých či starých ) a nie na Vašom článku, plnom žlče na Európu.

  7. Milos píše:
    Pale Moon 24.6.2 Pale Moon 24.6.2 Windows 8 x64 Edition Windows 8 x64 Edition

    Prepacte, to so Srbskom som naozaj nepochopil. Nebolo a stale mi totiz nie je jasne, ako mozete o Srbsku s Kosovom hovorit ako o „silnom srbskom state“, kym o Srbsku bez neho uz nie. Co v tom Kosove take je?
    K ostatnym bodom ste sa nevyjadrili, takze ostavam na nich trvat. Verim tomu, ze vam nebude robit problem objasnit mi, v com sa mylim.
    Inac, poukazal som iba na zopar problemov vasho clanku. Tych chyb je tam viac.