web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Neber si pôžičky – zblázniš sa z toho!

Autor: admin - aug• 21•2013

Peniaze hýbu svetom a ak ich nemáme, bude sa nám žiť veľmi ťažko. Bez peňazí si nemôžeme dopriať nielen dobré jedlo a pitie, ale ani bývanie, vzdelanie pre naše deti či lepšiu zdravotnú starostlivosť. Peniaze sú jednoducho potrebné a všetci ich musia nejakým spôsobom zarobiť. Pretože v ľudskej povahe je túžba mať všetko hneď, berieme si často pôžičky na nezmyselné alebo zbytočné veci a nepremýšľame o dôsledkoch takýchto nákladov a ich vplyve na blaho našej rodiny.

Zbytočné pôžičky

Doslova každý deň sa na nás z televízie, internetu i novín valia ponuky rôznych pôžičiek a úverov. Bankové aj nebankové inštitúcie nás lákajú na pôžičky bez ručiteľa, pôžičky na domácnosť či na pôžičky bez potvrdenia príjmu. Napospol všetci sľubujú pôžičky bez navýšenia, ale skutočnosť býva úplne iná a nakoniec za požičanie peňazí zaplatíme viac než koľko by daná vec alebo služba stála, keby sme si ich kúpili normálne za našetrené peniaze.

Mnoho ľudí si požičiava na úplne zbytočné veci ako sú napríklad domáce spotrebiče (Fero si kúpil novú plazmovú televíziu, tak ja ju chcem tiež), autá (predsa nebudem jazdiť v starom aute, keď moji klienti jazdia v Mercedese a ja by som vyzeral ako chudák), dovolenka (musíme s deťmi na mori, čo by si o nás v škole pomysleli, keby sme neboli pri mori, ešte by sa našej Marienke smiali) alebo dokonca na vianočné darčeky (musím predsa synovi kúpiť to nové skvelé auto na diaľkové ovládanie, keď ho už Jožko pána riaditeľa od vedľa má). Práve túžba po porovnávaní sa s ostatnými nás vedie k pôžičkám a zadlžovaniu sa a môže nás zmiesť do dlhovej pasce, z ktorej sa len veľmi ťažko uteká.

Ako si nepožičiavať na nezmyselné veci?

Ak máte tendenciu porovnávať sa s ostatnými a trpíte pocitom, že musíte mať všetko čo sused, zabudnite na to. Ak na to nemáte, proste si to nekupujte na pôžičku, ale radšej sa snažte našetriť si a potom si urobiť radosť. Uvidíte, že radosť, ktorú zažijete, ak si na nejakú vec alebo službu ušetríte, bude mnohonásobne väčšia než u veci alebo služby kúpenej na úver. Vždy myslite na to, že požičané peniaze budete musieť skôr alebo neskôr vrátiť a ak nebudete splácať, môžete sa dostať do veľkých problémov a prísť doslova o všetko. Je preto lepšie vždy si pôžičku poriadne rozmyslieť a nepožičiavať si na nepotrebné veci.

Jediná rozumná pôžička je na bývanie

Vzhľadom k tomu, že len málokto z nás má peniaze na bývanie, je úver na bývanie (či už hypotéka alebo úver zo stavebného sporenia) často jedinou šancou ako si pomôcť k vlastnému bytu alebo domčeku. Aj tu by ale mala platiť zásada požičiavať si primerane svojmu príjmu a myslieť na zadné kolieska (ak nemám na kuchyňu od ORESI tak si kúpim lacnú kuchyňu z Baumaxe, apod).

Dlhy sú naozaj nočnou morou, ktorá vás bude ťažiť a trápiť, kým ich nesplatíte. Preto je vždy potrebné zvážiť či vám bezsenné noci, nepokoj a nepohoda stojí za chvíľkovú radosť z dovolenky alebo televízie získanej na dlh.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.