web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Predražené vysávače a lacné rúška

Autor: admin - nov• 10•2020

Možno si pamätáte ten ošiaľ pred dvadsiatimi rokmi, keď domácnosti obiehali agenti s teplým vzduchom a vysávali koberce, aby cez strach predávali svoje výrobky. Umelo vytvorený strach a „novú hrozbu“. Nepripomína vám to niečo?

Mal som kamaráta, ktorého tiež takto navštívili podomoví predavači vysokovýkonných a ultramoderných vysávačov, aby im na „vlastnej koži“, teda vlastnom koberci predviedli svoje úžasné výrobky v cene škody Favorit. Svoj zážitok po tomto predvedení a okamžitej kúpe výrobku, ktorý mu zaistí trvalé zdravie, nám potom v partii takto popisoval:

– Najprv mi kázal, aby som povysával koberec v obývačke, kde sme sedeli, našim vysávačom. Potom ho ešte raz povysával s tým vysávačom on sám, aby to bolo dôkladné. A keď skončil, vybral zo škatule ten nový úžasný vysávač a povysával ešte raz. Nakoniec položil na stôl biely papier a naň vysypal za hrsť prachu! Povysávaného z čistého koberca. To je úžasne silný vysávač. Ale to nie je všetko! Vybral katalóg a ukázal nám obrázky, aké roztoče žijú v tom prachu, čo vysypal na stôl. To je niečo strašné!

– A to je problém? opýtal som sa.

– Je. Veď si predstav, čo všetko sa víri vo vzduchu, ktorý dýchame! Prach a roztoče v ňom spôsobujú dýchacie problémy!

– A doteraz si bol chorý? pokračoval som.

– Nebol. Ale chcem ostať zdravý. Preto som si ten vysávač kúpil, aby som všetok prach a roztoče z bytu odstránil, aby nás nenakazili.

– A doteraz tie roztoče v prachu u vás v dome neboli?

Na túto otázku už mi kamarát neodpovedal.

Neviem, či si uvedomil, čo za koninu urobil, keď za obyčajný vysávač s dobrou reklamou vyvalil osemdesiat tisíc korún.

Pretože aj predtým, než mu šikovný obchodník dokonale povysával, v domácnosti mal prach, v ňom roztoče a žili si s nimi svorne aj s malými deťmi spokojne a, čuduj sa svete, zdravo. Pretože ak je človek vystavený určitým stresovým faktorom, ako sú aj prach, pele, roztoče či iné nečistoty, tak si jeho telo pomocou imunity samé vytvára protilátky proti pliagam a aktívne ich vo svojom prostredí likviduje. Je to rovnaké, ako keď sa v lete začneme otužovať studenou vodou. Neskôr už nám chlad nevadí, telo nereaguje prehnane prechladnutím alebo horúčkou. A nie len na prach takto funguje imunita. Rovnaký mechanizmus funguje aj proti baktériám alebo vírusom.

Starý fúzatý vtip hovorí, že neliečená chrípka trvá týždeň a liečená sedem dní. A každý lekár vám potvrdí, že chrípku liečiť nevie, len zmierňovať príznaky (kašeľ, teplota, sople…). Chrípku vylieči telo tak, že imunitný systém po napadnutí tela vírusom ho najprv rozpozná a potom začne produkovať biele krvinky, ktoré bunky tela, napadnuté vírusom, začnú likvidovať spolu s vírusom. Ak telo už takúto nákazu zažilo, tak iné pamäťové biele krvinky sa aktivizujú oveľa rýchlejšie, odpadá fáza rozpoznávania a rovno sú napadnuté bunky likvidované a vírus potlačený. A často tak, že si to ani nevšimneme. Nijaká únava, nijaká teplota, žiadny kašeľ, čistý nos.

A teraz si zoberte dezinfekciu, poutierajte všetky kľučky, stoly, stoličky, zabite všetko živé vo svojom okolí. Koľko času bude trvať, kým telo stratí svoju schopnosť bojovať s vonkajším nepriateľom, keďže žiadneho nebude mať? Teda až do doby, kým vyjdete z domu, pôjdete na vlakovú stanicu alebo si sadnete do taxíka… Tam tých vírusov všetkých možných druhov a prevedení môže byť neúrekom. Od „bežnej“ chrípky, po vírus herpesu až po rotaviry alebo obyčajnú nádchu. Ktorú ste dávno nemali, lebo telo ste mali odolné. Ale teraz?

V žiadnom prípade vás nechcem nabádať, aby ste mali doma špinu. Vôbec vás neodrádzam od toho, že by ste si kupovali špičkové vysávače s ešte špičkovejšími filtrami, veď aj ich predajcovia musia z niečoho žiť. Len by ste mali zostať silní, zdraví a odolní, pripravení na všetko, čo je tam vonku a čo ešte môže prísť.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.