web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Starosti s plynom

Autor: admin - feb• 09•2023

Na plyn sa v súčasnosti sťažujú mnohí. Avizované ceny zamotávajú hlavu ľuďom nie len vo firmách, ale aj v domácnostiach. A pridám sa samozrejme aj ja. Lenže mne nejde o cenu, ale o dostupnosť plynu. Celkom som sa naštval tento týždeň.

Pre poriadok musím uviesť, že mám na mysli plyn propán, dodávaný v tlakových fľašiach. A keď píšem „propán“, mám na mysli „propán“ a nie „propán-bután“. V čom je rozdiel? Vo dvoch veciach. Tou prvou je teplota. Kým pri teplote okolia 5°C a menej sa bután prestáva odparovať, propán takéto problémy nemá asi do -40°C. Takže ak máte „bombu“ 10 kg propán-butánu v zimnej verzii (40% butánu a 60% propánu) a vonku je mráz, z celkového objemu 10 kg využijete len 6 kg, zvyšok ostáva skvapalnený vo fľaši. Zaplatíte pri jej výmene samozrejme plnú cenu. A keď do takejto fľaše bez kontroly natlačia do 10 kg hmotnosti opäť novú náplň, zo 6 kg je stále 2 kg butánu a spotrebujete len 4 kg propánu. Druhý rozdiel je v hmotnosti náplne. Kým do rovnakej tlakovej fľaše dávajú 10 kg zmesi propán-bután, tak čistého propánu sa vojde 11 kg. Pravda za cenu o 10% vyššiu. No ale za energiu platíte v podstate rovnako, ak teda viete využiť všetok kúpený objem. A jedna fľaša propánu teda vydrží o kúsok dlhšie. Do tretice, čistý propán neprodukuje sadze tak, ako zmes, takže aj trysky plynového spotrebiča sú čisté, netreba volať technika na ich čistenie. Na sporáku je to asi jedno, no pri plynovej piecke je už celkom nie.

Pre poriadok uvediem, že na slovenskom trhu sa dodáva stlačený plyn vo fľašiach 2, 5, 10 a 33 kg, pričom mám na mysli hmotnosť obsahu, nie samotnej fľaše. Taká 5 kg plná fľaša má cca 12 kg a 10 kilová cca 27-35, podľa typu.

K čomu taký dlhý úvod?

Keď som si pred časom zaobstaral karavan pre spríjemnenie pobytu v prírode, jeho súčasťou bol aj plynový varič a plynová piecka, zdrojom plynu tlaková nádoba. Karavan sa „narodil“ v Nemecku a odvetraný priestor pre dve nádoby bol navrhnutý pre nemecké 10 kg fľaše. Širšie a nižšie, ako sa používajú u nás… Takže riešením bolo používať naše 5 kg tlakové nádoby. Ktoré sa bežne nedistribuujú, všade len 2 a 10 kg.

Oslovil som hádam všetkých distribútorov plynu na Slovensku, aby som sa dozvedel, že v našom regióne nikto nemá 5 kg propán a ani nebude mať. No super! Našťastie v susednom okrese v jednej predajni takto balený plyn mali. A o pár mesiacov som nastúpil do zamestnania práve do tohoto mesta. Takže keď som denne jazdil autom, nebol problém raz za čas fľašu vymeniť. Až do doby, kedy som pracovný pomer ukončil.

Medzitým som systém prerobil na použitie našich 10 kg tlakových nádob a v okrese majú 11 kg propán na dvoch prevádzkach. Päťka ostala len pre istotu. Keď raz v zime došiel plyn vo veľkej fľaši, prehodil som malú a víkend bol bez problémov. Po troch takýchto zámenách bola aj päťkilovka prázdna a skončila v skladíku. Plyn je teraz sám o sebe dosť drahý a ešte jazdiť do susedného okresu poň…

Vyskytla sa cesta práve do susedného okresu, tak som prázdnu fľašu naložil do kufra a najskôr zašiel k svojmu bývalému predajcovi, nech si ju vymením za plnú. „Nemáme,“ znela odpoveď. „Čistý propán nie je a propán-bután len jedna fľaša.“ Nemať možnosť používať desaťkilovky, asi ma vystrie. V zime a nie sú zásoby plynu na kúrenie a varenie?

Fľašu som vyfotil a už je na bazoši.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.