web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Prečo to mesto robí?

Autor: admin - nov• 10•2023

V meste sa objavil investor z iného kraja, chcel kúpiť niekoľko bytov, a po rekonštrukcii ich prenajímať. Keď sa po niekoľkých dňoch ozval, namiesto vyjednávania o cene alebo zamietnutí niektorých bytov len sucho oznámil, že o byty nemá záujem, lebo dostal „na meste“ informácie, ktoré ho od investovania u nás odradili.

Chlapík by pri kúpe štyroch bytov nechal u nás okolo štvrť milióna eur. Peniaze, ktoré by do okresu prišli „zvonka“ a tunajší ľudia by ich „točili“. Niekto by si možno kúpil auto (v miestnom autobazáre), iní by investovali do domov (v miestnych stavebninách a stavebných firmách), ďalší by ich minuli na „bežné nákupy“. Skrátka tie peniaze by sa pár krát otočili tu v našom okrese.

Nič z toho sa neudialo. Chudoba ostáva, prachy pôjdu inam.

Prečo to mesto robí? To bola otázka realitného makléra, ktorý tiež prišiel o slušnú províziu, ktorú by do vankúša nestrčil, ale tiež minul, možno v lokálnych potravinách.

Nuž ja mám jedno vysvetlenie.

Možno sa to stalo preto, že úradník „na meste“ je bytostne závislý od toho, kto je v meste primátorom. A keď sa človek porozhliadne po verejných zdrojoch informácií a súčasne vie, kto je s kým spriaznený cez sobáše alebo staré priateľstvá zo strednej školy, rýchlo môže zistiť, že politická a ekonomická moc v meste ide ruka v ruke. Stačí si zistiť, kto je spoluvlastník firiem, poskytujúcich služby mestu alebo obyvateľom, kto vládne fabrikám na okolí, kto zamestnáva väčšinu ľudí v meste a okolí. Potom by už dávala zmysel konšpirácia, že ak by nebodaj niekto chcel byť politicky angažovaný „nevhodným spôsobom“ a súčasne je zamestnaný v niektorej z týchto rozhodujúcich firiem, jeho manželka by mu doma rýchlo vysvetlila, že majú hypotéku a malé deti a treba sa držať roboty a zavretej huby.

To len pivní štamgasti si myslia, že primátor sa preto tlačí na primátorské miesto v každých voľbách, že tie drahé autá si kupuje z primátorského platu. Stačí sa pozrieť, kde všade je spoločník… a aké väzby majú tie firmy k mestu.

V takomto dobre vymyslenom lokálnom otrockom systéme je neprijateľné každé „vonkajšie zasahovanie“. V takomto systémy by dávalo zmysel, že montážna firma, ktorá chcela zamestnať stovky robotníkov, nedostala niekoľko mesiacov nijakú odpoveď a nebodaj pomoc od mesta. Lebo nezávislí ľudia, ekonomicky nezávislí od mocipánov mesta, by mohli byť politicky protivní. Logiku by začalo dávať mnoho „pochybení“ a „neúspechov“, ktoré sa v posledných rokoch udiali.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.